5 pofonegyszerű tipp, hogy finomabb legyen a sült zöldség

A zöldségek sütésénél nem mindig érezzük elég ízletesnek a végeredményt. Tartsd be ezt az 5 tippet, hogy ez megváltozzon!

Mindig bajban vagyok vele, hogy milyen köretet készítsek a fő fogásokhoz.Legtöbbször a zöldségre szavaznék, de mire elkészülök a párolásával, sosem vagyok elégedett. Bár rendkívül egészségesek nyersen fogyasztva is, valahogy mindig az intenzív ízeket hiányolom belőlük.

A sült zöldségek viszont teljesen más világ! A gyökérzöldségek, mint a répa, de a brokkoli, karfiol vagy épp a hagyma és a paradicsom is más-más ízélményt nyújtanak egy kis sütést követően. Roppanós vagy éppen lágy és krémes ételekké válhatnak a tányérodon, ha megfogadod ezt az öt egyszerű tippet:

1. Vágd őket falat méretűre!

A hőmérséklet és a sütési, főzési idő minden zöldség esetén más és más, az édesburgonyától például ne várjunk öt perces csodát, de ha apró darabokra vágod őket, nagyban felgyorsíthatod a folyamatot. A szeletek viszont pillanatok alatt elkészülnek, erre mindenképp ügyelned kell majd.

2. Használj megfelelő mennyiségű olajat!

Nem kell annyira eláztatnod a zöldségeket az olajjal, hogy ússzon az edény alján.Épp megfelelő, ha egy étkezésre való adag zöldséghez egy-két evőkanállal mersz ki, ez a mennyiség öt darab apróra vágott burgonya elkészítéséhez elég is. Azért, hogy minden szemet egyenletesen befedjen az olaj, célszerű egy keverőtálban összedolgozni, majd egy teáskanál sóval-borssal gyorsan meghinteni. Bánhatsz bátran a fűszerekkel.

3. Hagyj elegendő helyet!

A sütőt mindig béleld ki alufóliával vagy sütőpapírral és az egyes szeleteket jól elkülönítve helyezd a tepsire, hogy egyenletesen tudjanak pirulni.Arra is szánj időt, hogy előre megnézed, mennyi idő szükséges az egyes zöldségeknek ahhoz, hogy ne csak párolódjanak, de finomra is süljenek. Ha rutinossá válsz, elég lesz az illatokra és a látványra hagyatkoznod.

4. Magas hőfokon süss!

A sütőt melegítsd körülbelül220 fokra, majd helyezd be a tepsit. Ennél kicsit alacsonyabb fokozat és magasabb is megfelelő lehet, attól is függ, mennyi időd van a konyhában garázdálkodni és, hogy mekkorára szelted korábban a zöldségeket. A vékony szeletek hamar megéghetnek, ezért a fenti hőmérséklet egy ideális középút.

via GIPHY

5. Ne vedd ki túl korán a sütőből!

Adjuk meg az időt a zöldségeknek, hogy finomra süljenek. Amikor a szélek már barnulni kezdenek, villa segítségével ellenőrizzük, mennyire puhák. Átlagosan 20 perc elegendő, de mindig kavarjuk meg a darabokat alaposan, hogy egyenletesen készüljenek. Mikor már tényleg úgy érezzük, hamarosan falatozhatunk, mégis hagyjuk őket sülni még egy kicsit. Ha tovább barnulnak, még jobban kijönnek majd az ízek.

Egy kis segítség - Ezekkel a sütési időkkel számolhatunk:

  • sárgarépa - 20 perc
  • édesburgonya - 35 perc
  • paradicsom - 30 perc
  • brokkoli - 20 perc
  • padlizsán - 25 perc
  • hagyma szeletek 15 perc
  • cukkini - 10 perc
  • karfiol - 20 perc
  • burgonya - 30 perc
  • paprika - 15 perc

Sült zöldségezésre fel!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek