Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér
Teljes kiőrlésű kenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (95)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár viszonylag sok pékség van a környékünkön, a teljes kiőrlésű kenyérrel nagyon ritkán sikerül összefutnom. Ha meg mégis, akkor olyan árban adják, mintha aranypelyheket sütnének bele. Meguntam, megcsináltam.:)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük, és 50 fokos sütőben melengetjük kb. 10 percig.
  2. Kivesszük, mélyedést csinálunk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, mellészórjuk a cukrot, és lassan melléöntjük a langyos tejet.
  3. A mélyedés tartalmát villával kicsit összedolgozzuk, kevés lisztet szórunk rá, és konyharuhával letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjük (én visszadugtam a közben kikapcsolt sütőbe).
  4. Ha letelt a kelesztési idő, hozzászórjuk a sót, az olívaolajat és a 3 dl vizet.
  5. Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. (Lehet dagasztógéppel is, de én nagyon szeretek tésztát gyurmázni, és ezt a tésztát nem is nehéz összedolgozni.)
  6. Konyharuhával letakarva meleg helyen újabb fél órát kelesztjük.
  7. Kicsit átgyúrjuk, cipóvá formázzuk, és zsírral kikent vagy szilikonlappal bélelt sütőlapra helyezzük ( a sütőpapír nem praktikus, mert beleragad a kenyérkénk).
  8. Előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha készen van, rácsra helyezzük, és szeletelés előtt megvárjuk, míg kihűl.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 137 090
elküldve: 73
receptkönyvben: 1 301
elkészítve: 71/94
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

rozsos kenyér teljes kiőrlésű lisztből, kétféle lisztből készült teljes kiőrlésű kenyér

Hozzászólások (95)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bíró Ágnes
Bíró Ágnes Mon, 2017-05-08 23:15

Nem sült meg a közepe!! Rájöttem ,hogy sütés előtt is kell keleszteni legalább fél órát.Akkor levegősebb lesz a közepe és jobban átsül.

garizim
garizim Mon, 2016-02-08 16:01

Kedves Dacota!

Lehet ezt élesztő helyett kovásszal csinálni?
Mennyi kovász kell hozzá?

cartman81
cartman81 / cartman81 Sun, 2016-01-17 21:54

Kedves Dacota! Ez volt èletem első sajàt kèszìtèsű kenyere, szòval csak remènykedtem, hogy jòl fog sikerűlni.Èn csak teljes kiörlésű lisztet hasznàltam ès hőlègkeverèssel sütöttem. A vègeredmènyt még én sem hittem el. Iszonyatosan finom ès szèp kenyèr lett.Teljesen úgy nèzett ki mint a bolti kenyèr. Nagyon köszönöm, és tovàbbi szèp napot!

Lauraaa27
Lauraaa27 Thu, 2015-12-10 22:03

Megsütöttem a kenyeret és nagyon finom! :) Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!!
Összesen 2,5 óra volt az elkészítése kelesztéssel, sütéssel együtt. Elég nehezen sült meg a közepe. Mikor kivettem, hogy megnézzem megsült-e mindig megkentem hideg vízzel. Nem tettem bele cukrot, és így is tökéletes! Nagyon szépen megkelt.
A sütő aljába egy lábas vizet tettem mikor előmelegítettem a sütőt. Jénaiban sütöttem. A tetejét bevagdostam 3 cm-ként, de legközelebb kb. 1 cm-ként fogom bevagdosni, mert nem lehet sajnos szeletelni annyira kemény lett a "kérge"...Ezt az egy dolgot leszámítva nagyon klassz recept, egészséges, semmi adalékanyagot nem tartalmaz, valóban teljes kiőrlésű és nem csak részben... és hihetetlen örömet okozott a sütése :')
Legközelebb kipróbálom a receptet úgy, hogy zsömléket formázok belőle és úgy sütöm meg :)

bbius
bbius Sun, 2014-10-19 11:35

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert nekem nem jött össze :( Illetve kenyér az lett, viszonylag ehető is, de...
Mindenben követtem a recept utasításait, kivéve, hogy instant élesztőt használtam. A problémák:
A cipó szétterült sütés közben.
50 percig sütöttem, előmelegített sütőben, 200°C-on, alul-felül sütéssel, de mintha nem sült volna meg rendesen. Egyrészt az alja nem kapott "kérget", nincsen héja, és valahogy olyan fojtós maradt, fura az állaga. Esetleg próbáljam meg két cipóban megsütni ezt az adagot? Vagy csak bent kellett volna hagynom még egy ideig?
Köszönöm szépen!

marchesa
marchesa / marchesa Mon, 2014-05-19 11:37

A recept remekül hangzik, de a cukor teljesen felesleges bele. Az élesztő simán megkel a liszt és langyos víz keverékében is.

tothanita88
tothanita88 Mon, 2014-04-21 21:20

Kedves Dacota! Ez a recept tényleg nagyon jó!!! Kezdőként ezzel a recepttel indítottam az első sütésemet,és ez mindig nagyon finomra sikeredik:) Köszönet érte! Anita

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-04-21 21:25

Kedves Anita,
Nagyon örülök, hogy sikerült!
További szép napot és jó főzőcskézést,
Üdvözlettel,
Nóra

Gopher
Gopher Mon, 2014-03-31 08:39

Sziasztok!
Én teljes kiörlésű tönkölybúza lisztből és egy kis rozslisztből csinálom. Elsőre nagyon jól sikerült, de most az utóbbi 2 alkalommal nem tudom formázni a kenyeret, mert rettenetesen ragad. Mitől lehet?

kukata
kukata Thu, 2014-01-02 21:27

Egyszerűen zseniális:-) Nem az első kenyerem volt mégis a legjobb, köszönet érte.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Wed, 2013-10-09 13:51

"a sütőpapír nem praktikus, mert beleragad a kenyérkénk" -Ezen kicsit elmosolyodtam, mert kb. 2 éve kizárólag szilikonos sütőpapírt, egy ideje pedig szilikon lapot használok (kb. 2-3ezer Ft és szinte teljes mértékben kiváltja a sütőpapírt, így költséghatékonyabb is). A recepted egyébként nagyon egyszerűnek tűnik, tetszetős a végeredmény is, biztosan kipróbálom, szeretem a "lusta" megoldásokat:)

Gina424
Gina424 Thu, 2013-09-26 18:53

Köszönöm szépen a receptet! Nagyon szuper, egyszerűen ez az első teljes kiőrlésű kenyerem, ami szépen megkel, és az íze is jó!

cocus007
cocus007 Fri, 2013-03-22 20:56

Én is megcsináltam már 4-5*, bár mindig kicsit másképp :)
A rozsliszt az benn van általában, de sima búzalisztet szoktam (most vettem búzacsírásat is) aztán egy részét lecserélem tökmaglisztre vagy mákdarára + magokat rakok bele, és nagyon finom :P
Formában (pl trapéz) jobban sikerül,mert nem folyik szét. Majd jénaiban is ki karom próbálni nemsokára.
És ez tényleg laktatóbb mint a bolti vizes zsemle és társai...

Burky
Burky Thu, 2013-01-31 03:27

Árban sajnos ez is a boltiéval vetekszik. Ha beleszámítjuk a villanyárat is a sütéskor de ebben legalább tudom mi van.

Hobbigilda
Hobbigilda Tue, 2013-01-29 21:41

Ezer hála és köszönet Dakota ezért a fincsi kenyérért. Éltem első kenyere és nagy siker :)
Orsi

Hobbigilda
Hobbigilda Thu, 2013-01-31 13:58

Még azt szeretném kérdezni Nóra, hogy ha teszek bele magokat vagy olivabogyót, akkor kell-e változtatni bármely összetevő mennyiségén, arányokon, bárakármin? Válaszodat előre is köszönöm!
Egyébként másnaposan, kicsit megpirítva ugyanolyan mennyei mint frissen! Mármint a kenyér :)
Orsi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-01-31 14:11

Szia Orsi,

Nem kell, csak akkor keverd bele őket, mikor a tésztát összeállítod, mert nagyon tömör, és később bajos lenne. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Zsuzsi Mátraházi
Zsuzsi Mátraházi Sun, 2013-01-20 10:05

Megcsináltam, szuper lett! Ez életem második kenyere - az elsőr szétporlott, de az régen volt :) Én csak teljes kiőrlésűt tettem bele, a sütőben kelesztettem, és tettem a sütéskor alá egy fazék vizet. A kollégáim el se hitték, hogy nem bolti! :)

Szolnoki
Szolnoki Tue, 2012-12-04 09:02

Kedves Dakota!

