Pizzatészta, paradicsomszósz recept

Pizzatészta, paradicsomszósz
Pizzatészta, paradicsomszósz
receptkönyvben hozzászólások (113)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sokak fejében lakozó tévhit ellenére úgy gondolom, hogy a pizzatészta készítése egyáltalán nem egy ördöngős dolog. Sőt kifejezetten egyszerű, ráadásul pikk-pakk megvan. A paradicsomszósz főzése sem egy nagy durranás. A feltétet pedig kedvünk szerint variálhatjuk, így megunni sem nagyon lehet. Akkor miért ne készítenénk el pizzánkat otthon saját magunk, ahelyett, hogy megint a pizzafutár számát keresgéljük lázasan?

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szószhoz

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: vega
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

elkészítés

  1. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és min. 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre
  2. Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk ennyi pizzát készíteni, tiszta nejlonzacskóba téve lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.
  3. A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomdarabok elvileg a végéra szétfőnek, ha mégsem teljesen pürés a szósz, villával szétnyomkodjuk a paradicsomdarabokat.
  4. Nincs más hátra, mint a kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a szósszal, rátesszük a kívánt feltétet, és mehet is a sütőbe 8-12 percre (sütő típusától, legmagasabb hőmérséklettől függően; nálam 11 perc alatt készült el).

  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 250 822
elküldve: 76
receptkönyben: 4 152
elkészítve: 138/247
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (113)

Suzan
Suzanv, 2014-03-30 04:07

Csak szeretnem megköszönni ezt a remek receptet, az egyik kedvencem a pizza de eddig nem mertem soha nekiállni mert a kelt tészták valahogy nekem nem nagyon szoktak sikerülni, de ezzel a receptel mar harmadjára aratok sikert! Imádom es köszönöm meg egyszer!!!!!!!

angelmouse
angelmousev, 2014-03-09 17:52

Látom, nagyon sokan hozzászóltak, azért én is meg akartam köszönni, eddig nekem sem volt atombiztos pizzatészta receptem, de most már hála Neked van! Köszi.

beki33
beki33p, 2014-02-14 00:11

Kedves Petra! Bármit is szeretnék sütni, mindig először Nálad nézem meg, h van-e rá recepted, így történt ez az egyszerű pizzatészta esetében is :D Most sem kellett csalódnom, kb 300 g lisztből készítettem, amelyből 2 nagyobb méretű, hihetetlen vékony pizza sikerült, 10 perc alatt megsült, igazi olaszos vacsora volt :D :D Annyira örülök, h ilyen finom lett :D Nagyon köszönöm, és nemcsak ezt, hanem azt a számtalan receptet, amit eddig elkészítettem Tőled, és SOSEM csalódtam :D

Beki

Chef_Zsolt
Chef_Zsoltsze, 2013-11-06 15:25

Szia Petra!

Egy ideje próbálkozom a pizzatésztával de rendre valami száraz vacak lesz belőle.
Azt tudom (konyhatechnológusként tudnom is kell), hogy a jó pizzasütő 350 foknál kezdődik. Ezt természetesen nem tudja az otthoni sütő. Nálam a max. 250°C.
Próbáltam a liszteket keverni. Eddig a legjobb (a legjobb nem jelent jót csak a többi még katasztrofálisabb lett) a 60% sima liszt, 20% kenyérliszt, 20% rétesliszt, a többi hozzávaló nagyjából az ami nálad is. A tészta vékonyan száraz vastagon nem annyira de nem jó igazából. Ellenben a nyers tészta állaga mesés. Nem ragad, rendesen nyúlik, nem szakad. Csak épp ehetetlen (szerintem, mert a család elégedett volt).
Ezért pár kérdést engedj meg...
A pizzát alul felül sütöd vagy csak alulról?
A sütőben alsó, középső vagy felső álláson?
Az elősütés kb. mennyi idő?

Arminusz
Arminuszszo, 2013-02-16 15:08

Ma ebédre megsütöttem a pizzát és nagyon finom lett a tésztája!Én friss élesztővel csináltam,a kerek lapokat sima tepsiben sütőpapíron sütöttem a szósszal elősütöttem ,majd kb 10 perc alatt készre a feltéttel.A tészta alja mennyei ropogós, belül puha volt.A szósz sem rossz,de nekem még valami fűszer hiányzik belőle,de ezzel együtt csak ajánlani tudom,mert nagyon finom és egyáltalán nem macerás!Köszi a receptet!

