Pizzatészta, paradicsomszósz recept

1 adag
397
kcal
Pizzatészta, paradicsomszósz
Pizzatészta, paradicsomszósz
receptkönyvben hozzászólások (113)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sokak fejében lakozó tévhit ellenére úgy gondolom, hogy a pizzatészta készítése egyáltalán nem egy ördöngős dolog. Sőt kifejezetten egyszerű, ráadásul pikk-pakk megvan. A paradicsomszósz főzése sem egy nagy durranás. A feltétet pedig kedvünk szerint variálhatjuk, így megunni sem nagyon lehet. Akkor miért ne készítenénk el pizzánkat otthon saját magunk, ahelyett, hogy megint a pizzafutár számát keresgéljük lázasan?

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szószhoz

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és min. 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre
  2. Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk ennyi pizzát készíteni, tiszta nejlonzacskóba téve lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.
  3. A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomdarabok elvileg a végéra szétfőnek, ha mégsem teljesen pürés a szósz, villával szétnyomkodjuk a paradicsomdarabokat.
  4. Nincs más hátra, mint a kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a szósszal, rátesszük a kívánt feltétet, és mehet is a sütőbe 8-12 percre (sütő típusától, legmagasabb hőmérséklettől függően; nálam 11 perc alatt készült el).

  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 258 008
elküldve: 78
receptkönyben: 4 217
elkészítve: 178/287
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (113)

Suzan
Suzanv, 2014-03-30 04:07

Csak szeretnem megköszönni ezt a remek receptet, az egyik kedvencem a pizza de eddig nem mertem soha nekiállni mert a kelt tészták valahogy nekem nem nagyon szoktak sikerülni, de ezzel a receptel mar harmadjára aratok sikert! Imádom es köszönöm meg egyszer!!!!!!!

angelmouse
angelmousev, 2014-03-09 17:52

Látom, nagyon sokan hozzászóltak, azért én is meg akartam köszönni, eddig nekem sem volt atombiztos pizzatészta receptem, de most már hála Neked van! Köszi.

beki33
beki33p, 2014-02-14 00:11

Kedves Petra! Bármit is szeretnék sütni, mindig először Nálad nézem meg, h van-e rá recepted, így történt ez az egyszerű pizzatészta esetében is :D Most sem kellett csalódnom, kb 300 g lisztből készítettem, amelyből 2 nagyobb méretű, hihetetlen vékony pizza sikerült, 10 perc alatt megsült, igazi olaszos vacsora volt :D :D Annyira örülök, h ilyen finom lett :D Nagyon köszönöm, és nemcsak ezt, hanem azt a számtalan receptet, amit eddig elkészítettem Tőled, és SOSEM csalódtam :D

Beki

Chef_Zsolt
Chef_Zsoltsze, 2013-11-06 15:25

Szia Petra!

Egy ideje próbálkozom a pizzatésztával de rendre valami száraz vacak lesz belőle.
Azt tudom (konyhatechnológusként tudnom is kell), hogy a jó pizzasütő 350 foknál kezdődik. Ezt természetesen nem tudja az otthoni sütő. Nálam a max. 250°C.
Próbáltam a liszteket keverni. Eddig a legjobb (a legjobb nem jelent jót csak a többi még katasztrofálisabb lett) a 60% sima liszt, 20% kenyérliszt, 20% rétesliszt, a többi hozzávaló nagyjából az ami nálad is. A tészta vékonyan száraz vastagon nem annyira de nem jó igazából. Ellenben a nyers tészta állaga mesés. Nem ragad, rendesen nyúlik, nem szakad. Csak épp ehetetlen (szerintem, mert a család elégedett volt).
Ezért pár kérdést engedj meg...
A pizzát alul felül sütöd vagy csak alulról?
A sütőben alsó, középső vagy felső álláson?
Az elősütés kb. mennyi idő?

