Nyári sláger – gyümölcsös pite

Be kell vallanom, hogy június első hetétől kezdve, mikor megsütöm az első epres sütimet, elkap a gépszíj és nyár végéig sorozatgyártásban hozom létre a gyümölcsös pitéket. 

Málnás pite sodóval

Hol saját, hol gasztroblogokról összevadászott receptekből vagy legtöbbször ezek vegyítéséből. Szerencsére a NoSaltyn is rengeteg ötlet akad ezekre a mennyei finomságokra, így megvan a kihívás szeptember elejéig. Bár kelttészta-rajongó vagyok, az omlós, vajas tésztájú pitékért is fele királyságomat adnám. Lássuk, hogyan készülhetnek, mire ügyelj!

Kattints szuper meggyes pitékért! >>

A jó minőségű, gazdag gyümölcsfeltéten kívül a tészta mindennek az alapja: ebben az esetben nem kísérletezem semmi mással, ragaszkodom a fehér liszthez (a lisztérzékenyek persze használják a nekik már korábban bevált alternatívát) és a vajhoz, ha omlós pitére készülök. Ez esetben viszonylag gyorsan kell dolgozni a tészta összeállításával: mivel a kezünk melegétől a vaj könnyen olvad, így nehéz lesz vele dolgozni, ezért minél gyorsabb mozdulatokkal gyúrjunk és jó, ha betesszük pihenni hűtőbe a tésztát nyújtás előtt, ami egyébként is kissé macerás lesz: jó, ha fólián tesszük, mert különben könnyen leragad a tészta, gyakorlottabbak enélkül is meg tudják oldani persze.

Epres pitéket itt találsz >>

A piteformát már nem kell semmilyen zsiradékkal kikenni, hiszen a tészta elegendő vajat tartalmaz ahhoz, hogy ne tapadjon le. A másik változatnál alkothatunk könnyű piskótatésztát, finoman vegyítsük össze a keményre vert tojásfehérjét a cukros sárgájával és a liszttel, sütőporból elég fél tasaknyi is. Persze kelt tésztázhatunk, én leggyakrabban ezt vetem be, le se tagadhatnám, mennyire rajongok ezért a ruganyos, levegős gyúrnivalóért. A tésztára való variációk száma aztán végtelen: főzhetünk krémet vagy sima pudingot, netán tojásos, vaníliás, tejszínes keveréket – meg fogunk lepődni, de még ez utóbbi is gyönyörűen megsül, bár elsőre folyósnak fog tűnni, a végeredményben nem csalódhatunk.

Nem elég gyümölcsös pitékből? Böngéssz tovább! >>

A gyümölcsöt nem kell sajnálni: én harminc dekánál biztosan nem adom alább, néha még ennél is többet szórok a krémbe – a cseresznyés pitékkel is csak a magozás hosszas procedúrája miatt nem ápolok annyira jó viszonyt. A favorit az epres pite, ha eszembe jut sütés előtt, hogy félretegyek némi nyers tésztát, akkor kis rudakat sodrok belőle és ezzel díszítem a süti tetejét – akár csak egy amerikai filmben, mikor a háziasszony előkapja a frissen sült pitéjét.

A Dobd össze rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...