Arminusz
Arminuszp, 2013-02-15 16:27

Szia!A kérdésem az lenne,hogy ha vékonyra nyújtom,akkor vékony is marad a tészta sütés után vagy húsos lesz?Ezt szeretném megsütni holnap a kisfiammal,és mi a vékony tésztás pizzát szeretjük!Köszi!

petra
petrah, 2013-02-18 12:16

szia,
Ha egészen vékonyra nyújtod, akkor vékony is marad sütés közben a tészta:-).
Jó pizzázást!
Üdv
Petra

szalayancsaa
szalayancsaacs, 2013-02-14 14:12

sziasztok!
Én is kipróbáltam ezt a receptet. Annyi különbséggel, hogy én teljes kiőrlésű búzaliszttel csináltam. És sóból nem tettem bele annyit, csak kb. 1 mk-lal.
A recept szerint, a lehető legvékonyabbra nyújtottam, de ezt meg is bántam, mert elég kemény lett. pedig előmelegített sütőben sütöttem, max fokozaton (igaz, az csak 200 fok). Először 2-3 percre betettem sülni a szósszal, utána raktam rá a feltétet, és újjabb 3 perc alatt megsült, de így is kicsit kemény lett a széle. Lehet, hogy az volt a baj, hogy legfelülre tettem a sütőbe?
Amikor kivettem, megkentem a szélét fokhagymás olajjal.
Legközelebb ne nyújtsam ki ennyire? vagy valami tipp?

petra
petracs, 2013-02-14 14:38

szia,
Sejtésem szerint a tészta már magában keményebb lehetett, mint a normál, vagy pizzalisztből készült tészta, a teljes kiőrlésű liszt más, talán több víz kellett volna a tésztához.
üdv,
Petra

szalayancsaa
szalayancsaasze, 2013-02-20 17:57

szia!
Köszi szépen a tippet, akkor legközelebb majd megpróbálom fele-fele arányban a liszteket. Vízből ha többet tennék bele, akkor nem biztos, hogy jó sülne ki belőle, mert állagra pont jó volt a tészta. de majd kísérletezem. Köszi mégegyszer a választ :)

Timcsa2013
Timcsa2013k, 2013-01-22 19:39

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Én sima BL55-ös lisztből csináltam és nagyon finom lett.

SimonAlexa
SimonAlexak, 2013-01-15 14:33

Nekem nagyon jól sikerült elsőre is. nagy sikere volt a családban. Köszi a Receptet!

ancsika3.7
ancsika3.7k, 2013-01-08 19:59

Most lettem kész vele. A sót nekem is meg kellett volna feleznem, mert baromi sós lett... :/ De az állaga isteni! :)

ildd
ilddv, 2013-01-06 23:06

Kedves Petra!

Szeretném megkérdezni, hogy az 1 tasak (7 g) szárított élesztőt mennyi friss élesztővel lehet helyettesíteni. Nekem most az van itthon és ezt a pizzát szeretném belőle elkészíteni.

előre is köszönöm a segítségedet.

Ildi

zsuska
zsuskacs, 2013-01-03 16:25

Annyira finom és klassz ez a tészta recept, hogy a családom csak ezt akarja...Megjegyzem jó az ízlésük!! :)))) Zsuzsi

Ricordi
Ricordih, 2012-12-31 15:28

Minimuffin sütőben csináltam a tésztából-szószból pizzafalatkákat, nagyon jó recept! :) köszönöm :)

Zseraldina22
Zseraldina22szo, 2012-12-15 01:32

Kedves Petra!
Régóta nézegetem ezt a receptedet és most vasárnap eljött az idő, hogy elkészítsem végre. A vendégek érkezése előtt gyorsan bedagosztottam a tésztát, ami nagyon jól sikerült.
Én a megadott 1 ek mennyiségű sót tettem hozzá és tökéletes volt. Kézzel tudtam a tésztát a kívánt vastagságúra és nagyságúra kinyújtani. A felét sütöttük meg, a másik felét lefagyasztottam.
Ma kiolvasztottam (tökéletes állagú volt kiolvadás után is) és vékonyra nyújtottam. A tetejét megkentem olajjal, majd megszórtam az egyik felét bazsalikommal a másik felét pirospaprikával, illetve még meg is sóztam. Vékonyan meghintettem reszelt sajttal és vékony csíkokra szabdaltam. Ezt követően 180 fokon 11 percig sütöttem (légkeverés-alsó sütés). Nagyszerű pizza ropik lettek, amit holnap avokádó és padlizsán krém mellé fogok felszolgálni :)
Köszi a receptet!
Ildikó

vukult
vukultcs, 2012-12-13 19:37

Kedves Petra, köszi a receptet, nagyon jól sikerült. Tényleg nem száradt ki, másnap is puha maradt a tészta!
Üdv:
Vuk

dani27
dani27cs, 2012-12-13 11:34

Eddig háromszor álltam neki, de mindháromszor elszúrtam - igaz nem vagyok a konyha ördöge.

Biztos meg fogom még próbálni, de az anyagiakat is figyelembevéve nem biztos, hogy megéri otthon nekiállni...

Ja, mielőtt elkezdenének na perszézni, 8-900 Ft körül már lehet pizzát rendelni, ennyiből nem jön ki otthon...

pl. a foodbook.hu oldalon 790 Ft ingyen kiszállítással a pizza.
hasonló árban van fagyasztott is, amit csak be kell rakni a sütőbe.

Nyilván nem annyira finom, mintha magamnak készítem, de azért ez is finom és csak meg kell rendelni :)

buzas_anett
buzas_anettp, 2012-11-30 18:34

Szia! Kellene egy kis segítség. Ha nincs 00-ás lisztem jó a kenyérliszt vagy inkább vegyek sima BL 55-öset? Melyik a jobb? A második kérdés, hogy tálba nem jó, ha összegyúrom a tésztát? Előre is köszi a segítséget!

Üdv!

petra
petrav, 2012-12-02 21:48

Szia,
Mindkettő liszttel lehet próbálkozni, és persze, tálban is lehet gyúrni a tésztát,
Üdv
Petra

Manyu1
Manyu1cs, 2012-11-29 15:56

Most lettem kész vele, nagyszerű ez a recept. Gyönyörűen megkelt a tészta (szárított élesztővel), nem száradt ki sütés közben. Köszönet :)))

Edit F
Edit Fsze, 2012-11-07 21:40

Kedves Petra! Életem első kelt tésztája és ennél jobban nem is sikerülhetett volna! Nagyon egyszerű, nagyon finom. A felét lefagyasztottam, ma engedtem fel és ugyanolyan finom. Köszönöm!

henrieta
henrietacs, 2012-09-27 13:31

holnapra ezt a pizza tesztat neztem ki :-) de en ugy tudom, hogy a szaraz elesztot a lisztel kell ossze keverni es nem szabad felfutatni. Sajnos itt ahol elek, csak szaraz eleszto van :-(

Csellengőő
Csellengőők, 2012-08-14 10:54

Én is kenyérsütőgépben készítettem, szárított élesztővel! Nagyon finom lett :) Ilyen jó pizzát még nem sütöttem :) Köszönöm a nagyszerű receptet :)

macskanyuka
macskanyukah, 2012-06-04 12:10

Tegnap elkészítettem a tésztát, egy kis csalással, mert a kenyérsütő gépet kértem meg a dagasztásra és a kelesztésre, de a végeredmény csodás lett. Azt szeretném még kiemelni, hogy a ami megmaradt az ebédről az sem keményedett meg(nem lett bodag), így délután szépen rájárt a család és MIND elfogyott az utolsó morzsáig.
Köszönöm a receptet :) ma már nem jutott eszembe mirelit pizzát venni a boltba :)

-Shoshanna-
-Shoshanna-p, 2012-04-20 20:17

Első pizzatésztám és kelesztett tésztám volt egyben, tökéletesre sikerült!!!!! A párom el volt ájulva tőle h ő évekig próbálkozott otthon pizzát sütni de a tésztája sose volt ilyen finom!!! Nagyon nagyon köszönöm, kezdő szakácskodósként nagy siker volt! ;) Az enyémnek BL55-ös liszt volt az egyik fele, a másik fele rétesliszt, nekem a poros élesztővel is nagyon szépen feljött, akkora adag lett hogy holnap is ezt esszük! ;)

supcsi
supcsiszo, 2012-03-31 09:44

Sziasztok! Igen hasznosak számomra a hozzászólásaitok, de egy dolog még mindig nem tiszta a számomra. Elöször hagyom megkelni a tésztát és utána fagyasztom le vagy ...? Elöre is köszi a választ. Supcsi

marica05
marica05h, 2012-06-25 20:49

Szia Supcsi!
Én egész adagot készítek, megkelesztem, majd amit nem használok fel, lefagyasztom. Felengedés után is pont olyan, mint a frissen készült.

hinta6
hinta6v, 2012-03-18 06:26

Tegnap elkészítettem,és mondhatom,hogy Isteni lett.Ismerek egy másik tészta receptet,eddig az jött be nálam,de most már csakis ez.Köszönöm!!!

szandi123
szandi123cs, 2012-03-08 19:39

Nagyon szépen köszönöm a receptet, isteni lett, ez volt az első pizzapróbálkozásom. El sem hittem, hogy milyen szépen megkelt a tészta, és a sütőből kivéve sem száradt ki. =)

nasibandita
nasibanditasze, 2012-03-07 18:43

Még annyi kérdésem hadd legyen, hogy kinek milyen tuti technikája van a vékonyra nyújtásra? Köszi előre is.

petra
petrap, 2012-03-09 13:45

Ha jó a tészta, akkor szinte kézzel ki lehet nyújtani egészen vékonyra:-).

nasibandita
nasibanditasze, 2012-03-07 18:40

Kedves Petra!
Köszönöm szépen a receptet, most sütöttem meg és nagyon finom pizzák lettek. :) Mondjuk arra szívesen elfogadnék tanácsot, hogy hogyan érjem el, h puhább maradjon a tészta, mert sajnos nem igazán tudom kitapasztalni ezzel a gázsütővel, h meddig kellene sütnöm benne. Eddig ez az egy bajom van a házi pizzákkal, h kicsit kiszáradnak...Kíváncsi lennék, hogyan készítik a "pizzériás" verziót.
Egyébként kipróbáltam a fokhagymás olajos kenést is, tényleg nagyon jó ízt ad neki. :)

petra
petrap, 2012-03-09 13:45

Kedves Nasibandita,
Nekem sosem szárad ki, szerintem a titok a gyors sütésben rejlik: a lehető legmagasabb hőfokra, jól elő kell melegíteni a sütőt, így hamar átsül, nincs ideje kiszáradni, és persze nem szabad túlsütni. Én tettem még a sütőmbe egy spéci pizzasütőlapot is, azzal még klasszabb a végeredmény, az alja ropogós, belül pedig puha. Csak ajánlani tudom. (És ez is segít a gyorsabb átsüléshez, mert vastag, jól átmelegszik, és erre téve a tésztát gyorsabban megsül, mintha egy vékony tepsin sütnénk.)
Remélem legközelebb sikerül!
Üdv
Petra

nasibandita
nasibanditap, 2012-03-09 19:08

Köszi a tanácsokat. Közben magam is rájöttem pár dologra. Például, hogy ez a sütő erre alkalmatlan. :D Na jó, azért így se rossz, de nem a legjobb erre a célra. Kezdve azzal, hogy régi és szabályozni sem lehet már - csak két állása van: vagy ég vagy nem...
A tészta nyújtásánál sokkal könnyebb volt a másodikkal, ami dupla annyi ideig kelt. Ott már simán fele olyan vékonyra is széthúztam, mint az elsőt. A kiszáradást meg lehet én értelmeztem félre és az elsőt talán túlsütöttem (szeretem, ha a feltét is jól megsül, plusz eleve vastagabb volt), a másodiknál meg már csak a széle ropogott kicsit, annyi viszont már belefér. :)
Köszi még egyszer.

Üdv.:
Berni

klaukara
klaukarap, 2012-03-02 01:10

A kész pizza szélét megkenjük fokhagymás olívaolajjal - isteni lesz. (Régen fatüzelésű kemencés pizzériánk volt otthon, ott láttam a szakácsoktól).

ani0228
ani0228cs, 2012-03-01 19:05

szia .megszeretném kérdezni tölled friss paradicsombol mennyi kellmert én nem használok konzervet ha van friss?

petra
petrah, 2012-03-05 14:45

szia Ani,
sajnos csak tippelni tudnék (azt meg inkább nem), mert ez nálam (szégyenszemre) mindig hámozott paradicsom konzervből készül..

cassiopeia
cassiopeiaszo, 2012-02-25 17:40

Na ez valami isteni lett. A párom nem örült a gondolatnak, hogy én készítsem a tésztát, ugyanis az előző bnője amit csinált nagyon rossz volt. Ennek ellenére megcsináltam és sikerem lett! Kicsit vastagabbra hagytam, nem lett sok 1 nagy gáztepsinyi, de kb 15 perc alatt elfogyott :)

dimenzio
dimenziocs, 2012-02-23 19:25

Köszönöm,nagyon jól sikerült a tészta.Cazone-t sütöttem belőle.

kozarikata
kozarikatacs, 2012-02-16 19:48

Nagyon finom,ízletes lett a tészta,csak nekem sajnos úgy kiszáradt mire megsült,hogy verekedni lehetett volna vele..:-S Tudtok valami tanácsot adni,hogy miért? Szeretném elkészíteni a hétvégén megint,mert ízre nagyon jó lett.Köszönöm előre is!
Kata

petra
petrah, 2012-02-20 14:26

szia Kata,
Nagyon gyorsan kell sütni a pizzát, és 300 fokon szoktam, először a pizzatésztát megkenem egy kis paradicsomszósszal, és feltét nélkül megy a sütőbe, amikor majdnem kész, akkor rakom csak rá a rávalókat, és már csak pár percre teszem vissza, épphogy megolvad a sajt és átmelegszik a feltét. Így nekem még sosem száradt ki, és a feltét sem égett meg.
Remélem, sikerül!
Üdv,
Petra

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
395