Arminusz
Arminuszszo, 2013-02-16 15:08

Ma ebédre megsütöttem a pizzát és nagyon finom lett a tésztája!Én friss élesztővel csináltam,a kerek lapokat sima tepsiben sütőpapíron sütöttem a szósszal elősütöttem ,majd kb 10 perc alatt készre a feltéttel.A tészta alja mennyei ropogós, belül puha volt.A szósz sem rossz,de nekem még valami fűszer hiányzik belőle,de ezzel együtt csak ajánlani tudom,mert nagyon finom és egyáltalán nem macerás!Köszi a receptet!

Arminusz
Arminuszp, 2013-02-15 16:27

Szia!A kérdésem az lenne,hogy ha vékonyra nyújtom,akkor vékony is marad a tészta sütés után vagy húsos lesz?Ezt szeretném megsütni holnap a kisfiammal,és mi a vékony tésztás pizzát szeretjük!Köszi!

petra
petrah, 2013-02-18 12:16

szia,
Ha egészen vékonyra nyújtod, akkor vékony is marad sütés közben a tészta:-).
Jó pizzázást!
Üdv
Petra

szalayancsaa
szalayancsaacs, 2013-02-14 14:12

sziasztok!
Én is kipróbáltam ezt a receptet. Annyi különbséggel, hogy én teljes kiőrlésű búzaliszttel csináltam. És sóból nem tettem bele annyit, csak kb. 1 mk-lal.
A recept szerint, a lehető legvékonyabbra nyújtottam, de ezt meg is bántam, mert elég kemény lett. pedig előmelegített sütőben sütöttem, max fokozaton (igaz, az csak 200 fok). Először 2-3 percre betettem sülni a szósszal, utána raktam rá a feltétet, és újjabb 3 perc alatt megsült, de így is kicsit kemény lett a széle. Lehet, hogy az volt a baj, hogy legfelülre tettem a sütőbe?
Amikor kivettem, megkentem a szélét fokhagymás olajjal.
Legközelebb ne nyújtsam ki ennyire? vagy valami tipp?

petra
petracs, 2013-02-14 14:38

szia,
Sejtésem szerint a tészta már magában keményebb lehetett, mint a normál, vagy pizzalisztből készült tészta, a teljes kiőrlésű liszt más, talán több víz kellett volna a tésztához.
üdv,
Petra

szalayancsaa
szalayancsaasze, 2013-02-20 17:57

szia!
Köszi szépen a tippet, akkor legközelebb majd megpróbálom fele-fele arányban a liszteket. Vízből ha többet tennék bele, akkor nem biztos, hogy jó sülne ki belőle, mert állagra pont jó volt a tészta. de majd kísérletezem. Köszi mégegyszer a választ :)

Timcsa2013
Timcsa2013k, 2013-01-22 19:39

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Én sima BL55-ös lisztből csináltam és nagyon finom lett.

SimonAlexa
SimonAlexak, 2013-01-15 14:33

Nekem nagyon jól sikerült elsőre is. nagy sikere volt a családban. Köszi a Receptet!

ancsika3.7
ancsika3.7k, 2013-01-08 19:59

Most lettem kész vele. A sót nekem is meg kellett volna feleznem, mert baromi sós lett... :/ De az állaga isteni! :)

ildd
ilddv, 2013-01-06 23:06

Kedves Petra!

Szeretném megkérdezni, hogy az 1 tasak (7 g) szárított élesztőt mennyi friss élesztővel lehet helyettesíteni. Nekem most az van itthon és ezt a pizzát szeretném belőle elkészíteni.

előre is köszönöm a segítségedet.

