Mozzarella, a pizza leghűbb társa

És nem csak a pizzáé! Bátran tartsunk belőle otthon mindig, hiszen a lágy, friss sajt szendvicsek, saláták és borkorcsolyák elengedhetetlen összetevője!

Bivalytejből préselve

A mozzarella igazi olasz különlegesség, szerzetesek készítették először, 1200 körül. A vízibivaly zsíros tejéből készült lágy sajtot az olasz Campania és Lazio tartományban kezték el gyártani. Különlegessége, hogy semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt nem adnak hozzá, nem érlelik, egyszerűen a tejben visszamaradt zsíros anyagot gyúrják, majd szálasra húzzák, végül feltekerik. A friss mozzarella, előállítása után, maximum 24 óráig fogyasztható, mivel a savószerű, tejből visszamaradt anyagban, amelyben tárolják, penészedésnek indul később. Ezért a sajtot ilyenkor kiveszik belőle, majd száraz, hűvös helyen tartják.

A legkrémesebb sajt: mascarpone >>

Frissen és sütve

Egyelőre még csak próbálkozunk a vízibivaly hazai tenyésztésével, és amíg az nincs, addig sajnos idehaza nem szerezhető be az igazi, friss mozzarella. Sebaj, olasz csemegeboltokban és nagyobb hipermarketekben kapható az olasz zacskós változat. A hazai mozzarellák tehéntejből készülnek, ugyanazzal az eljárással, mint a bivalymozzarella. És hogy mihez használjuk? Hát bármihez, ami olasz! A nagy, kerek mozzarella pizzára, tésztákra karikázva vagy reszelve tökéletes. A kis, mini mozzarellák nagyon mutatósak salátákban. Mivel könnyen grillezhető, töltött zöldségekhez, hideg és meleg szenvicsekhez is nagy kedvenc, de vendégváró fogásnak is kitűnő: fogpiszkálóra tűzve sonkával, olajbogyóval vagy akár szőlővel is kínálhatjuk. Semleges íze miatt különösen akkor ajánlott a használata, ha egy karakteres ízt akarunk kiemelni!

További mozzarellás ötletek itt >>

A rovat további cikkei itt >>

Gréti szendvicseket készített sulikezdéshez >>

Sütihalmot pár perc alatt is összedobhatsz >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...