5 dolog, amit nem tudtál az oregánóról

Ezentúl úgy is gondolhatsz az oregánóra, mint sokoldalú gyógynövényre: rengeteg tünet ellen nyújt kiegészítő kezelést!

Az oregánónak különösebben nagy szerepet nem szokás tulajdonítani, mint hogy kedvelt fűszernövény, olyan a pizzafeltétben, mint a mi pörköltjeinkben a pirospaprika - nem lehet kihagyni, mert emberöltők óta így készítik. A mediterrán diéta, a spanyol, török, görög és olasz konyha fűszere, és mindezek mellett hatékony antibiotikum, vírus- és gombaölő, valamint jeleskedik az allergia kezelésében is. Most lehet hadakozni, hogy mennyi növényről állítanak hasonlókat, mégsem használ semmit, de fontos tudni, hogy a természetes gyógymódok jóval hosszabb idő alatt lesznek hatásosak, mint amit a tablettáktól megszoktunk.

Ezeket olvastad már?

Az oregánó bokrok Jellemzően ötven centisre nőnek, 2-3 centis átmérőjű levelekkel. A növény rengeteg növényi rostot, vasat, magnéziumot tartalmaz, valamint K-vitamint, ami sokat hozzátesz a csontok növekedési folyamatához. Sok mindenre jó: menstruációs görcsök, légzőszervi megbetegedések, sőt, húgyúti megbetegedések esetén is jó szolgálatot tesz. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ami köztudottan a rákos megbetegedések egyik fő ellenszere. Az oregánó a koleszterinszint optimalizálásában is jeleskedik, a legújabb kutatási beszámolók pedig arról szólnak, hogy a gyulladásos megbetegedések kezelésében is pozitív eredményeket mutat.

További betegségek és tünetek, melyeknél kiegészítő kezelésként szolgálhat: asztma, puffadás, akne, fejfájás, allergia, fáradság, stb. Az kézenfekvő, hogy az előnyök a friss oregánó-levelekre értendőek, de ki tud ilyenkor télen friss oregánót szerezni? Ezért jó tipp lefagyasztani őket - igaz, hogy így is veszít a növény vitaminjaiból, de még mindig nagyon jót teszünk vele január-február idején a lemerült szervezetünknek.

(via realfarmacy.com)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...