Ne dőlj be, csak mert egészségesnek hívják!

Vitalitásunk érdekében sokszor hajlandóak vagyunk mélyebben is a pénztárcánkba nyúlni. Előtte azonban tudjuk meg, mi a különbség az "egészséges" és az "egészségesebb" között!

Laikusként sokszor nehéz eldönteni, hogy melyik terméket emeljük le a polcokról, olyan nagy a választék. Sokféle szempont szerint dönthetünk, szerepet játszik az ár, a csomagolás, tapasztalat - na és persze az is, hogy az adott termék mennyire tűnik egészségesnek. Azonban az, hogy valami egészségesnek "tűnik", még nem jelenti azt, hogy az is, pláne nem, hogy megéri rá külön összegeket költeni. Összeszedtünk pár terméket, amelynél érdemes kicsit jobban utánanézni, mielőtt a kosarunkba tesszük!

Gluténmentes termékek

Természetesen nem azokhoz szólunk, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthatnak glutént - sokkal inkább azokhoz, akik ezeket választják a hagyományos termékek közül, mert egészségesebbnek tűnnek. Az igazság az, hogy az élelmiszerek többségében nincsen glutén - a hús, zöldségek, gyümölcsök, tejtermék mind-mind természetesen gluténmentes termékek. Ha csökkenteni szeretnénk a gluténbevitelünket, egyszerűen csak együnk kevesebb kenyeret és tésztafélét. Radikális életmódváltás előtt azonban nem árt konzultálni egy szakemberrel!

Sokmagvas kenyerek

Az, hogy 'sokmagvas', olyan jól hangzik. Tudjuk, hogy az olajos magvak egészségesek, úgyhogy a sok magot tartalmazó pékáru biztos jobb, mint amelyikben csak egy van, vagy még annyi sem. Az igazság azonban az, hogy ezeknek a kenyereknek csak a teteje van megszórva néhány szem szezám- vagy napraforgó maggal. Ha fontos neked a jó minőségű pékáru, inkább vásárolj teljes kiőrlésű kenyeret megbízható péktől, vagy süsd meg magad a kenyeredet!

Barna cukor

Drágább, szóval biztosan jobb. Az igazság azonban megint csak más. A cukor attól függően, hogy milyen éghajlat alatt készítik, általában nádból vagy répából készül. Kémiailag ugyanaz az anyagot, a szacharózt vonják ki mindkettőből, így a szemcsés nádcukor és a fehér kristálycukor nem különböznek egymástól. A cukornádból kivont melasz a cukorrépából kivonttal ellentétben azonban alkalmas emberi fogyasztásra. A barna cukor pedig tulajdonképpen nem más, mint ezzel a melasszal megszínezett fehér cukor. A melaszban lévő egészen csekély tápanyag miatt igazán fölösleges dupla összeget kidobni a barna cukorért. Ha izgat minket az egészségünk, egyszerűen fogyasszunk kevesebb cukrot.

Olvastad már?

Vásárolj okosan, spórolj többet!

Müzliszeletek

Valamiért, amióta megjelentek a boltok polcain, van köztük egy egyenlőségjel az egészséggel. Tény, hogy jobb, ha egy müzliszeletet majszolunk, mint egy ugyanakkora csokit, de jól el kell olvasnunk a címkét ahhoz, hogy biztosra menjünk. A plusz adalékokat, csoki- vagy joghurtbevonatot tartalmazó szeletek sokszor egyáltalán nem egészségesek. Biztosra főleg akkor mehetünk, ha magunknak készítjük el otthon - nem egy nagy kunszt, és legalább tudjuk, mi került bele.

Bio zöldségek és gyümölcsök

Ezeknek a termékeknek az ára sokszor kétszer annyi, mint a sima társaiknak - nem véletlenül. Ahhoz, hogy valami megkapja a bio minősítést, hosszú időnek kell eltelnie. A fő különbség azonban a bio- és nem bionövények között abban van, hogy milyen körülmények között termesztették őket, és beszórták-e őket valamilyen növény- vagy rovarirtó szerrel. A biozöldségek önmagukban nem tartalmaznak több tápanyagot, egy jól megmosott, ismerőstől vagy kistermelőtől származó zöldség vagy gyümölcs tápanyagszempontól legalább annyira megbízható, mint a bio. Biováltozatot azokból a növényekből keressünk, amelyeknek a héját is fogyasztjuk, mint például a citrusfélék.

Csomagolt saláták

Nagyobb szupermarketek, büfék előszeretettel árulnak előre csomagolt salátákat - zöldség, tehát egészséges, gondoljuk mi. A valóságban azonban fogalmunk sincs, hogy mennyi tápértéke van ezeknek az előre csomagolt, sokszor napokon át utaztatott salátáknak. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy kalóriában kevesebbet adnak - a hozzájuk adott öntetek általában úsznak a cukorban és a zsírban. Salátázni jó, de sokkal olcsóbb és egészségesebb is, ha otthon állítjuk össze magunknak!

Olvastad már?

Hol vásároljuk az élelmiszert?

(via Business Insider)

Hozzászólások (2)

witch

Pont egy errol szolo musort neztem a kanadai adon es egy muzliszeletben annyi cukor van, mintha megennenk 6,5 oreo kekszet. Mondogattak is, hogy melyik szulo rakna be tizoraira a gyerekenek 6,5 oreot? Egyik sem, de muzliszeletet igen es mekkora csalodas, hogy a gyartok igy atvernek mindenkit.

Artemisz

Üdv. Witch! Csak a tudatlanokat lehet átverni. És -mint tudjuk- a tudatlanság hatalmas er?...

witch

Szerintem inkabb arra epitenek, hogy feluletes valaki. Viszont az oreo jobban fogy, mint a muzliszelet, ugyhogy megsem olyan konnyu a dolguk a nepirtasban. udv:witch

Artemisz

Lehet, hogy nem ugyanazt értjük oreo alatt? :) Én úgy tudom (nem mélyülten el benne), hogy az egy többréteg? keksz, ami dönt?en lisztb?l, cukorból van.

witch

Igen, az az. Nem tudom, miert vannak ugy odaig erte, nem nagy pukk.

Artemisz

Szia, az oreo és a müzliszelet is tele van cukorral. A démosz mindent megtesz azért, hogy el?segítse a népirtást. Roppant könny? dolga van a hatalomnak. Sajnos.

witch

Szia! Igen, tudom es olyan dolgokban is van cukor, amiben almunkban sem gondolnank. Sajnos nem realis abban hinni, hogy teljesen onellato eletre visszaalljunk, mint ahogy nagyanyaink koraban volt. En csak probalok mindent sajat magam kesziteni, amit csak lehet, mert az is jobb, mint a semmi. udv:witch

Címlapról ajánljuk

9 étel, melyet a nyárkedvenc lecsó ihletett

A lecsó a kedvenc nyári ételeink dobogósa – bár most tényleg eszméletlen drágának számít sajnos, néhány paradicsom és paprika, no meg némi hagyma felhasználásával és egy szuper recepttel simán feldobhatunk vele egytálételeket, húsokat, pitéket, rizses fogásokat is!

Nosalty

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.