Erre is jó a szódabikarbóna!

11 hasznos tanács mindenkinek, aki szereti az egyszerű, olcsó, természetes megoldásokat, ha takarításról van szó. Főszerepben a jó öreg, de mindig megújuló szódabikarbóna.

A szódabikarbóna nem titkolt mindenható csodaszer a konyhában (is), és nem csak ha sütit sütünk. Írtunk már erről nem egyszer, de a sor mindig bővül, és folyton jönnek az újonnan kipróbált tippek.

Fő előnye, hogy szuper tisztítóereje van, olcsó, könnyen beszerezhető, természetes, környezetbarát és sokoldalú. Érdemes mindig tartani otthon belőle, ezzel kiütve néhány felesleges kemikáliát. Listázzuk a legfőbb területeket, ahol bevetheted:

1. Ételhordók

Frissítsük fel bebüdösödött műanyag ételhordó dobozainkat – szódabikarbónás-vizes szivaccsal mosogassuk el őket, rosszabb esetben pedig áztassuk be őket szódabikarbónás meleg vízbe.

2. Hűtő illatosítása

Nem lehet elégszer mondani, hogy ha egy kis tálban szódabikarbónát pakolunk a hűtőbe, elveszi a kellemetlen, oda nem illő szagokat, így nem keveredik a különféle ételekből kiáradó illatfelhő.

3. Mosatlan gyümölcsök

Ha komolyan vesszük a zöldség-gyümölcs megmosását elfogyasztás előtt (márpedig miért ne tennénk), mossuk meg őket szódabikarbónás vízben, mely lehozza a koszt és a viaszos réteget róluk.

4. Olajfolt

Ha kiömlik az olaj a garázsban vagy a konyhában löttyen mellé sültkrumplisütés közben, az bizony makacsan bele tudja magát venni a padlóba, és nem ritkán hanyatt is vágja a rálépőt. Öntsünk rá némi szódabikarbónát, így könnyen felmoshatóvá válik!

5. Konyha - cakkumpakk

Túlzás nélkül, gyakorlatilag a konyha minden szeglete profitálhat ebből a csodaszerből - vizes ronggyal vagy szivaccsal használjuk a port, és jöhet a koszos munkalap, asztalok, székek, evőeszközök, a mikró, a sütő, a grillrács, a mosogatótál, bármi.

Erre is vess egy pillantást!

11 étel, amivel ki is takaríthatsz

6. Szemetesláda

Ha öntünk egy kevés szódabikarbóna-port a láda aljára, elnyeli a nem kívánatos szemétszagot!

7. Cipő

Edzés után szaglik a lépőd? Szórj némi szódabikarbónát bele éjszakára, csodákat művel! Csak felvétel előtt ne felejtsd majd kiönteni belőle.

8. Kerti bútorok

Mielőtt elpakolnád nyár végén a kerti bútorokat, plédeket, takarókat, párnákat, tegyél közéjük szódabikarbónás tálakat vagy csomagocskákat elszórva, hogy elnyelje a télen keletkező dohos szagokat. Mikor pedig nyár elején újra elővennéd a bútorokat, mosd le őket a vizes keverékkel!

9. Ezüst

Felfrissíti-fényesíti az ezüst ékszereket, tárgyakat, ha egy karcmentes ronggyal (nem papírzsepivel vagy szalvétával) és 3 rész szódabikarbóna + 1 rész víz keverékével megdörzsölgeted őket.

10. Zsírkrétás fal

Ha a pici összerajzolta lovakkal, cicákkal és autókkal a nappali falát, annak persze, lehet örülni is, de valószínűleg egyszer lemosásra kerül: végy egy vizes-szódabikarbónás rongyot vagy szivacsot, és finoman törölgesd le a műveket.

11. Mosás

Mindegy, hogy színeset vagy fehéret mosol, tégy egy kupak szódabikarbónát is a mosószeres kapszliba - tisztábbak, ragyogóbbak lesznek a ruhák!

(via goodhousekeeping)

Címlapról ajánljuk

További cikkek