Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás pirog

Káposztás pirog
Káposztás pirog
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Édesanyám Reform szakácskönyvéből való. Amikor még kicsi voltam, mindig ezt kértem tőle, hogy készítse el nekem. Az egyik kedvencem volt és még máig is szeretem. Mostmár magam készítem a családnak. Az igazság az, hogy a tölteléknél 40 dkg savanyú káposztát írt a recept, de ehhez a mennyiségű tésztához annyira sok volt, hogy a fele megmaradt. Így bátorkodtam 25 dkg káposzta mennyiséget megjelölni. A tészta mennyiségéből kétszeri 30*30- as tepsi adag sült ki, hogy hány darab volt, nem számoltam meg. Tehát ha nagy a család vagy sok vendéget várunk, akkor dupla adaggal érdemes készíteni a tésztát, a töltelékhez pedig ekkor kell 40 dkg káposzta.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Kiváló vendégváró, de ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Munkahelyre, iskolába is lehet vinni. A tésztát tölthetjük még húsos,- pizzás,- gombás,- májas,- zöldséges, vagy bármilyen más töltelékkel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát kicsavarjuk, kicsit összevagdaljuk.
  2. A hagymát tisztítjuk, felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát.
  3. Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen elpárolog. Őrölt babérral és őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.
  4. A tésztához: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk.
  5. Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük.
  6. Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha kb.10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki, akkor nagy pirogjaink lesznek. Ha kb. 7 cm átmérőjűt akkor kicsi pirogok, ami véleményem szerint jobb mint a nagyobb. Mindenki válassza ki a neki megfelelőt.
  7. A közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, ujjunkkal összepréseljük, a szélét egy villával lenyomogatjuk így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük.
  8. A félhold alakú pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 25 634
elküldve: 12
receptkönyvben: 380
elkészítve: 13/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Sweetly

Mióta szakács: 2012.03.15.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: sós süti
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött pirog, káposztával töltött pirog, káposztás táska

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kolimarviki
Vikini / kolimarviki Sat, 2012-11-17 16:56

Szia! Én is kipróbáltam, isteni lett! Csajos buliba készült, valamivel még fel akartam dobni, így pritamin paprika darabkákból arcokat formáztam mindegyikre :D Köszönöm a receptet!!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Tue, 2012-11-20 12:26

Kedves kolimarviki!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszett a recept! Biztosan nagyon mókás lehetett " arccal", ez jó ötlet :) Köszönöm a visszajelzést!
Üdv: Miss Sweetly

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-08-26 17:58

Ilyet én is szoktam csinálni, bár normál fejeskáposztából. Lereszelem, besózom, kicsit hagyom állni. Utána kinyomkodom amennyire csak bírom. Utána megpárolom, sózom, borsozom és ezzel töltöm meg. Egyszer próbáld ki így is:) Szép hetet Neked:)

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Sun, 2012-08-26 19:02

Kedves Gabys!
Édesanyám is ugyanúgy készítette ahogyan leírtad, ismerem azt a változatot is, és köszönöm, hogy megosztottad! :) Nekem mindkét töltelékkel ízlik. A különbség érezhető, de nem negatív értelemben. Végeredményben bármely töltelékkel tölthető, ez a változatosság a legjobb benne.
Szép hetet kívánok én is Neked! :)

reka79
reka79 Sun, 2012-08-26 16:02

Nagyon gusztusos,egy kérdésem lenne,a savanyú káposztát nem kell "átmosni"vízben? Nem lesz nagyon savanyú a töltelék?

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Sun, 2012-08-26 18:55

Kedves Reka79!
Nekem nem kellett átmosnom, mert kimért, vödrös káposztát vásároltam, megkóstoltam és nekem megfelelő volt. Ha megkóstoljuk, és nagyon savanyú, akkor át lehet mosni. Attól is függ, ki mennyire szereti a káposzta savanyságát. Remélem tudtam segíteni.

614
finomliszt 30 dkg
sütőpor 1 kk
vaj 8 dkg
1 kk
tojás 1 db
tejföl 1 dl
savanyú káposzta 25 dkg
disznózsír 3 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fehérbor 1 dl
babérlevél 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db