A nyár legjobb pizzái

A legismertebb olasz exportcikk, többen függenek tőle, mint a cipőktől, parfümöktől, táskáktól és ruháktól együttvéve. Mindenhol kapható a világon, a legfinomabb mégis szülőhazájában készül. Vagy a konyhádban!

Made in...

Hol is? Mindenki tudja, hogy a pizza Olaszországból származik, sőt az is világos, hogy kellett az amerikai segítség, hogy világhírű legyen. Tény, hogy a mai pizza őse Olaszországból, azon belül Nápolyból származik, de ha kicsit körülnézünk a világban, rá kell jönnünk, hogy a pizzához hasonló ételt minden nép konyhájában találunk. A vízből és gabonaőrleményből kevert, kézzel laposra húzott, erjesztetlen, forró köveken sütött lepénykenyér már évezredekkel ezelőtt népszerű volt, Ázsiától Európáig. Tény, hogy az etruszk törzsek kezdték először olívaolajjal és fűszerekkel ízesíteni, de az élesztő megjelenésével a kelt tészta átvette az uralmat. A középkorban pedig még a kifinomult olaszok is zsírral vagy tejföllel megkenve fogyasztották későbbi kedvencüket, így az akkori pizza jobban hasonlított egy magyaros töki pomposra, mint egy kifinomult margheritára.

Királyi közbenjárás

1889-ben a savoyai királyi pár tiszteletére egy nápolyi pék készítette először a mai pizza ősét. A paradicsomos alapra mozzarella került és friss bazsalikom, így az új olasz köztársaság színeiben pompázott az ínycsiklandó finomság. A neve pedig a királynő után Margherita lett. A paradicsomos alapú, újászületett pizza hamar meghódította Olaszországot, és csak pár évtizednek kellett eltelnie, hogy az Amerikába kivándorló taljánok az új kontinensen is népszerűvé tegyék. Onnan pedig már nem volt megállás.

Tészták és feltétek

Természetesen ahány ház, annyi szokás pizzakészítés terén is, de ilyenkor, nyáron, mikor nem kívánjuk a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket, érdemes kipróbálnunk az igazi olasz pizzát. Hogy az milyen? Amilyet mi szeretnénk, néhány szabály betartásával.

  • Az igazi olasz pizzatészta papírvékony, lisztből, vízből, sóból, olívaolajból és élesztőből készül.
  • Ki kell várni, míg megkel, kézzel – nem sodrófával – kell nyújtani, húzni, majd a forró sütőben 10-12 perc alatt átsütni.
  • Ne tegyünk rá háromnál több feltétet, hagyjuk, hogy az ízek érvényesüljenek. Próbáljuk meg jó minőségű paradicsomszósszal, friss mozzarellával és nyers sonkával vagy rusztikusan olívaolajjal, rozmaringgal, nagyszemű tengeri sóval.
  • Használjuk ki, hogy tele a kert és a piac friss zöldségekkel, tegyünk rá ezekből is.
  • Főzzük a paradicsomszószt mi magunk friss paradicsomból, és bátran kísérletezzünk a kerti fűszernövényekkel is!

Még több pizzarecept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!