Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

14 ötlet, mire használhatod a KÁPOSZTÁT - coleslaw, levesek, rétes, rakottasok

Ki mondta, hogy a fejes káposztából csak töltött káposzta lehet? Mutatunk pár tippet káposztafelhasználásra, egytől egyig isteniek!

A fejes káposzta vagy más néven édes káposzta C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrásunk. 

Na de ki mondta, hogy csak káposztás kocka vagy töltött káposzta készülhet belőle? Ugye más recepteknél is bevetitek? Isteni rétes, coleslaw vagy rakott hús készülhet vele (attól függően, hogy savanyított vagy sima, édes változatáról beszéltünk), de népies-ízes-hagyományőrző levesekben is tökéletesen megállja  helyét.

Télen pedig amúgy is kötelező káposztát enni, hiszen növelni kell az ilyenkor amúgy is szegényesebb szezonális zöldségbevitelünket!

Húsmentes scsí

A scsí egy orosz káposztaleves, aminek 1000 változata van, ez egy amolyan „gyors” húsmentes verzió, amit ősszel és télen összedobhatunk a hűtő tartalmából – gomba, tejföl és kapor is kerül bele!

 

 

Répás-almás káposztasaláta

A káposztasaláta  répával és almával megdobva az ősz netovábbja – de télen sem vetnénk meg Isteni ebéd vagy vacsora válhat belőle!

Házi káposztás rétes

Igen hosszú, nettó két és fél órás előkészületet vett igénybe a rétes, de az a helyzet, hogy azért a házi változathoz semmi se mérhető. És ki mondta, hogy egy rétes csak édes lehet?!

Székelygulyás

Se nem töltött, se nem szabolcsi, se nem lucskos, viszont székely, és annak is a gulyás verziója – mert egy kiadós, tartalmas káposztás levessel egész napra jóllaksz.

Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli

Aztán itt vannak a húsos főfogások is – ez most éppen egy savanyú káposztával lerakott rakott krumpli fűszeres, aranybarnára sütött csirkecombokkal rétegezve.

 

 

Korhelysaláta

Ki tudna ellenállni a retró korhely salátának, ami sose megy ki a divatból? Főtt krumpli, tejföl, virslikarikák, lilahagyma, majonéz és savanyú káposzta kerül bele.

Klasszikus paradicsomos káposzta hideg sertéssülttel

A paradicsomos káposzta régen a menzák réme volt, viszont a felnőttkor nagyon is szerethető fogása lehet, ha jól készítjük – a feltéttel pedig végképp megkoronázhatjuk.

Klasszikus coleslaw

Coleslaw, az amerikai kedvenc és klasszikus, amit százféle módon lehet variálni. Ez egy alap, amit dúsíthatunk almával, vagy tehetünk extra fűszereket az öntetbe.

 

 

Csalamádé télire

Tedd el télire a káposztát! Vagy tavaszra. Vagy nyárra. De milyen jó lesz ahhoz a bizonyos marhapörkölthöz...

Ukrán céklaleves

A maradék vasárnapi húsleves tökéletes felhasználása a húsmentes hétfői ebédhez – és a céklától kap olyan színt, hogy a lélegzeted eláll.

 

 

Göcseji gombócleves

A göcseji gombócleves csodás sertésgolyókkal kerül a tányérodba. Nagyon kiadós, második fogás sem nagyon kell utána.

Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben

Nagyon dögös egytálétel kerekedik ebből a karajos, káposztás, almás, burgonyás, kolbászos, tepsis, sült csodából!

Káposztás palacsinta

„Pont olyan olcsó, mint a krumplis palacsinta” – itt viszont a palacsintatésztába libazsíron dinsztelt káposzta kerül!

Káposztás pogácsa Évi nénitől

Pogácsa káposztával? Naná! Ha tepertős is van, a káposztás már csak egy ugrás – őszi/téli lagzik kedvence lehet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!