Így köss fűszernövénycsokrot a mindig friss fűszerekért

Bánatosan fonnyadt a bazsalikom, épp, amikor a pizzára szórnád? Elkerülheted ezt a látványt 4 egyszerű lépés betartásával.

Azt biztosan te is tudod, hogy a friss fűszernyövényeket mindig csak a főzés legvégén szabad az ételhez adni, de még így is gyakran egy szempillantás alatt összefonnyadnak. Most találtunk egy olyan trükköt, amivel szép frissek maradnak a fűszernövények, miután az ételre szórod őket, nincs hozzá szükség papírtörlőre, és a hűtőbe sem kell őket betenned, ahogy ebben a népszerű fűszernövénytárolási-praktikában ajánlják.

Ennek a trükknek a lényege a fűszernövénycsokor, amihez az alábbi négy lépést kell követned.

Köss fűszernövénycsokrot a mindig friss fűszerekért!

Köss csokrot a fűszernövényeidből

Ehhez tölts meg egy kis üveget annyi vízzel, hogy a fűszernövényed legalsó levelei alá érjen. Szedd egy csokorba a különböző fűszernövényeket, mentát, koriandert, petrezselymet, és tedd őket az üvegbe. Ez az egyszerű trükk segít megőrizni a növények hidratáltságát, amíg végső útjukra nem indulnak egy étel megkoronázására. Fontos, hogy egyetlen levél se érjen hozzá a vízhez, mert ez meggyorsíthatja a fonnyadást.

Bizonyítékként itt egy TikTok-videó, amiben a fonnyadt petrezselymet kelti új életre a készítője egy kevés víz segítségével.

https://www.tiktok.com/@clairefromwhere/video/7060571798181580038?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.wellandgood.com%2F&referer_video_id=7060571798181580038&refer=embed&referer_url=https://www.wellandgood.com/keep-herbs-from-wilting/

Cseréld a vizet gyakran

Az üvegben lévő víz gyakori cseréje segít megakadályozni, hogy hamar búcsút kelljen intened a növénykéknek, miközben felfrissíti azt. Amint a víz elszíneződik, egyszerűen cseréld ki friss, szűrt vízzel. Továbbá, ha a csokor alsó levelei hozzáérnek a folyadékhoz, távolítsd el őket, vagy támaszd feljebb.

A bazsalikom nem a hűtőbe való!

Amikor hazaérsz a bevásárlásból, állj ellen a kísértésnek, és ne tedd a hűtőd alsó fiókjaiba a fűszernövényeket ugyanabban a műanyag zacskóban, mint amiben megvetted. A leveles fűszernövények, így például a bazsalikom, nem bírják jól a hűtőt, mivel itt erős hűtőventilátorok érik, ez a hideg levegő pedig az első lépés lehet a törékeny növények gyors pusztulásához.

Az ideális, ha a bazsalikomcsokrot szoba-hőmérsékleten tárolod fedetlenül az üvegben. A növények élettartamának meghosszabbításának érdekében helyezd ezt az üveget távol a közvetlen napfénytől és a konyhai hőforrásoktól, például a tűzhelytől vagy a sütőtől, mivel ezek elpárologtathatják a vizet, és károsíthatják a leveleket.

Cyril Kabaoglu, az Institute of Culinary Education intézet egyik vezető oktatójának elmondása szerint bár a friss fűszernövények nedves papírtörlőbe csomagolása működhet rövidebb ideig, a finom bazsalikomlevelek nem sérülnek meg olyan könnyen, ha csokor formájában várakoznak a beteljesülésre.

Ha azonban tartósabb fűszernövényekkel, például rozmaringgal dolgozol, nyugodtan alkalmazd a csokor az üvegben módszert, majd lazán fedd le őket egy visszazárható zacskóval, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd őket. Ez elősegíti, hogy ha úgy alakul, hogy két hétig várakozniuk kell, akkor is frissek és üdék legyenek a fűszernövények.

Keltsd új életre a fűszernövényeket jeges fürdővel

Szóval, véletlenül elfelejtetted elkészíteni a csokrot, még mielőtt lekonyultak volna a növények? Semmi gond. Ha a gyógynövény nem romlott meg, és pusztán csak egy kis hidratáltságra van szüksége, akkor egy gyors jeges vízfürdővel új életre keltheted őket.

Ehhez keverj össze hideg vizet jégkockákkal egy nagy tálban. Ezután távolíts el minden sérült levelet a fürtről, és merítsd a menthető leveleket a hűtött vízbe. Áztasd őket néhány percig, csepegtesd le, végezetül pedig alaposan szárítsd meg. Az eredmény: hetyke, zöld fűszernövények felhasználásra készen, vagy ha még mindig nem jött el az idő, ugorj vissza az első pontra, és rendezd őket szép csokorba.

Bár ez a trükk a legtöbb fűszernövénynél jól működik, Kabaoglu azt tanácsolja, hogy bazsalikomnál ne próbálkozz a jeges fürdővel, ugyanis, ha a bazsalikom egyszer megfonnyad, besötétül, akkor nem igazán lehet visszafordítani a folyamatot. A legjobb módszer az, ha a bazsalikomot (és bármely más fűszernövényt) már a kezdetektől fogva megfelelően tárolod.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek