Így csempéssz MÉG több zöldséget a krémlevesekbe

Az őszi szezonban egymás után hörpintjük fel kis tálainkból a gőzölgő krémleveseket. A selymes fogások általában amúgy is tele vannak zöldségekkel, azonban most a Napi Tipp megmutatja, hogyan sokszorozhatjuk meg ezek mennyiségét pár egyszerű lépésben.

Az összes levesek közül, ha úgy vesszük, a krémlevesek inkább az „egészségesebb” oldalra húznak. Tele vannak zöldséggel, nincs bennük tészta sem vagy mérhetetlen mennyiségű zsiradék: egyszóval a jóllakás mellett értékes tápanyagokat is kaphat az, aki belőlük kanalaz. Miért kéne hát további zöldségekkel ellátni őket? Nos, azért, mert egészségből és zöldségből sosem árthat a még több, illetve abból az el nem hanyagolható okból kifolyólag is, hogy az extra zöldségek bepakolása színesebbé, változatosabbá, izgalmasabbá is teszi a (néha könnyen megunható) krémleveseket.

Így csempéssz MÉG több zöldséget a krémlevesekbe

Készíts gazdag alapot

Sokszor megfeledkezünk róla, pedig bizony a különböző hagymák is ugyanúgy beleszámítanak a napi zöldségfogyasztásunkba.

Ne csak alapként gondoljunk rájuk, hanem tápanyagként és ízadóként is: használjunk többféle különböző hagymát (pl. vörös, lila, póré, salotta, stb.) és dinszteljük meg őket lassan, alaposan, hogy kiadják a bennük lévő ízeket.

Főzz saját alaplevet

Egy másik kisebb változtatás, amelynek mégis meglepően nagy hatása lehet, az nem más, mint az alaplé cseréje. Pontosabban a víz vagy a bolti leveskocka leváltása házilag főzött zöldségalaplére. Ez utóbbi ugyanis tartalmazza a belefőzött zöldségek zamatának és tápanyagtartalmának egy részét, ezáltal gazdagabbá teszi a krémlevest.

Párosítsd az alapanyagokat

Szintén sokat érhetünk el kevés munkával, ha nem csak egyféle alapanyagból főzünk krémlevest. Szinte minden zöldségnek találhatunk passzoló alapanyagpárt (ami akár gyümölcs is lehet), elég, ha figyelembe vesszük az állagot (puhulási időt), színt és ízt, valamint a szezonális elérhetőséget.

Tedd tartalmassá észrevétlenül

Valahol ez a pont is belefér a párosítások témakörébe, azonban annyi különbséggel, hogy itt direkt olyan alapanyagokat keresünk, amelyek megbújnak, és nem harsánykodnak a levesben, mégis tartalmasabbá teszik azt.

Kiváló példa erre a burgonya, az összes hüvelyes zöldség illetve a leveszöldségek (répa, fehérrépa, karalábé) is – ez utóbbiak akár közvetlenül a frissen főzött alapléből is a krémlevesbe kerülhetnek.

Feltétként is használj zöldséget

Általában szeretjük valamilyen ropogós elemmel ellátni a krémleveseinket – leginkább az állagbeli eltérés igénye miatt – azonban a megszokott kenyérkocka helyett használhatunk például ropogósra sült zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol, stb.), hüvelyeseket, zöldségchipset is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi ötletekkel várunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!