Szuper ez a recept, régóta próbálkozok különböző kenyér receptekkel de nem igazán sikerültek jóra a kenyerek. Ez viszont elsőre szuper lett, családom is imádja és mióta rátaláltam a receptre csak ez a kenyér van otthon.

Szép napot!

Bea

benbre
benbre Sat, 2012-10-27 10:32

Sziasztok!
Van itt még valaki? Most sül a kenyerem, az illata jó, a tészta állaga is jó volt, de most láttam, hogy sülés közben az alja megrepedt keresztben, mintha le akarna törni a kb. 2-3 cm vastagon a kenyér "talpa". Valakinek van tippje, hogy ez mitől lehet?
Köszi!

csucsu73
csucsu73 Tue, 2012-05-29 06:06

Sziasztok!
Sokan írjátok, hogy kiszárad a kenyér!
Én mindenféle kenyeret sütőzacskóba teszek és úgy sütöm meg, csodás lesz!
Ez is az lett!

csahebo
csahebo Wed, 2012-05-16 14:48

Kedves Dacota!

Köszönöm a receptet! Kipróbáltam, csak teljes kiőrlésű rozslisztem van itthon, azt tettem bele csak. Valóban nagyon könnyű összeállítani a tésztát. Tettem vízzel teli lábast a sütő aljára a pára miatt. A tetejét vizes kézzel átkentem, és bevagdostam.
A kenyér maga nagyon finom lett, még 2-3 naposan is finom puha maradt az egész családom imádta, csak egy kicsit morzsolódott. Lehet simábbra kellett volna kidolgoznom. Mindenképpen megsütöm mégegyszer! Köszi a receptet! Igazán gyors elkészíteni! Mindent összevetve hamarabb kész van, mint a kenyérsütő gépben!

Jankuc
Jankuc Sat, 2012-04-21 17:34

Szia,

érdeklődnék, hogy hány fokon süssem légkeveréses sütőben?

Előre is köszönöm a választ.

Gárdos Mária
Gárdos Mária Sun, 2012-11-04 16:16

Jankuc, ha megnézed a kép alatt, előkészület ideje alatt sütési idő: 50 perc, mindez 200 fokon, alul-felül sütés módon. Üdv. Mari

timicu
timicu Mon, 2012-03-26 23:29

Szia! Én úgy csináltam, hogy több volt a rozs liszt mint a sima fehér liszt és sajnos nagyon kemény lett! Viszont arra gondoltam, hogy sima liszt helyett graham liszt nem lenne jó? Persze az eredeti mennyiségben!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-03-27 07:40

Szia Timcu!
Nem lehet,hogy elfelejtettél vizet tenni alá? Akkor hajlamos nagyon kiszáradni. Az is biztos számít, hogy több rozslisztet tettél bele - akkor keményebb lesz.
Próbáld meg a graham lisztes verziót, akkor hátha puhább lesz - én azzal még nem csináltam ezt a kenyeret, úgyhogy sajnos nem tudom, hogy reagálna...
Sok sikert!:)
Üdv,
Nóra

timicu
timicu Tue, 2012-03-27 13:32

Szia!
Hova kell vizet tenni? Ezt a műveletet én kihagytam. Nem csoda ,hogy nem lett jó :)
Megpróbálom majd graham liszttel, hátha jobb lesz!

Üdv

Bee2012
Bee2012 Sun, 2012-02-26 15:43

Szia Nóra:-) Köszi a receptet, azóta hetente egyszer megsütöm, igaz csak fél adagot, mert a teljes kiörlésű kenyeret csak én eszem. Ajánlom mindenkinek :-)

timicu
timicu Tue, 2012-01-31 22:16

Szia! Már kérdezték ,de sajnos nem találom a választ arra , hogy muszály két féle lisztet össze keverni? Nem lehet csak t.kiörlésű rozslisztből? Valamint napraforgó olajjal is jó? Köszönöm4

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-01-31 22:36

kedves Timcu,
Nem muszáj, de ha csak rozslisztből csinálod, sokkal töményebb lesz. Természetesen napraforgó olajjal is működik. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Bee2012
Bee2012 Tue, 2012-01-31 21:45

Szia Dakota :-)

Nagyon jól hangzik ez a recept.Soha nem sütöttem még kenyeret, de ezt hétvégén muszáj kipróbálnom:-) Az lenne a kérdésem, hogy meg kell valamivel, pl. vízzel kenni a tetejét, ha megsült, vagy esetleg sütés közben? Ha pedig élek a vizeslábasos módszerrel, mikor kell betenni a sütőbe? Rögtön a kenyérrel, vagy később?

Előre is köszönöm a választ:-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-01-31 22:34

Kedves Bee,
A lábost mindjárt az elején be kell tenni, hogy ne száradjon ki a kenyér.
Megkenheted a tetejét egy kis vízzel, ártani nem árt neki. :)
Szép estét,
Üdvözlettel,
Nóra

igabriella
igabriella Sat, 2011-12-03 21:19

Sziasztok. Most vettem észre, hogy a recept alján ott a sütési hőfok. Tuti ez a baj, hogy én nem elég meleg sütőben sütöm, ezért nem tud úgy feljönni. Na mindegy, ez a kenyér megint "csak az enyém" lesz. De nem adom fel és remélem, hogy a következő már a férjemnek is ízleni fog.

igabriella
igabriella Sat, 2011-12-03 15:28

Kedves Dacota.
Én is megsütöttem a kenyeret, ami nekem nagyon ízlik, de a férjemnek nem. Az a baj, hogy máskor is sütöttem már és minden teljes kiőrlésű kenyerem tömör. Próbálkoztam több tejjel és így lágyabb tésztával, az élesztő mennyiségének a növelésével, volt amikor vizet tettem a sütőbe a rács alá. A sütési hőfokot nem írtad, de én 150 °C-ra szoktam állítani. De eddig minden alkalommal tömör lett a kenyerem.
Van valami ötleted, hogy hogyan lehetne a fehér kenyérhez hasonló laza állagúra sütni, de teljes kiőrlésű lisztből?

noi76
noi76 Sat, 2011-12-03 00:14

Kedves Dacota!

Megsütöttem a kenyeret (már 3x is hétfő óta) és hát nagyon nagyon finom lett. Az első teljes kiörlésű kenyér, ami még a férjemnek is, és mindkét gyereknek ízlik:) Tejmentesen, pl. rizstejjel tökéletesen működik, én annyit változtattam, hogy kiskanálnyi növényi margarint tettem bele, mert, hogy a tehéntej azért testesebb, mint a rizstej. Tehát tejallergiások is nyugodtan süthetik, ehetik.
A másik amiről be tudok számolni, az a kenyérsütőgép. Én azzal sütöttem, 3-as, teljes kiörlésű programot választottam, tökéletes lett. Annyira jó az állaga, hogy simán szeletelő géppel igazán vékonyra, morzsolódás nélkül felszeleteltem.
Még egyszer köszönjük a receptet:))
Noémi

kmary2
kmary2 Tue, 2013-01-29 21:05

Kedves Noémi!
Azt szeretném kérdezni, hogy neked milyen kenyérsütőd van?
Én is abban szeretném sütni, de nem tudom, hogy merjem-e...
Üdv: M.

noi76
noi76 Tue, 2013-01-29 23:19

Kedves Mary:)
Delton kenyérsütőgépem van, semmi extra tudása nincs, igen régi darab már:)
Noémi

noi76
noi76 Sun, 2011-11-27 23:43

Sziasztok!

Na, ez a recept nagyon kíváncsivá tett, holnap neki is látok. Egy kérdésem van, szerintetek rizstejjel is működik a recept? Próbálta már valaki? Vagy majd holnap megtudjuk:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-11-28 10:36

Kedves Noi,
Biztosan működik rizstejjel is. Bár még soha nem próbáltam, ha tejsűrűségű, akkor menni fog.:)
Szép napot!
Nóra

601
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
teljes kiőrlésű liszt 12.5 dkg
friss élesztő 2 dkg
cukor 2 teáskanál
tej 1 dl
2 tk
olívaolaj 3 ek
víz 3 dl