7 észvesztően jópofa trükk újhagymával, amit imádni fogsz

Az újhagyma mindenhez passzol, tökéletes reggeli mellé, imádjuk az ázsiai ételekben, de természetesen a magyaros fogások zöméhez is jól illik. Újhagymával rengeteg trükköt lehet csinálni, mutatunk is párat!

Az egész évben termesztett újhagyma olyan fiatal hagyma, amelyet növekedésének korai szakaszában szedtek le. Az enyhe ízének köszönhetően a zöldség nyersen vagy főzve is finom, és igen, rengeteg szórakoztató újhagymás trükköt lehet vele kipróbálni.

Növessz saját újhagymát!

Csak néhány szál újhagymára, vízre és egy üvegre van szükséged. Vágd fel az újhagymát úgy, hogy a hagymarész és a gyökere együtt legyenek, leválasztva a zöld részétől. Ezt a gyökérvéget tedd vízbe egy befőttesüvegbe úgy, hogy a gyökér víz alatt legyen, de a többi fehér rész a víz felett maradjon. Tedd egy ablakpárkányra, hetente cseréld a vizet, és figyeld, ahogy a hagymagyökerek felfelé hajtanak.

Újhagymát növeszteni gyerekjáték!

Amikor a hajtások körülbelül 10-13 centi hosszúak, ideje áttelepíteni őket akár egy nagyobb cserépbe, akár ki a kertbe, és ennek megfelelően megnyírni a növényt. Bár az újhagyma télen nyugalmi állapotba kerülhet, a melegebb hónapokban növekedésnek kell indulnia. A saját újhagyma termesztése látványos, könnyű és nem igényel sok időt, viszont garantált a sikerélmény és a folyamatos utánpótlás!

Használd díszítőelemként a zöldjét!

Nem csak karikákra vágva látványos díszítőelem, kis spirálokra is formálhatod az újhagyma zöldjét, méghozzá a következőképpen: vágd a zöldet vékony, nagyjából 10 centi hosszú szalagokra, és tedd őket egy órára jeges vízbe. Ezután egy sima papírtörlőn szárítsd meg a kunkori hagymadarabokat, és díszítsd vele a húsokat, köreteket!

Savanyíts pillanatok alatt

Vágd le a hagymák gyökerét és a már teljesen zöld szárát. Forralj fél liter vizet, amit ízesíts két teáskanál sóval, egy evőkanál cukorral és nagyjából 200 milliliter almaecettel vagy 10%-os ecettel (ha 20%-ost használsz, több vízre lesz szükséged). Egy tiszta befőttesüvegben helyezd el a hagymákat, és öntsd le a még forró páccal, majd zár le az üveget, és hagyd, hogy teljesen kihűljön. A hűtőben tárolva hosszú hetekig eláll majd ez az ízletes finomság!

Ecet, víz, cukor és só – csak ennyi kell hozzá!

Így még finomabb lesz a WOK

Aki használt már wokot, tudja, hogy minél többet használja a serpenyőt, annál finomabbak lesznek a benne elkészített ételek. A wokserpenyőket minden esetben elő kell készíteni: először is fontos, hogy a wokot akár súrolással, akár száraz hővel tisztítsuk meg. Ezután itt az ideje fűszerezni, ezt akár például burgonyahéjjal és sóval is megtehetjük, vagy használhatunk zöldhagymát, a következőképpen:

Vágj fel egy csokor újhagymát úgy, hogy a szeletek néhány centiméter hosszúak legyenek. Kezdetnek forrósítsd fel nagyon forróra a száraz wokot, adj hozzá néhány evőkanál olajat, valamint fél csésze hámozatlan, felszeletelt gyömbért és a hagymát. 

Hogy hogyan találod meg a megfelelő hőfokot?

Ha az olaj vadul füstöl, a wokod túl forró. Ha hozzáadod a hagymát és a gyömbért, és nem sistereg, akkor nincs elég meleg. Miután körülbelül 15-20 percig sütötted a hagymát és a gyömbért, és a wok felületének minden részébe belenyomkodtad, hagyd kihűlni a wokot.

Miután megszabadultál a gyömbér és a hagyma maradványaitól, öblítsd át a fűszerezett serpenyőt, majd készítsd el életed legfinomabb ázsiai ételét még a szokottnál is ízletesebben!

Grillezd!

Az újhagyma gyökerét és a másik végének néhány centijét vágd le, majd a zöldségek vágd hosszában ketté. Kicsi olajjal kend meg őket, majd forró serpenyőn vagy grillen a laposabb felülettel lefele kezdd el grillezni a hagymát. Ha már enyhén fekete és elszenesedett a zöldség, vedd le a tűzről, sózd meg, és máris lesz egy nagyon ízletes kísérőd a grillhúsok mellé.

Nyári grillpartikon érdemes egy kis hagymát is a tűzre tenni

Megfázásra is kiváló!

Legyen szó téli megfázásról vagy nyári lázról, sosem jó érzés, ha folyik az orrunk, nehéz a fejünk, vagy fájnak az ízületeink. Egy olyan forró ital, amely bármilyen módon enyhíti ezeket a kellemetlen tüneteket, elengedhetetlen a gyógyuláshoz, ugyanakkor hihetetlenül nyugtató hatású, ha rosszul érzed magad. A klasszikus italok közé tartozik a méz és a citrom, de gondoltál már a zöldhagyma használatára?

A Hagyományos Kínai Orvosi Világalapítvány kínál egy gyógyító teareceptet, amely a zöldhagyma fehér részéből, apróra vágott gyömbérből és természetesen vízből készül. Dobjuk a vízbe az apróra vágott hagymadarabokat és a gyömbért, forraljuk fel a főzetet, majd adjunk hozzá egy kis mézet. Lehet, elsőre nem hangzik túl biztatóan, de garantáltan segít a megfázás enyhítésében.

Rakd el a hűvösebb hónapokra!

Öblítsd le jól a zöldhagymát, majd papírtörlővel vagy tiszta, szöszmentes konyharuhával töröld szárazra, és szeleteld fel. Tedd a felszeletelt zöldhagymát egy befőttesüvegbe, fagyasztózacskóba vagy más légmentesen záródó, fagyasztásra alkalmas edénybe. Zárd le szorosan az edényt, ezzel megakadályozva a levegő áramlását. Az ilyen módon fagyasztóban tárolt újhagyma 3-4 hónapig is felhasználható.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Általában az egyszerű ételek híve vagyok, melyekhez a hozzávalókat a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Júniusban Baloghné Kele Juditot ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, aki szép képeivel és újító receptjeivel gazdagítja az oldalunkat, Judit69 néven. Szia, Judit!

Nosalty

További cikkek