Tényleg egészségtelen az étolaj?

A különféle étolajokban való sütögetés - bármennyire is finom tud lenni egy bő olajban sült rántott hús - , tényleg nem a legjobb ötlet.

Először is illik tisztázni, mit is hívunk étolajnak:

Az étolaj a legkülönbözőbb biológiai eredetű, étkezési célú olajok összefoglaló elnevezése. Az alapanyagtól függően beszélhetünk: hal-, dió-, lenmag-, mák-, napraforgó-, olíva-, repce-, szezámmag-, szójabab-, vagy tökmagolajról stb.

Nem véletlenül sütnek a legszívesebben étolajban, hiszen gyorsan felmelegszik, illetve igazán ropogós lesz benne a rántott hús is. Azonban lehet nem a legjobb ötlet ebben megsütni a kedvenc ételeinket.

Mi a baj vele?

Sajnos az étolaj egy alaposan feldolgozott termék, a finomítása pedig egyáltalán nem éppen a fogyasztók javát szolgálja. Rendszeres fogyasztása betegségeket, elhízást, illetve közérzetváltozást okozhat.

Így készül

Legtöbbször a napraforgómagból, repcéből vagyolívából készültet használjuk. Ezekből a növényekből sajtolás útján nyerik ki az olajat, ami ebben az állapotában még nem "eladható", egyrészt azért, mert nem elég szép a színe, a szaga kellemetlen, nem tartható el sokáig, illetve nem is költséghatékony, hiszen a sajtolási eljárás önmagában nem képes a növény teljes olajtartalmát kinyerni.

Ezért történhet meg az, hogy a gyárak egy sor finomítási és kémiai eljárásnak vetik alá a terméket.

A hatékonyság növelése érdekében egy veszélyes anyagot, hexánt használnak. Ez egy kőolajszármazék, a benzin egyik összetevője. Az étolajgyártásban oldószerként használják az üzemek, hogy még több olajat lehessen kipréselni a különböző növényekből. Az EU-s osztályozás szerint a hexán az egészségre ártalmas, környezetszennyező és robbanásveszélyes anyag. Biztonsági tanúsítványán külön kiemelik, hogy fejfájást, depressziót, hányingert, felpuffadást, fáradékonyságot, görcsöket, bőrirritációt és anémiát is okozhat. A legszomorúbb az egészben az, hogy ennek az anyagnak a segítségével viszont 20%-kal több olaj oldódik ki a préselményből.

Van több is: savazás, lúgozás, fehérítés

A hexán csupán az egyik ilyen veszélyes anyag, amely az eljárás során az étolajba kerül. A finomítás további fázisaiban az olajat savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, fehérítik. Ezekhez olyan anyagokat használnak, mint például a foszforsav, ami képes kivonni a csontjainkból a kalciumot. Továbbá alkalmaznak még marónátront, alumínium-hidroszilikátot és citromsavat. A végén újabb vegyszerekkel megpróbálják elnyomni ezeknek az anyagoknak a káros hatásait, hogy egy hatóságilag szabályozott egészségügyi határérték alá szorítsák a terméket.

Káros hatásai

Szennyezi a környezetet: minden csepp étolaj egymillió csepp vizet képes megszennyezni. Ezért is fontos, hogy ha használod, ne a lefolyóba öntsd ki, hanem egy üvegbe, és vidd el egy leadópontra.

Megváltozik a szerkezete: sütés során az olaj transzzsírokká alakul át, ami különösen egészségtelen.

Óvatosan a sütéssel: ha hosszabb ideig sütöd benne az ételt, olyan bomlástermékek alakulnak ki, melyek rákkeltő hatásúak.

Kerüljük el az olajban sütést, pároljunk, grillezzünk, süssünk sütőben!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!