5 dolog, amit nem tudtál az oregánóról

Ezentúl úgy is gondolhatsz az oregánóra, mint sokoldalú gyógynövényre: rengeteg tünet ellen nyújt kiegészítő kezelést!

Az oregánónak különösebben nagy szerepet nem szokás tulajdonítani, mint hogy kedvelt fűszernövény, olyan a pizzafeltétben, mint a mi pörköltjeinkben a pirospaprika - nem lehet kihagyni, mert emberöltők óta így készítik. A mediterrán diéta, a spanyol, török, görög és olasz konyha fűszere, és mindezek mellett hatékony antibiotikum, vírus- és gombaölő, valamint jeleskedik az allergia kezelésében is. Most lehet hadakozni, hogy mennyi növényről állítanak hasonlókat, mégsem használ semmit, de fontos tudni, hogy a természetes gyógymódok jóval hosszabb idő alatt lesznek hatásosak, mint amit a tablettáktól megszoktunk.

Ezeket olvastad már?

Az oregánó bokrok Jellemzően ötven centisre nőnek, 2-3 centis átmérőjű levelekkel. A növény rengeteg növényi rostot, vasat, magnéziumot tartalmaz, valamint K-vitamint, ami sokat hozzátesz a csontok növekedési folyamatához. Sok mindenre jó: menstruációs görcsök, légzőszervi megbetegedések, sőt, húgyúti megbetegedések esetén is jó szolgálatot tesz. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ami köztudottan a rákos megbetegedések egyik fő ellenszere. Az oregánó a koleszterinszint optimalizálásában is jeleskedik, a legújabb kutatási beszámolók pedig arról szólnak, hogy a gyulladásos megbetegedések kezelésében is pozitív eredményeket mutat.

További betegségek és tünetek, melyeknél kiegészítő kezelésként szolgálhat: asztma, puffadás, akne, fejfájás, allergia, fáradság, stb. Az kézenfekvő, hogy az előnyök a friss oregánó-levelekre értendőek, de ki tud ilyenkor télen friss oregánót szerezni? Ezért jó tipp lefagyasztani őket - igaz, hogy így is veszít a növény vitaminjaiból, de még mindig nagyon jót teszünk vele január-február idején a lemerült szervezetünknek.

(via realfarmacy.com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek