Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi káposztás rétes

Házi káposztás rétes
Házi káposztás rétes
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, annyira azért nem autentikus, hogy asztalnagyságúra nyújtsam, de így is drága nagymamám ősi, mesés receptjének elkészítését céloztam meg. Nem mondom, a misszió nem kevés munkát igényelt, a felénél elgondolkodtam, hogy mennyire volt épelméjű ötlet ilyesmibe fognom, mert nagyon hosszú, nettó két és fél órás előkészületet vett igénybe a rétes.

hozzávalók / 6 adag

A rétestésztához

A párolt káposztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 25 dkg lisztet, 3 dkg zsírt, sót és az ecetes vizet fokozatosan összegyúrjuk olyan állagúra, hogy ne ragadjon és simán elváljon az edény falától. A vizet részenként adagoljuk hozzá, mert előfordulhat, hogy kevesebb is elég lesz belőle. 
  2. A tésztát rajztábla nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük az időközben felolvasztott 12 dkg zsír és 10 dkg liszt keverékével. Állni hagyjuk legalább 25 percig, amíg a zsír megdermed, majd finoman feltekerjük. 
  3. Ha vékonyabb réteseket szeretnénk, akkor öt részre, ha vastagabbakat, akkor 3 egyenlő darabra vágjuk a tésztatekercset. 
  4. Amennyit felhasználnánk, annyi tésztát leheletvékonyra kinyújtunk - ameddig "engedi magát". Közben a már lereszelt káposztát a karamellel, sóval, borssal alacsony lángon készre pároljuk. Majd a kihűlt káposztát egyenlő arányban eloszlatjuk a tésztán és óvatosan feltekerjük.
  5. 180 fokos sütőben készre sütjük. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 88
össznézettség: 91 412
elküldve: 17
receptkönyvben: 501
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
diéta: laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
szezon: ősz
kategória: rétes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

janoki76
janoki76 Wed, 2013-11-27 20:55

köszi a választ de nekem nem sikerült a tészta nem nyúlt :(

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2014-07-03 07:52

Ezt a tésztát nem nyújtani, hanem sodorni kell sodrófával!
És ha feltekerés után minimum 1 órára hűtőbe teszitek /én úgy szoktam/, akkor a zsír megdermed a tésztában, és szép vékonyra hagyja magát kisodorni.
Jó sütögetést mindenkinek! :-)

janoki76
janoki76 Sat, 2013-11-23 15:37

Szia írtad a tojást de a receptből nem derült ki hogy mihez kell... :)

szvetter
szvetter Wed, 2013-11-27 01:20

A tészta hozzávalói között megtalálod a tojást, ergo a tojás a tésztához kell......

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2013-10-22 00:16

Gusztaaa!!!
Akkor mire hazamegyek egy jó hájas tészta is elkészül? :D Lekvárral szeretem! :D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-10-19 20:08

Fantasztikusan guszta, látványra ennivalóan csodás finomság :), szerintem m bár nehéz volt, de biztos megérte a munkát.. :D
Gratula a merszhez, és kitartáshoz! Na és a végeredményhez! :)
Éva-Anyóca

555
finomliszt 35 dkg
libazsír 15 dkg
tojás 1 db
1 teáskanál
víz 1 dl
almaecet 1 teáskanál
káposzta 75 dkg
libazsír 3 ek
cukor 2 csapott ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
1 teáskanál