Legyél te is balkonkertész: így varázsold zöld oázissá az erkélyed

A kertészkedéshez nem kell kötelezően nagy, tágas kert: akár egy kisebb erkélyre vagy balkonra is igazi zöld oázist varázsolhatunk. A projekt ugyan némi felkészülést igényel, azonban egyáltalán nem lehetetlen feladat. Lássuk, mi kell egy zöld erkélyhez! (x)

A város kellős közepén, egy kis erkélyen is nekivághatunk a saját növényeink termesztésének. Attól függően, hogy mennyi helyünk van, és milyen adottságokkal rendelkezik a balkonunk (például mennyi napfény éri), különböző haszon- és dísznövényeket választhatunk. Persze megvannak a buktatói a balkonkertészetnek, ismerjük meg ezeket, hogy sikeres kiskertünk lehessen.

Legyél te is balkonkertész: így varázsold zöld oázissá az erkélyed

Ismerjük meg az erkélyünket!

Mérjük fel a hely adottságait, hogy biztosan jó helyre kerüljenek a növények. Ugyanis lehet, hogy az erkély egyik sarka például egész nap árnyékos marad, vagy rendszeresen odafolyik az esővíz.

Ezek a tényezők mind hatással lesznek a balkonra ültetett növényekre, ezért érdemes már alapból felkészülten ültetni, növényeket választani.

Tipp: ültessünk a korlátra, hogy elég fény érje a növényeket. Akár a falra is fúrhatunk fel cserepeket, így kellemes, elérhető magasságban lesznek.

Válasszunk megfelelő cserepeket!

A cserepek mérete a választott növényeink igényeit kövesse. Például a fűszernövények, virágok jól megélnek kisebb, sekélyebb ládákban is. Viszont, ha zöldségek mellett döntünk, azoknak nagyobb hely és mélyebb föld kell majd.

Nem mindegy, milyen cserépbe ültetünk

Mindig tájékozódjunk az ültetni kívánt növények igényeiről: ezt az információt a csomagoláson biztos megtaláljuk majd. Ha ugyanis túl sekély földbe ültetünk egyes növényeket, nem tudnak majd rendesen kifejlődni, nem lesz rajtuk rendes termés.

Tipp: ha tehetjük, és a hely is engedi az erkélyen, ültessünk magaságyásba. Ezekben a mély ládákban szinte hasonló hatást érhetünk el, mint ha kerti talajba vetnénk a növényeket. Ahhoz, hogy kellően mélyre jusson a mag, használjunk ültetőbotot.

Használjunk megfelelő földet!

Az sem mindegy, hogy palántáról vagy magról ültetünk majd. A különböző stádiumban lévő növényeknek más a tápanyagigényük: a palánták szükségletei eltérnek a magoncokétól.

Általában a fűszernövények, a zöldségek és a virágok mind különböző földben érzik jól magukat. Ez kifejezetten fontos az erkélyen, hiszen máshonnan nem tudnak tápanyagot szerezni a növények.

Mindig megfelelő földbe ültessünk

Tipp: ne használjuk ugyanazt a földet az összes növényhez, vegyük figyelembe az igényeiket. Az egyenletes ültetésben és elosztásban egy magvető kanál lehet a segítségünkre.

Gondoskodjunk a rendszeres öntözésről!

Mivel még az esős időszakokban sem kapnak az erkélyen élő növények olyan sok vizet, mint a kertben növekedők, nagyon fontos a rendszeres öntözés. Naponta ellenőrizzük, hogy nem túl száraz-e a cserép tartalma.

Szintén kerüljük a túlöntözést, mert ez oda vezethet, hogy elrohadnak a növények gyökerei.

A föld legyen nedves, de ne tocsogjon a vízben. Ehhez biztosítsuk a megfelelő elvezetést is: például apró lyukakkal a cserép alján.

Öntözzünk rendszeresen, de ne pazarló módon

Tipp: a túlöntözés ellen kiváló eszköz lehet egy permetező. Ez ugyanis képes egyenletesen, kis mennyiségű vizet is eloszlatni a növényeken anélkül, hogy eláztatná őket. A friss hajtások és gyenge palánták sem fognak így lekonyulni, mivel gyengébb a sugara, mint egy locsolókannának.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!