Szőlő szörp recept

1 adag
634
kcal
Szőlő szörp
Szőlő szörp
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rém egyszerű és mégis... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből, ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve. Nagy kár lett volna érte. Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett, kevés is, és hát nem a legédesebb. Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó, de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz, a könyv szerint "igen kellemes ital, ( ezt megerősíthetem ) különösen ajánlott betegeknek láz ellen is".

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vízzel, vagy szódával (nekem ez utóbbival ízlik jobban) hígítva nagyon finom .

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szőlőszörp házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk.
  2. Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük a legnagyobb lángon 20-25 perc alatt.
  3. A jól elmosott üvegeket 5 percre mikróba tesszük. (Vigyázat forró lesz! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni.)
  4. Beletöltjük a szőlőlét.
  5. Rácsavarjuk a tetejüket, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hűtjük ki. Nálam ez annyit tesz, hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet .
  6. Hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
nézettség: 30 244
elküldve: 11
receptkönyben: 407
elkészítve: 7/17
Facebookon megjelent: -

szakács

panita123

Mióta szakács: 2010.05.30.
8 recept

Hozzászólások (21)

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsaszo, 2012-09-15 17:21

Kedves Panita !

Elkészítettem,nagyon finom lett ! Köszönet érte,hogy rátaláltál,és megosztottad.
Üdvözöl. Zsuzsa

HER
HERsze, 2012-09-12 15:11

Kedves Panita!
Nagy örömmel olvastam a tartósítószer nélküli szörpöt!
Köszönöm!

Én a magját is beleteszem , centrifugálom, igaz ropog, de, ott a gondolat, hogy milyen drága az olaja, és vígan lemegy a torkomon! Hehe.
Gratulálok, és mindent, amit, forrón üvegbe teszünk, ugyan így járjunk el!

Éljen sokáig a BIO! és a fogyasztója!

Minden jót kívánva minden egészséges recept ajánlónak!

HER

suvkat2
suvkat2cs, 2012-09-06 14:59

Nekem egyáltalán nem ülepedett le, így én is a pelenkás módszerhez fordultam. Finom lett.

kovidli
kovidliv, 2011-10-09 15:56

Szia!Kipréseltem a szőlőt,és arra lennék kíváncsi hogy az így készült lé alkalmas e a szirupra,vagy feltétlen meg kell várni amíg leülepszik...köszi

jucus60
jucus60sze, 2011-10-05 19:33

Köszönöm a receptet, már a második adagot készítem, mert az első télire szánt adag elkopott, a férjem kedvence lett! :)

bellerreni
bellerrenih, 2011-09-26 13:21

Szia! Én is elkészítettem most a szörpöt, épp dunsztolódik. Én a kisfiam régi textilpelenkáját főztem ki és abban csavartam ki a szőlő levét. Viszont nekem nagyon sok elfőtt belőle, az normális? Gondolok itt arra, hogy a majdnem 3 liter léből nem sokkal több lett mint másfél liter szörp, pedig betartottam az arányokat. Kíváncsi leszek az ízére. Köszönöm.

kativan
kativancs, 2011-09-22 16:09

 Hétvégén kapom a mustot én is, és kipróbálom! Köszi!

Tmea
Tmeacs, 2011-09-22 15:20

Köszi szépen! Megírom majd, hogy milyen lett! :-))
T

Tmea
Tmeacs, 2011-09-22 11:45

Én is épp ezt szerettem volna kérdezni...:-))

kismacska
kismacskap, 2011-09-16 09:49

Szia! Engem is az érdekelne, hogy mivel préseled a szőlőt. Köszi

kativan
kativanh, 2011-09-12 17:35

A kipréselt szőlőlé alatt a szüretkor készült mustot érted? Vagy direkt a szörphöz préselsz? És hogyan, mert pont azt nem tudom, hogy nyerjem ki a szőlőlét. Köszi!

panita123
panita123cs, 2011-09-22 14:43

kativan!

Teljesen mindegy, hiszen ugyanaz. Ha valaki tud szüretről szerezni mustot az leegyszerűsíti a dolgot. Szőlőlé készíthető gyümölcscentrifugával és turmixgéppel is. Át kell szűrni, egy éjszakát hideg helyen (hűtőben, pincében) tartani. Így leülepszik és a tetejéről szépen leönthető, merhető a tiszta szőlőlé.

kativan
kativanh, 2011-09-12 17:34

A kipréselt szőlőlé alatt a szüretkor készült mustot érted? Vagy direkt a szörphöz préselsz? És hogyan, mert pont azt nem tudom, hogy nyerjem ki a szőlőlét. Köszi!

Gombicsek
Gombicsekp, 2011-06-24 10:37

Ahogy bejön a szőlő szezon ki fogom próbálni!Köszi a receptet!

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
634