Nagyi specialitása – becsinált leves!

Az egyik legrégebbi és legkedvesebb ételem. Már csak azért is, mert senki nem tudott még nekem olyan becsinált levest főzni, mint amilyet annak idején drága nagymamám.

Becsinált leves darált hússal

Tényleg nem giccses túlzás ez, egész egyszerűen valahogy olyan volt a levese, amilyet eddig – sok-sok kísérletezés után – még anyukám sem tudott főzni, pedig nem tegnap ragadott életében először fakanalat. A becsinált levest ilyen-olyan formában mindenki szereti, most megkísérlek leírást adni e klasszikus elkészítéséhez.

A hétköznapokba is könnyen beilleszthető, mert sokkal hamarabb készen van, mint a húsleves, ugyanakkor olcsóbb is, mégis laktató fogás, arról nem is beszélve, hogy kész energialöket például betegség idején egy gazdag becsinált leves. Jószerivel csirkéből készül, annak is far-hát, szárny, láb részéből, sokan bevállalják a szívét, máját és zúzáját is. Mellhúsból is főzhetjük, de az sokkal kevésbé ízletes, szaftos, mint a csirkeaprólék – a leves is sokkal finomabb lesz tőle, annak pedig ilyenkor külön örülök, hogy filléresen megúszom a bevásárlást. Sokkal finomabb árut kapunk, ha a „csirkealkatrészeket” hentesnél szerezzük be!

Tésztaételek tavaszra >>

  • Szerintem csakis 2 evőkanál (kacsa)zsíron megpirított vöröshagymával az igazi, cseppet meg is sózom a felaprított kockákat, mert így távozik belőlük a nedvesség és így valóban pirítani fogom őket. Sokan szórnak ilyenkor pirospaprikát rá, én ezt valamiért kihagyom, sokkal jobban szeretem a leves tiszta, aranyló színét látni.
  • Jöhetnek a zöldségek is, ezeket sem árt egy ideig pirítani: félkörökre vágott sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, zöldborsó (fagyottan kerüljön bele), aki szereti, tovább cifrázhatja gombával, netán karfiollal vagy kelbimbóval. A hasábokra vágott zöldséget is inkább a húslevesben kultiválom, a becsinált levesbe mindig a félkörök kerülnek.
  • Az egészet felöntöm vízzel, éppen kényelmesen ellepje a zöldségeket, s ha sok időm van, akkor alacsony, máskülönben közepes lángon, lefedve megfőzöm a levest ( ha sokáig főzöm, akkor a legfinomabb). Fél óra, negyven perc biztosan kell neki.
  • A vége előtt öt perccel egy újabb opcionális részfolyamat jön, a galuska, amit lisztből, egy tojásból, csepp szódabikarbónával vegyítek és kiskanálra adagolva szaggatom a levesbe. Pillanatok alatt megfő az immár takarékon lévő, forró levesben. Talán mondanom sem kell: a végén a frissen aprított petrezselyem a csúcsdísz.

Így készíts töltött pizzát! >>

  • Ennél a levesnél egyéb fűszert nem használok, a zöldségek elvégzik a magukét, nincs szükség az ízek további fokozására. Egy-két szárított erős paprikát azonban mindig dobálok a levesbe, enélkül számomra nem létezik becsinált leves!

Még több levesre vágysz? Kattints ide! >>

Sok mindent tartogat még a Dobd össze! rovat, olvass a korábbi cikkek között! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek