Mosolygós szőlőszemek a konyhában

Általában szőlőt csak csemegézésre veszünk, ritkán főzünk vele. Pedig kitűnő alapanyag, pikáns, elegáns és hétköznapi húsételek, sütik és lekvárok kötelező őszi tartozéka!

Sertésfonat vincellér módra

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, ...

Szőlőnagyhatalom

Jó, lehet, hogy kicsit túlzás, de azért jobban el vagyunk eresztve szőlővel, mint banánnal, na. Ezért aztán ilyenkor ősszel, mikor náluk is szezonja van, próbáljunk meg magyar szőlőt venni. Sőt, ha találunk egy kedves, idős nénikét/bácsikát, akkor nyugodtan felvásárolhatjuk az ő készleteiket is. A nagy szemű, mag nélküli import szőlő sokszor csábítóbban néz ki, de a helyi szőlő biztos nem utazott több száz kilométert, és minden bizonnyal kevesebb vegyszerrel is kezelték. Ami pedig a magot illeti - ha találunk benne, kérdezés nélkül rágjuk el, mert a szőlő legegészségesebb része a magja.

Csodakencék helyett szőlőmagolaj >>

Káptalantóti hidegtál

Gyönyörű kirándulóidőnk volt vasárnap. Az eső csak éppen annyit esett, hogy a Káli-medencében még láthassunk egy szivárványt. A piachoz érve rögtön lehetett látni a helyiek ...

Fügés őszisaláta

Az ősz beálltával mindenféle gyönyörű gyümölcs kerül az ember kezeügyébe. Ezekkel mindenképen kezdeni kell valamit, valami fantasztikusat. Ezt a salátát dobtuk össze egyik este Mr ...

Fokhagymás camembert szőlővel

A legfrissebb Prima Konyha Magazint lapozgatva találtam rá erre a receptre. Ha valaki szereti a camembert sajtot, akkor próbálja ki, mert nagyon finom. Szőlő szezon van, így hát még egy ...

Főzz vele bátran!

Aki nem idegenkedik a gyümölcs és hús kombinációjától, annak érdemes minél többféleképpen felhasználnia a szőlőt. Dobozva zárva, camembert kockákkal és pár szem dióval tökéletes nasi, de salátákban is megállja a helyét. Csirkéhez, sertéshez remekül passzol, akár magában, akár mártáskánt, de a vadhúsok ízét is nagyon jól kiemeli. Egy karakteres vadpörkölt ugyanúgy illik, mint egy könnyű, fehérboros-tejszínes szószban készített halhoz.

Még több szőlős recep itt >>

Tárkonyos harcsafilé

Ha karácsony akkor Anyuéknál mindig rántott ponty van, ezt próbáltam egy könnyű, és ünnepélyes halétellel helyettesíteni. Különben a pangasius, vagy másnéven a cápaharcsa nagyon ...

Tedd bele a sütibe!

A szőlő egyik leggyakoribb felhasználási módja a süti. Nem csoda, mert a keményebb fajták egy kevert tésztát is elbírnak, míg a kisebb szemű társaikból sütés nélküli remekek készülhetnek. Különösen jól megy lágy tejtermékekhez, mint a túró, mascarpone, vagy joghurt, de tésztába tekerve, bor, esetleg vanília sodóval is megállja a helyét! A vállalkozó kedvűek pedig remek szörpöt vagy lekvárt készíthetnek belőle.

Gombócot pitéből és szilvából! >>

Szőlős rétes

Félig stílszerűen következik a szőlős rétes. Miután múltkoriban már s.k. nyújtottam a rétestésztát, nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, sőt egyenesen szégyen. Ám a ...

Szőlő-szelet

Ezt a fajta sütit egyensúlyszeletnek hívják, mert mindenből (liszt, zsiradék, cukor) ugyanannyi van benne. Lenne, de a cukorból kispóroltam két dekát, mert nekem így kellően ...

Szőlőpite

Ez most jó rövid lesz. Még mindig volt egy rakás szőlő itthon, ez készült belőle. Mag nélküli szőlővel szerencsésebb.

A rovat további cikkei itt >>

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...