Ne dőlj be, csak mert egészségesnek hívják!

Vitalitásunk érdekében sokszor hajlandóak vagyunk mélyebben is a pénztárcánkba nyúlni. Előtte azonban tudjuk meg, mi a különbség az "egészséges" és az "egészségesebb" között!

Laikusként sokszor nehéz eldönteni, hogy melyik terméket emeljük le a polcokról, olyan nagy a választék. Sokféle szempont szerint dönthetünk, szerepet játszik az ár, a csomagolás, tapasztalat - na és persze az is, hogy az adott termék mennyire tűnik egészségesnek. Azonban az, hogy valami egészségesnek "tűnik", még nem jelenti azt, hogy az is, pláne nem, hogy megéri rá külön összegeket költeni. Összeszedtünk pár terméket, amelynél érdemes kicsit jobban utánanézni, mielőtt a kosarunkba tesszük!

Gluténmentes termékek

Természetesen nem azokhoz szólunk, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthatnak glutént - sokkal inkább azokhoz, akik ezeket választják a hagyományos termékek közül, mert egészségesebbnek tűnnek. Az igazság az, hogy az élelmiszerek többségében nincsen glutén - a hús, zöldségek, gyümölcsök, tejtermék mind-mind természetesen gluténmentes termékek. Ha csökkenteni szeretnénk a gluténbevitelünket, egyszerűen csak együnk kevesebb kenyeret és tésztafélét. Radikális életmódváltás előtt azonban nem árt konzultálni egy szakemberrel!

Sokmagvas kenyerek

Az, hogy 'sokmagvas', olyan jól hangzik. Tudjuk, hogy az olajos magvak egészségesek, úgyhogy a sok magot tartalmazó pékáru biztos jobb, mint amelyikben csak egy van, vagy még annyi sem. Az igazság azonban az, hogy ezeknek a kenyereknek csak a teteje van megszórva néhány szem szezám- vagy napraforgó maggal. Ha fontos neked a jó minőségű pékáru, inkább vásárolj teljes kiőrlésű kenyeret megbízható péktől, vagy süsd meg magad a kenyeredet!

Barna cukor

Drágább, szóval biztosan jobb. Az igazság azonban megint csak más. A cukor attól függően, hogy milyen éghajlat alatt készítik, általában nádból vagy répából készül. Kémiailag ugyanaz az anyagot, a szacharózt vonják ki mindkettőből, így a szemcsés nádcukor és a fehér kristálycukor nem különböznek egymástól. A cukornádból kivont melasz a cukorrépából kivonttal ellentétben azonban alkalmas emberi fogyasztásra. A barna cukor pedig tulajdonképpen nem más, mint ezzel a melasszal megszínezett fehér cukor. A melaszban lévő egészen csekély tápanyag miatt igazán fölösleges dupla összeget kidobni a barna cukorért. Ha izgat minket az egészségünk, egyszerűen fogyasszunk kevesebb cukrot.

Olvastad már?

Vásárolj okosan, spórolj többet!

Müzliszeletek

Valamiért, amióta megjelentek a boltok polcain, van köztük egy egyenlőségjel az egészséggel. Tény, hogy jobb, ha egy müzliszeletet majszolunk, mint egy ugyanakkora csokit, de jól el kell olvasnunk a címkét ahhoz, hogy biztosra menjünk. A plusz adalékokat, csoki- vagy joghurtbevonatot tartalmazó szeletek sokszor egyáltalán nem egészségesek. Biztosra főleg akkor mehetünk, ha magunknak készítjük el otthon - nem egy nagy kunszt, és legalább tudjuk, mi került bele.

Bio zöldségek és gyümölcsök

Ezeknek a termékeknek az ára sokszor kétszer annyi, mint a sima társaiknak - nem véletlenül. Ahhoz, hogy valami megkapja a bio minősítést, hosszú időnek kell eltelnie. A fő különbség azonban a bio- és nem bionövények között abban van, hogy milyen körülmények között termesztették őket, és beszórták-e őket valamilyen növény- vagy rovarirtó szerrel. A biozöldségek önmagukban nem tartalmaznak több tápanyagot, egy jól megmosott, ismerőstől vagy kistermelőtől származó zöldség vagy gyümölcs tápanyagszempontól legalább annyira megbízható, mint a bio. Biováltozatot azokból a növényekből keressünk, amelyeknek a héját is fogyasztjuk, mint például a citrusfélék.

Csomagolt saláták

Nagyobb szupermarketek, büfék előszeretettel árulnak előre csomagolt salátákat - zöldség, tehát egészséges, gondoljuk mi. A valóságban azonban fogalmunk sincs, hogy mennyi tápértéke van ezeknek az előre csomagolt, sokszor napokon át utaztatott salátáknak. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy kalóriában kevesebbet adnak - a hozzájuk adott öntetek általában úsznak a cukorban és a zsírban. Salátázni jó, de sokkal olcsóbb és egészségesebb is, ha otthon állítjuk össze magunknak!

Olvastad már?

Hol vásároljuk az élelmiszert?

(via Business Insider)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek