Káposztás pirog

- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g tejföl50 kcal
A töltelékhez
-
63g savanyú káposzta12 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
14g tojás17 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g tejföl198 kcal
A töltelékhez
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
26.2g finomliszt95 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
8.7g tejföl17 kcal
A töltelékhez
-
21.8g savanyú káposzta4 kcal
-
2.6g disznózsír24 kcal
-
14.8g vöröshagyma5 kcal
-
8.7g fehérbor7 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
4.8g tojás6 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1317.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 231 mg
-
Nátrium 889 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 162.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 50.3 g
Zsír
-
Összesen 126.9 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5268.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 487 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 922 mg
-
Nátrium 3555 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 651.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 829 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 813 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1289 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 459.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A káposztát kicsavarjuk, kicsit összevagdaljuk.
- A hagymát tisztítjuk, felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát.
- Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen elpárolog. Őrölt babérral és őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.
- A tésztához: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük.
- Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha kb.10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki, akkor nagy pirogjaink lesznek. Ha kb. 7 cm átmérőjűt akkor kicsi pirogok, ami véleményem szerint jobb mint a nagyobb. Mindenki válassza ki a neki megfelelőt.
- A közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, ujjunkkal összepréseljük, a szélét egy villával lenyomogatjuk így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük.
- A félhold alakú pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 282
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 34116
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 26.
Ajánló
Kiváló vendégváró, de ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Munkahelyre, iskolába is lehet vinni. A tésztát tölthetjük még húsos,- pizzás,- gombás,- májas,- zöldséges, vagy bármilyen más töltelékkel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

A recept Édesanyám Reform szakácskönyvéből való. Amikor még kicsi voltam, mindig ezt kértem tőle, hogy készítse el nekem. Az egyik kedvencem volt és még máig is szeretem. Mostmár magam készítem a családnak. Az igazság az, hogy a tölteléknél 40 dkg savanyú káposztát írt a recept, de ehhez a mennyiségű tésztához annyira sok volt, hogy a fele megmaradt. Így bátorkodtam 25 dkg káposzta mennyiséget megjelölni. A tészta mennyiségéből kétszeri 30*30- as tepsi adag sült ki, hogy hány darab volt, nem számoltam meg. Tehát ha nagy a család vagy sok vendéget várunk, akkor dupla adaggal érdemes készíteni a tésztát, a töltelékhez pedig ekkor kell 40 dkg káposzta.
Hozzászólások (7)
Nagyon gusztusos,egy kérdésem lenne,a savanyú káposztát nem kell "átmosni"vízben? Nem lesz nagyon savanyú a töltelék?
Kedves Reka79! Nekem nem kellett átmosnom, mert kimért, vödrös káposztát vásároltam, megkóstoltam és nekem megfelel? volt. Ha megkóstoljuk, és nagyon savanyú, akkor át lehet mosni. Attól is függ, ki mennyire szereti a káposzta savanyságát. Remélem tudtam segíteni.
Köszönöm.:-o
Szívesen! :))
Ilyet én is szoktam csinálni, bár normál fejeskáposztából. Lereszelem, besózom, kicsit hagyom állni. Utána kinyomkodom amennyire csak bírom. Utána megpárolom, sózom, borsozom és ezzel töltöm meg. Egyszer próbáld ki így is:) Szép hetet Neked:)
Kedves Gabys! Édesanyám is ugyanúgy készítette ahogyan leírtad, ismerem azt a változatot is, és köszönöm, hogy megosztottad! :) Nekem mindkét töltelékkel ízlik. A különbség érezhet?, de nem negatív értelemben. Végeredményben bármely töltelékkel tölthet?, ez a változatosság a legjobb benne. Szép hetet kívánok én is Neked! :)
Köszi!
Szia! Én is kipróbáltam, isteni lett! Csajos buliba készült, valamivel még fel akartam dobni, így pritamin paprika darabkákból arcokat formáztam mindegyikre :D Köszönöm a receptet!!
Kedves kolimarviki! Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszett a recept! Biztosan nagyon mókás lehetett " arccal", ez jó ötlet :) Köszönöm a visszajelzést! Üdv: Miss Sweetly
Nagyon köszi a receptet! Egyszer? és finom étel. :)
Gombás töltelékkel csináltam, mindenki szerette.