Ildi

zsuska
zsuskacs, 2013-01-03 16:25

Annyira finom és klassz ez a tészta recept, hogy a családom csak ezt akarja...Megjegyzem jó az ízlésük!! :)))) Zsuzsi

Ricordi
Ricordih, 2012-12-31 15:28

Minimuffin sütőben csináltam a tésztából-szószból pizzafalatkákat, nagyon jó recept! :) köszönöm :)

Zseraldina22
Zseraldina22szo, 2012-12-15 01:32

Kedves Petra!
Régóta nézegetem ezt a receptedet és most vasárnap eljött az idő, hogy elkészítsem végre. A vendégek érkezése előtt gyorsan bedagosztottam a tésztát, ami nagyon jól sikerült.
Én a megadott 1 ek mennyiségű sót tettem hozzá és tökéletes volt. Kézzel tudtam a tésztát a kívánt vastagságúra és nagyságúra kinyújtani. A felét sütöttük meg, a másik felét lefagyasztottam.
Ma kiolvasztottam (tökéletes állagú volt kiolvadás után is) és vékonyra nyújtottam. A tetejét megkentem olajjal, majd megszórtam az egyik felét bazsalikommal a másik felét pirospaprikával, illetve még meg is sóztam. Vékonyan meghintettem reszelt sajttal és vékony csíkokra szabdaltam. Ezt követően 180 fokon 11 percig sütöttem (légkeverés-alsó sütés). Nagyszerű pizza ropik lettek, amit holnap avokádó és padlizsán krém mellé fogok felszolgálni :)
Köszi a receptet!
Ildikó

vukult
vukultcs, 2012-12-13 19:37

Kedves Petra, köszi a receptet, nagyon jól sikerült. Tényleg nem száradt ki, másnap is puha maradt a tészta!
Üdv:
Vuk

dani27
dani27cs, 2012-12-13 11:34

Eddig háromszor álltam neki, de mindháromszor elszúrtam - igaz nem vagyok a konyha ördöge.

Biztos meg fogom még próbálni, de az anyagiakat is figyelembevéve nem biztos, hogy megéri otthon nekiállni...

Ja, mielőtt elkezdenének na perszézni, 8-900 Ft körül már lehet pizzát rendelni, ennyiből nem jön ki otthon...

pl. a foodbook.hu oldalon 790 Ft ingyen kiszállítással a pizza.
hasonló árban van fagyasztott is, amit csak be kell rakni a sütőbe.

Nyilván nem annyira finom, mintha magamnak készítem, de azért ez is finom és csak meg kell rendelni :)

buzas_anett
buzas_anettp, 2012-11-30 18:34

Szia! Kellene egy kis segítség. Ha nincs 00-ás lisztem jó a kenyérliszt vagy inkább vegyek sima BL 55-öset? Melyik a jobb? A második kérdés, hogy tálba nem jó, ha összegyúrom a tésztát? Előre is köszi a segítséget!

Üdv!

petra
petrav, 2012-12-02 21:48

Szia,
Mindkettő liszttel lehet próbálkozni, és persze, tálban is lehet gyúrni a tésztát,
Üdv
Petra

Manyu1
Manyu1cs, 2012-11-29 15:56

Most lettem kész vele, nagyszerű ez a recept. Gyönyörűen megkelt a tészta (szárított élesztővel), nem száradt ki sütés közben. Köszönet :)))

Edit F
Edit Fsze, 2012-11-07 21:40

Kedves Petra! Életem első kelt tésztája és ennél jobban nem is sikerülhetett volna! Nagyon egyszerű, nagyon finom. A felét lefagyasztottam, ma engedtem fel és ugyanolyan finom. Köszönöm!

henrieta
henrietacs, 2012-09-27 13:31

holnapra ezt a pizza tesztat neztem ki :-) de en ugy tudom, hogy a szaraz elesztot a lisztel kell ossze keverni es nem szabad felfutatni. Sajnos itt ahol elek, csak szaraz eleszto van :-(

Csellengőő
Csellengőők, 2012-08-14 10:54

Én is kenyérsütőgépben készítettem, szárított élesztővel! Nagyon finom lett :) Ilyen jó pizzát még nem sütöttem :) Köszönöm a nagyszerű receptet :)

macskanyuka
macskanyukah, 2012-06-04 12:10

Tegnap elkészítettem a tésztát, egy kis csalással, mert a kenyérsütő gépet kértem meg a dagasztásra és a kelesztésre, de a végeredmény csodás lett. Azt szeretném még kiemelni, hogy a ami megmaradt az ebédről az sem keményedett meg(nem lett bodag), így délután szépen rájárt a család és MIND elfogyott az utolsó morzsáig.
Köszönöm a receptet :) ma már nem jutott eszembe mirelit pizzát venni a boltba :)

-Shoshanna-
-Shoshanna-p, 2012-04-20 20:17

Első pizzatésztám és kelesztett tésztám volt egyben, tökéletesre sikerült!!!!! A párom el volt ájulva tőle h ő évekig próbálkozott otthon pizzát sütni de a tésztája sose volt ilyen finom!!! Nagyon nagyon köszönöm, kezdő szakácskodósként nagy siker volt! ;) Az enyémnek BL55-ös liszt volt az egyik fele, a másik fele rétesliszt, nekem a poros élesztővel is nagyon szépen feljött, akkora adag lett hogy holnap is ezt esszük! ;)

supcsi
supcsiszo, 2012-03-31 09:44

Sziasztok! Igen hasznosak számomra a hozzászólásaitok, de egy dolog még mindig nem tiszta a számomra. Elöször hagyom megkelni a tésztát és utána fagyasztom le vagy ...? Elöre is köszi a választ. Supcsi

marica05
marica05h, 2012-06-25 20:49

Szia Supcsi!
Én egész adagot készítek, megkelesztem, majd amit nem használok fel, lefagyasztom. Felengedés után is pont olyan, mint a frissen készült.

hinta6
hinta6v, 2012-03-18 06:26

Tegnap elkészítettem,és mondhatom,hogy Isteni lett.Ismerek egy másik tészta receptet,eddig az jött be nálam,de most már csakis ez.Köszönöm!!!

szandi123
szandi123cs, 2012-03-08 19:39

Nagyon szépen köszönöm a receptet, isteni lett, ez volt az első pizzapróbálkozásom. El sem hittem, hogy milyen szépen megkelt a tészta, és a sütőből kivéve sem száradt ki. =)

nasibandita
nasibanditasze, 2012-03-07 18:43

Még annyi kérdésem hadd legyen, hogy kinek milyen tuti technikája van a vékonyra nyújtásra? Köszi előre is.

petra
petrap, 2012-03-09 13:45

Ha jó a tészta, akkor szinte kézzel ki lehet nyújtani egészen vékonyra:-).

nasibandita
nasibanditasze, 2012-03-07 18:40

Kedves Petra!
Köszönöm szépen a receptet, most sütöttem meg és nagyon finom pizzák lettek. :) Mondjuk arra szívesen elfogadnék tanácsot, hogy hogyan érjem el, h puhább maradjon a tészta, mert sajnos nem igazán tudom kitapasztalni ezzel a gázsütővel, h meddig kellene sütnöm benne. Eddig ez az egy bajom van a házi pizzákkal, h kicsit kiszáradnak...Kíváncsi lennék, hogyan készítik a "pizzériás" verziót.
Egyébként kipróbáltam a fokhagymás olajos kenést is, tényleg nagyon jó ízt ad neki. :)

petra
petrap, 2012-03-09 13:45

Kedves Nasibandita,
Nekem sosem szárad ki, szerintem a titok a gyors sütésben rejlik: a lehető legmagasabb hőfokra, jól elő kell melegíteni a sütőt, így hamar átsül, nincs ideje kiszáradni, és persze nem szabad túlsütni. Én tettem még a sütőmbe egy spéci pizzasütőlapot is, azzal még klasszabb a végeredmény, az alja ropogós, belül pedig puha. Csak ajánlani tudom. (És ez is segít a gyorsabb átsüléshez, mert vastag, jól átmelegszik, és erre téve a tésztát gyorsabban megsül, mintha egy vékony tepsin sütnénk.)
Remélem legközelebb sikerül!
Üdv
Petra

