Karfiol

Karfiol

Leírás

A káposztafélék királynője, közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. Köretként, levesbe, vagy levesként fogyasztjuk. A kiválasztott karfiol legyen tömör, rózsái fehérek és foltmentesek. Főzővízébe egy evőkanálnyi citromlevet téve megelőzhetjük elszíneződését. A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős. A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható (melegágyi, szabadföldi) de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van. Sok családban télire lefagyasztják, és a téli hónapokban fogyasztják. Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású. Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Szezonja nyár végén és ősszel van, de lényegében egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben néhány napig jól eltartható.

100g Karfiol

fehérjetartalom

1.92 g

zsírtartalom

0.195 g

szénhidráttartalom

4.97 g

víztartalom

92.07 g

Hány kalória

gramm

karfiol?

Top ásványi anyagok

Foszfor

44 mg

Nátrium

30 mg

Kalcium

22 mg

Magnézium

15 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.184 g

C vitamin

48.2 mg

Kolin

44.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.667 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.92 g

Zsír

telített zsírsav

0.13 g

egyszeresen telített zsírsav

0.034 g

többszörösen telített zsírsav

0.031 g

ásványi anyagok

Kalcium

22 mg

Vas

0.42 mg

Magnézium

15 mg

Foszfor

44 mg

Nátrium

30 mg

Cink

0.27 mg

Réz

0.039 mg

Mangán

0.155 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

1.91 g

víz

92.07 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.05 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

0.507 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.667 mg

Folát

57 µg

Kolin

44.3 mg

Lutein+zeaxantin

1 µg

E vitamin

0.08 mg

K vitamin

15.5 µg

C vitamin

48.2 mg

B6 vitamin

0.184 g

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek