Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tényleg egészségtelen az étolaj?

A különféle étolajokban való sütögetés - bármennyire is finom tud lenni egy bő olajban sült rántott hús - , tényleg nem a legjobb ötlet.

Először is illik tisztázni, mit is hívunk étolajnak:

Az étolaj a legkülönbözőbb biológiai eredetű, étkezési célú olajok összefoglaló elnevezése. Az alapanyagtól függően beszélhetünk: hal-, dió-, lenmag-, mák-, napraforgó-, olíva-, repce-, szezámmag-, szójabab-, vagy tökmagolajról stb.

Nem véletlenül sütnek a legszívesebben étolajban, hiszen gyorsan felmelegszik, illetve igazán ropogós lesz benne a rántott hús is. Azonban lehet nem a legjobb ötlet ebben megsütni a kedvenc ételeinket.  

Mi a baj vele?  

Sajnos az étolaj egy alaposan feldolgozott termék, a finomítása pedig egyáltalán nem éppen a fogyasztók javát szolgálja. Rendszeres fogyasztása betegségeket, elhízást, illetve közérzetváltozást okozhat.  

Így készül  

Legtöbbször a napraforgómagból, repcéből vagy olívából készültet használjuk. Ezekből a növényekből sajtolás útján nyerik ki az olajat, ami ebben az állapotában még nem „eladható”, egyrészt azért, mert nem elég szép a színe, a szaga kellemetlen, nem tartható el sokáig, illetve nem is költséghatékony, hiszen a sajtolási eljárás önmagában nem képes a növény teljes olajtartalmát kinyerni.

Ezért történhet meg az, hogy a gyárak egy sor finomítási és kémiai eljárásnak vetik alá a terméket.

A hatékonyság növelése érdekében egy veszélyes anyagot, hexánt használnak. Ez egy kőolajszármazék, a benzin egyik összetevője. Az étolajgyártásban oldószerként használják az üzemek, hogy még több olajat lehessen kipréselni a különböző növényekből. Az EU-s osztályozás szerint a hexán az egészségre ártalmas, környezetszennyező és robbanásveszélyes anyag. Biztonsági tanúsítványán külön kiemelik, hogy fejfájást, depressziót, hányingert, felpuffadást, fáradékonyságot, görcsöket, bőrirritációt és anémiát is okozhat. A legszomorúbb az egészben az, hogy ennek az anyagnak a segítségével viszont 20%-kal több olaj oldódik ki a préselményből.

Van több is: savazás, lúgozás, fehérítés

A hexán csupán az egyik ilyen veszélyes anyag, amely az eljárás során az étolajba kerül. A finomítás további fázisaiban az olajat savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, fehérítik. Ezekhez olyan anyagokat használnak, mint például a foszforsav, ami képes kivonni a csontjainkból a kalciumot. Továbbá alkalmaznak még marónátront, alumínium-hidroszilikátot és citromsavat. A végén újabb vegyszerekkel megpróbálják elnyomni ezeknek az anyagoknak a káros hatásait, hogy egy hatóságilag szabályozott egészségügyi határérték alá szorítsák a terméket.

Káros hatásai

Szennyezi a környezetet: minden csepp étolaj egymillió csepp vizet képes megszennyezni. Ezért is fontos, hogy ha használod, ne a lefolyóba öntsd ki, hanem egy üvegbe, és vidd el egy leadópontra.

Megváltozik a szerkezete: sütés során az olaj transzzsírokká alakul át, ami különösen egészségtelen.

Óvatosan a sütéssel: ha hosszabb ideig sütöd benne az ételt, olyan bomlástermékek alakulnak ki, melyek rákkeltő hatásúak.

Kerüljük el az olajban sütést, pároljunk, grillezzünk, süssünk sütőben!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!