nasibandita
nasibanditap, 2012-03-09 19:08

Köszi a tanácsokat. Közben magam is rájöttem pár dologra. Például, hogy ez a sütő erre alkalmatlan. :D Na jó, azért így se rossz, de nem a legjobb erre a célra. Kezdve azzal, hogy régi és szabályozni sem lehet már - csak két állása van: vagy ég vagy nem...
A tészta nyújtásánál sokkal könnyebb volt a másodikkal, ami dupla annyi ideig kelt. Ott már simán fele olyan vékonyra is széthúztam, mint az elsőt. A kiszáradást meg lehet én értelmeztem félre és az elsőt talán túlsütöttem (szeretem, ha a feltét is jól megsül, plusz eleve vastagabb volt), a másodiknál meg már csak a széle ropogott kicsit, annyi viszont már belefér. :)
Köszi még egyszer.

Üdv.:
Berni

klaukara
klaukarap, 2012-03-02 01:10

A kész pizza szélét megkenjük fokhagymás olívaolajjal - isteni lesz. (Régen fatüzelésű kemencés pizzériánk volt otthon, ott láttam a szakácsoktól).

ani0228
ani0228cs, 2012-03-01 19:05

szia .megszeretném kérdezni tölled friss paradicsombol mennyi kellmert én nem használok konzervet ha van friss?

petra
petrah, 2012-03-05 14:45

szia Ani,
sajnos csak tippelni tudnék (azt meg inkább nem), mert ez nálam (szégyenszemre) mindig hámozott paradicsom konzervből készül..

cassiopeia
cassiopeiaszo, 2012-02-25 17:40

Na ez valami isteni lett. A párom nem örült a gondolatnak, hogy én készítsem a tésztát, ugyanis az előző bnője amit csinált nagyon rossz volt. Ennek ellenére megcsináltam és sikerem lett! Kicsit vastagabbra hagytam, nem lett sok 1 nagy gáztepsinyi, de kb 15 perc alatt elfogyott :)

dimenzio
dimenziocs, 2012-02-23 19:25

Köszönöm,nagyon jól sikerült a tészta.Cazone-t sütöttem belőle.

kozarikata
kozarikatacs, 2012-02-16 19:48

Nagyon finom,ízletes lett a tészta,csak nekem sajnos úgy kiszáradt mire megsült,hogy verekedni lehetett volna vele..:-S Tudtok valami tanácsot adni,hogy miért? Szeretném elkészíteni a hétvégén megint,mert ízre nagyon jó lett.Köszönöm előre is!
Kata

petra
petrah, 2012-02-20 14:26

szia Kata,
Nagyon gyorsan kell sütni a pizzát, és 300 fokon szoktam, először a pizzatésztát megkenem egy kis paradicsomszósszal, és feltét nélkül megy a sütőbe, amikor majdnem kész, akkor rakom csak rá a rávalókat, és már csak pár percre teszem vissza, épphogy megolvad a sajt és átmelegszik a feltét. Így nekem még sosem száradt ki, és a feltét sem égett meg.
Remélem, sikerül!
Üdv,
Petra

Legfrissebb cikkek

Igazi őszi májkrém aszalt szilvával
Igazi őszi májkrém aszalt szilvával
Könnyű nyarat tudhatok magam mögött, ugyanis nem kellett sokat gondolkodnom, mit adjak az unokáknak reggelire vagy uzsonnára, mert csakis májas kencét rendeltek.
Csokoládé éjjel-nappal?
Csokoládé éjjel-nappal?
Mi a rossz abban, ha az egyik étkezésünkre csak csokit eszünk? Van helye a változatos, kiegyensúlyozott étrendben a csokoládénak?
7 tápláló étel fejtett babból
7 tápláló étel fejtett babból
A fejtett bab igazi átmeneti ennivaló: a babhüvelyek nyáron megdagadnak, a friss fejtett babot így már ekkor érdemes felhasználni. Jó hír: szárított formában mindig elérhető.
395