Ha tartasz a száraz keksztől, süss vaj helyett olajjal

Kekszet legtöbbször vajjal sütünk: ez adja az ilyen sütemények jellegzetes ízét és omlós állagát. Persze nem ez az egyetlen lehetőségünk, más zsiradékot is használhatunk, például olajat.

Olajjal kekszet sütni egy elsőre talán furcsa ötletnek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, abszolút nem az. Hiszen a többi süteménybe (piskótába, kevert süteménybe, kuglófba) amúgy is szoktunk vaj helyett olajat tenni, sőt, külön erre a zsiradékra kifejlesztett receptek is akadnak. Az olajnak vannak előnyös tulajdonságai, ezeket pedig kekszsütésnél is kihasználhatjuk.

Ha tartasz a száraz keksztől, süss vaj helyett olajjal

Puhább lesz a belseje

A zsiradékok nagyjából hasonló szerepet játszanak a sütemények tésztájában, de mégsem ugyanaz történik, ha valamit vajjal vagy olajjal készítünk. Míg a vajnak karakteresebb az íze, az olajnak más jótékony hatásai vannak.

Elsősorban azért nagyon jó az olaj, mert puhább lesz tőle a megsült kekszek tésztája.

Ezen túl készíthetünk vele laktózmentes és vegán recepteket anélkül, hogy költséges helyettesítőket kéne bevetnünk. Az olaj ugyanis megfizethető és mindig van otthon.

Nem lesz annyira lapos

A vajas kekszek hajlamosak nagyon szétterülni a tepsin sütés közben (főleg akkor, ha kihagytuk a nyers massza pihentetését, ami lássuk be, jelentős mennyiségű plusz idő). Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a kekszek túl vékonyak és nagyon szárazak lesznek.

Ha gyorsabban szétfolyik a keksz, mint kéne neki, hamarabb átsül majd, sőt, még a széle is megéghet. A sütemények összenövéséről nem is beszélve.

Nem szárad ki olyan gyorsan

A keksz nemcsak a sütőben száradhat ki, hanem a tárolás során is. A tárolóedény csak egy részéért felel ennek, a többi bizony a keksz alapanyagain múlik. Elsősorban a cukron és a zsiradékon.

A vaj szilárd halmazállapotú zsiradék, ami a sütőben megolvad, majd hűlés közben újból megkeményedik. Ez vezet ahhoz, hogy a vajas kekszek idővel kicsit keményebbek lesznek. Ellenben az olaj már alapból folyékony, ezért itt nem következik be az a drasztikusa olvadás-szilárdulás, mint a vajnál.

Magyarul és egyszerűen ez annyit tesz, hogy az olajos sütemények és kekszek alapból is puhábbak lesznek, de puhák is maradnak az idő elteltével.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek és trükkök minden alkalomra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek