Ezzel a trükkel minden süteményrecept sikerülni fog, akár egyetlen edényben is

Hacsak nem tartunk otthon az összes létező edényből és (torta)formából, akkor előbb vagy utóbb belefutunk egy olyan receptbe, ahol szembesülünk azzal, hogy nincs olyan formánk, amit a recept ír. Segítünk, hogyan lehet túllendülni ezen a problémán!

A különféle tepsik, formák és cukrászati edények sok méretben és alakban kaphatók. Ez már önmagában fejtörést tud okozni a vásárlásnál, ha pedig sütéstől van szó, sok internetes receptet amerikai mértékegységekben találunk csak meg. Ez utóbbi átváltásáról már írtam egy összefoglaló cikket, de ez téma most is vissza fog térni.

Kis edény vagy nagy tortaforma, segítünk eligazodni a számok útvesztőjében!

Első körben úgy tudunk trükközni az átváltással, hogy lemérjük súlyra, hogy mennyi fér egy adott edénybe. Fontos! A megadott mennyiség körülbelüli és minden esetben a tele lévő edényre utal. Hacsak a recept nem állítja külön másképp, általában félig vagy kétharmadig töltjük meg tésztával (annak függvényében, hogy mennyire fog megemelkedni).

Vegyük végig a leggyakoribb méreteket, ezekkel az átváltásokkal biztosra mehetsz!

Kerek formák:

6*2 hüvelyk (15*5cm) = 960ml (4 mérőpohár)
8*2 hüvelyk (20*5cm) = 1,4 liter (6 mérőpohár)
9*2 hüvelyk (23*5cm) = 1,9 liter (8 mérőpohár)

Négyzetes formák:
8*2 hüvelyk (20*5 cm) =1,9 liter (8 mérőpohár)
9*2 hüvelyk (23*5 cm) = 2,4 liter (10 mérőpohár)
10*2 hüvelyk (25*5 cm) = 2,8 liter (12 mérőpohár)

Téglalapalakú formák:

11*7 hüvelyk (28*18 cm) = 2,4 liter (10 mérőpohár)
13*9 hüvelyk (33*23 cm) = 3,3 liter (14 mérőpohár)

Kuglóf forma (ebből többféle dizájn is elérhető, az átlagos mérettel számolunk):

10*3 hüvelyk (25*8 cm) = 2,8 liter (12 mérőpohár)

Kenyérformák (általában kb 8 centi magasak):
8*4 hüvely (20*10 cm) = 960 ml (4 mérőpohár)
9*5 hüvelyk (23 x 13 cm) = 1,9 liter (8 mérőpohár)

A fentiek fényében minden formát tesztelhetünk otthon, amelyekről nem tudjuk, mekkora az űrtartalmuk. Csak töltsük fel őket vízzel és mérjük le!

Lássuk az átfedéseket a méretek között:

Ez alapján máris tudunk kalkulálni az átlagos mennyiségekkel, illetve azzal, hogy egy adott tésztamennyiség mennyi „helyet” foglal.

Ez alapján helyettesíthetünk bizonyos formákat egymással, de figyeljünk arra, hogy a formák helyettesítésével a sütési idő hossza is változhat, ezért fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy mi történik a sütőben.

Ismétlés gyanánt: ne feledjük, hogy hiába azt adtuk meg, körülbelül mennyi tészta fér egy formába, mindig maximum csak 2/3-ig töltsük meg (hacsak a recept mást nem diktál).

B-terv: területszámítás

A forma alapterületének kiszámítása segíthet az adaptációban. Hozok két példát:

Kör területszámítás: T= π*r2 (r=d/2)

23 centis körforma: 3,14x11,52= 415,265 cm2

Téglalapnál számítás: T=a*b

33*23 centis téglalap: 33x23 cm = 759 cm2

Ennél a két példánál maradva láthatjuk, hogy a 33*23 centis téglalap forma tésztája bele fog férni két 23 centis körformába (ne feledjük, nem töltjük tele tésztával, ezért is fér el).

Igen, ezek körülbelüli számok, de lehet velük dolgozni. Ugyanígy tudunk változtatni az arányokon, ha a forma tészta-befogadóképességének fényében arányosítjuk számítással a mértékeket. Ha nem szeretnénk ennyire túlgondolni, akkor készíthetünk másfél vagy kétszeres mennyiségű tésztát, és a maradékból kijön pár muffin (persze akkor, ha ilyen jellegű tésztával dolgozunk).

Íme segítségként egy internetes kalkulátor is, ha esetleg valaki kipróbálná!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha különböző főzési technikákról akarsz még többet tudni, érdemes ezeket a cikkeket is átfutnod:

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek