Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-mandulás pite

Epres-mandulás pite
Epres-mandulás pite
75 perc / előkészület: 35 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén sem maradt ki az életemből az eper, legújabb mániám pedig a mandulával való párosítása. Így született meg ez a pite is, amiből pár nap alatt két adag is fogyott ;)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Egy pohár tejjel, vagy egy gombóc vaníliafagyival lehet turbózni az ízélményt!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, apró darabokra vágva hozzáadjuk a vajat. Morzsoljuk össze (hideg kézzel, hogy a vaj minél kevésbé melegedjen fel).
  2. Adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk össze egy sima tésztává (annál omlósabb lesz a süti, minél gyorsabban sikerül).
  3. Enyhén lisztezett nyújtótáblán nyújtsuk kör alakúra a tésztát (akkorára, hogy a piteforma méreténél pár centivel nagyobb legyen), a nyújtófa segítségével fektessük a formába és nyomkodjuk finoman bele. A kilógó részeket szedjuk le (később felhasználhatjuk díszítéshez).
  4. A formát - tésztástól - tegyük hűtőbe fél órára.
  5. Az epret mossuk meg és szedjük le a csumáját. Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit vágjuk apró darabokra, vagy pépesítsük mixerrel.
  6. A sütőt melegítsük 200 fokra.
  7. A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, majd borítsunk bele nehezéket (pl. száraz bab, rizs).
  8. Süssük a tésztát 15 percig, majd szedjük le a nehezéket és a papírt és így süssük újabb 5 percig.
  9. A sütőt vegyünk vissza 175-180 fokra.
  10. Amíg a tészta sül készítsük el a tölteléket: a porcukrot szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a puha vajat és verjük habosra.
  11. A tojásokat adjuk hozzá és addig keverjük mixerrel, míg egynemű masszát kapunk.
  12. Szórjuk bele a darált mandulát, majd öntsük bele az eperpürét/apróra vágott epret.
  13. Az így elkészült tölteléket öntsük a kisült tésztába, díszítsük a tetejét a félrerakott eperszemekkel.
  14. Süssük a pitét 40-45 percig, amíg a tészta kicsit megbarnul (figyeljük, nehogy megégjen, ha már nagyon barnulna, tegyünk rá alufóliát) és a töltelék teljesen átsül.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 936
elküldve: 6
receptkönyvben: 245
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

epres pite, mandulás pite, vajas pite eperrel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

629
vaj 150 g
finomliszt 30 dkg
víz 4 ek
eper 500 g
tojás 2 db
vaj 100 g
porcukor 100 g
mandula 250 g