Így neveld az oregánód: minden, amit tudnod kell a termesztéstől a szüretelésig

Az oregánó a hegyes görög vidékekről származik, nem véletlenül nevezik a ’hegy örömének’ a félszigeten, ma pedig már szerte a világban terem – akár a te kertedben vagy balkonodon is.

Nem véletlenül isznak oregánó teát azon a görög szigeten, ahol a világon a leghosszabb ideig élnek az emberek. A fűszernövény pozitív élettani hatásain túl ráadásul a szakácsok kedvence is csípős, fűszeres, kissé kesernyés aromája miatt, aminek köszönhetően szinte minden zöldséggel jó párost alkot. Az amatőr konyhamágusoknak a legjobb hír pedig, hogy otthon megtermeszteni sem túl komplikált, így mindig friss és saját oregánó állhat a rendelkezésedre, ha az étel azt kívánná. Ehhez hoztunk most tippeket.

Így neveld az oregánód: minden, amit tudnod kell a termesztéstől a szüretelésig

Miért oregánó?

Az oregánó egy kisigényű fűszernövény, tehát kertben, balkonon és beltéren is tartható a megfelelő körülmények mellett. Két fő fajtája van, a mediterrán és a mexikói. A fő különbség ezek között, hogy a mediterrán oregánó a menta családba tartozik, míg a mexikói párja a citromverbéna rokona. Az ízük egy picit eltér, de a termesztésük hasonló.

Bár az oregánó a meleg klímában teljesít a legjobban, egy kemény évelő növényről van szó. Akár még a hóviharokat is képes kiállni, hogy aztán egészséges, színes leveleket hajtson. Az idősebb növények is hoznak illatos leveleket, de három-négy éves koruk körül elveszítik az erejüket.

Hogyan ültess oregánót?

Hova: A kertben elültetett oregánó egy biztos pontot jelent, hiszen minden tavasszal újjáéled, és dimenziót ad a kertnek, sőt, még magaságyásban vagy cserépben is tartható.

Ha pedig elég fényt és meleget kap, akkor lakásban is jól érzi magát.

Mikor: Magról is nevelheted az oregánót, vagy egy nagyobb növényről is leválaszthatod. Előbbi esetben kültéren az utolsó fagyok előtt hat héttel vesd el. Ha a palántát akarod átültetni vagy egy levágott szárat elültetni, akkor figyelj, hogy a föld legalább 20 fokos legyen.

Hogyan neveld az oregánót?

Föld: Könnyű, vízáteresztő földbe ültesd az oregánót. A legjobban közepesen termékeny talajban teljesít ez a növény, tehát nincs szükség komposztra hozzá.

Nap: Félig vagy teljesen napos helyen érzi magát a legjobban, de az ízei akkor a legintenzívebbek, ha egész nap éri fény a növényt. Beltéren ugyanígy ügyelj arra, hogy elegendő mennyiségű meleget és napfényt kapjon.

Víz: Figyelj rá, hogy ne locsold túl az oregánót, azonban, ha az ujjaddal azt érzed, hogy száraz a földje, akkor alaposan öntözd meg.

Tér: Nagyjából 20-25 cm-re ültesd egymástól a kertben az oregánó palántáid. Az oregánó akár 60 cm magasra is megnő, amihez 45 cm szélesség társulhat, tehát igényli a helyet. Ha cserépben termeszted, akkor az legalább 30 cm széles legyen, mivel az oregánó igen szaporán nő.

Társnövények: Egy jó fej növényről van szó, ami mindenkivel kijön, így nyugodtan ültetheted szinte bármi mellé az oregánót. Próbáld ki, hogy paradicsom és paprika mellé ülteted. Az oregánó távol tartja a paradicsom ősellenségét, a levéltetveket. Pontosabban a tetvek szeretik az oregánót, csakhogy a zengőlegyek szintén így vannak ezzel, amik egyébként apróbb rovarokat fogyasztanak. A paprika is jó szomszéd az oregánónak, mivel utóbbi sűrű szerkezete biztosítja a párásságot, illetve támogatja a paprika növekedését.

Hogyan szüreteld az oregánót?

Nem is lehetne ez egyszerűbb. Akkor szüreteld őket, ha a szárak már legalább 25 cm magasak. Általános szabályként elmondható, hogy nagyjából 20 cm-ig hagyd megnőni, ezután vágd vissza a kétharmadáig. Ne aggódj, ha esetleg túlságosan is megnyírbáltad volna, a visszavágás serkenti a növekedést.

Tipp: Ha szeretnéd megszárítani az oregánót, és csak a levelekre van szükséged, akkor csippentsd össze a szárat nagyjából egyharmad magasságnál, majd húzd végig az ujjaidat felfelé a száron. A levelek a kezedbe potyognak, a csupasz szárat pedig már csak vissza kell vágnod.

A maximális íz elérése érdekében éppen azelőtt szüreteld az oregánót, hogy virágozna. De még a visszafogottabb ízű virágok is jól működnek egy saláta tetején. Egyébként szedj le annyi növényt, amennyire szükséged van, majd szárítsd meg!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tippek a dúsan zöld otthoni kiskerthez:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!