Csapj fel mentatermesztőnek – így kezdj bele a kertben vagy a lakásban

A menta egészséges, finomabbá teszi az ételeket, ráadásul otthon is tudod termeszteni, akár a párkányodon is. Íme az útmutató, hogyan termeszd, szüreteld és tárold ezt az illatos fűszernövényt!

Persze meg lehet venni az élelmiszerboltokban a kifejlett növényt, de mennyivel jobb érzés otthon mentát ültetni. Leszüretelni a saját kis mentabokrodat, amit magról nevelgettél az erkélyen vagy párkányon más fűszernövények mellett még pénztárcabarátabb is. Nagy előnye, hogy a lakásban is megtermő fűszernövények közül az egyik legkönnyebben kezelhető, így kezdő hobbi balkonkertészként is nyugodtan próbálhatsz otthon mentát ültetni.

Csapj fel hobbi mentatermesztőnek – így kezdj bele

Egyszerű mentatea formájában vagy ételekben felhasználva, a menta nemcsak illatos és ízes, de sok más fűszernövényhez hasonlóan jó hatással van rád: segíti az emésztést, a megfelelő vérkeringést és a reumás fájdalmak ellen is bevethető, illetve fejfájás, migrén esetén is ajánlott.

Hogy nevelj mentát kültéren

Ahogy korábban is írtuk, a menta egy viszonylag igénytelen fajta, az a jég hátán is megél, csak a jeget itt az erkéllyel kell behelyettesíteni.

Tavasszal érdemes a mentát elültetni, és a félárnyékos hely lesz neki a legjobb, a talajra nem különösebben finnyás, így elég évente kétszer komposztot adni hozzá. Érdemes rendszeresen öntözni, mivel azt szereti, ha nedves a földje.

Fontos, hogy ha kertben szeretnél mentát ültetni, akkor érdemes valamilyen tárolóba tenni, hogy ne burjánozzon el, mivel egy kúszónövényről van szó.

Hogy nevelj mentát beltéren

A menta egyáltalán nem szeszélyes, így a lakásban is nyugodtan kísérletezhetsz a termesztésével. Egyszerűen vesd el a magokat egy kis földben, locsold meg, és várd a varázslatot.

Részben árnyékos helyet válassz neki itt is, mert a közvetlen napfénytől ki fog száradni a földje. Arra is ügyelj, hogy a föld állandóan nedves legyen. Ha azt szeretnéd, hogy minél bokrosabb legyen a mentád, a rendszeres metszés elengedhetetlen. Évelő növény esetén a harmadára ajánlott visszavágni ilyen alkalmakkor.

Hogyan szüreteld a mentát

A Missouri Botanical Gardens ajánlása alapján akkor érdemes szüretelni a mentát, amikor a bimbók épp kezdenek megjelenni, de még azelőtt, hogy kinyílnának, mivel ekkor a legintenzívebb a levelek aromája. Ebben a fázisban van a legtöbb illóolaj a levelekben, ami a menta karakteres ízét adja.

A szakértők szerint szüretelésnél a napszak is fontos szerepet játszik. Reggel kell erre a műveletre sort keríteni, mielőtt a Nap túlságosan tűzne, mivel a hő hatására elpárolognak az olajok a levelekből, így megváltozik az ízük és az illatuk.

Az Old Farmer’s Almanac szerint a szárat nagyjából 2,5 cm-rel a föld fölött kell levágni. Ha túl sokat vágtál, akkor sem kell azért aggódni, mivel a menta kúszónövényhez méltón a gyökerein keresztül tovább fog terjeszkedni.

Hogyan tárold

Miután lecsipkedted a leveleket a növényről, a felesleget tedd félre későbbre. Érdemes a megmaradt szálakat egy vízzel teli pohárba tenni, majd egy zacskóval beborítani, amit aztán egy gumival a pohárra rögzítesz, ezzel kvázi üvegházszerű körülményeket hozol létre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az ablakpárkányból is lehet zöld kert:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!