A hírbe hozott töknél talán csak a patisszonnak, vagy ha úgy tetszik, a csillagtöknek van kisebb ázsiója. Pedig finom, egészséges, olcsó, és ha hiszitek, ha nem, éppen szezonja van!
Patisszonfőzelék
Kaptunk egy patisszont. Mivel a rántott patisszonért nem kifejezetten rajongunk, kitettük dísznek. :) Aztán kaptunk még egy patisszont. Azt megtöltöttem, aztán egyedül meg is ehettem az ...
Szeresd a patisszont!
A patisszon a spárgatök, sütőtök és cukkini közeli rokona. Míg azonban az utóbbiak kiharcoltak maguknak egy előkelő helyet a gasztronómiában, a csillagtök valahogy soha nem volt igazán népszerű. Igaz, táplálkozási szempontból nem nagyon izgalmas egyéniség, de alacsony kalóriaszintjéhez képest magas a szénhidráttartalma, így mindenféle diétába könnyedén beilleszthető.A-vitamin-tartalma jelentős, és nektek azt is eláruljuk, hogy C-vitamin-szintje majdnem eléri a paradicsomét.
Még több patisszonrecept itt >>
Rácos patiszon
Párom egyik kedvenc étele, ezt képes két nap is megenni egymás után (mást nem nagyon :( ) Mivel semmi "bűnös" anyag nincs benne, nyugodtan lehet belőle enni 2-3 nagy tányérral is, bár ...
Rántott patisszon tartármártással
8-9 éves lehettem, mikor először csináltam ilyet. Persze én csak paníroztam, a nagymamám főzte meg és sütötte ki, de az íze máig eszembe juttatja azokat a gondmentes, vidéken töltött ...
Alternatív patisszon
Ez is lehet egy alternatíva. Bármilyen zöldség hozzátehető, és bármelyik elhagyható, akár még a hús is. Jó étvágyat!
Mihez kezdjünk vele?
Szinte bármihez. Levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, főzhetünk belőle főzeléket, tölthetjük hússal, rizzsel, más zöldségekkel, bundázhatjuk, sanyanyíthatjuk télire, lehet belőle rakottas, lecsó és pörkölt. Sőt, elsőre talán furcsának tűnik, de mivel kevéssé jellegzetes az alapíze, a fahéj és szegfűszegis illik hozzá, így egy hirtelen csípősre fordult októberi estén egészséges desszert lehet. A fűszerek közül jól kijön a kaporral, fokhagymával, majoránnával, petrezselyemmel, az egzotikusabb fűszerek közül pedig a kardamommal és szerecsendióval. A nagyobb, keményebb magok pedig száríthatóak, később pedig tuti salátafeltétként hasznosíthatóak.
Még több patisszonrecept itt >>
Tejfölös patiszonpörkölt
Anyukámtól lestem el még jó régen, ő már a 80-as években felfedezte a családnak a patiszont. Rántva, töltve, és így tejfelesen-pörköltösen. Kukori ez esetben nem annyira lelkes, ...
Patiszon savanyúság
Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, ...
Patisszonos lecsó rizzsel
Semmi különleges sztori nem kapcsolódik hozzá...Egyszerű, finom, gyors, a család nagyon szereti.
Válassz jól!
Ha kitaláltuk, mihez lenne kedvünk, már csak választani kel! Pár tipp, hogy biztosan ne nyúljatok mellé:
- Vásárláskor nyomogassuk meg a patisszont. Csak akkor vegyük meg, ha ujjunkal nem tudjuk benyomni.
- Az egészséges patisszon fehér-csontszinű, a nagyon friss egy kicsit zöldes.
- Ha a szára száraz, körmünkkel nyomjuk meg kicsit a héját. Ha nem tudjuk benyomni, ne vegyük meg, mert már régen leszedték.
- Ha mégis belefutunk egy idősebb példányba, főzeléknek készítsük el, tölteni, rakottasnak már nem alkalmas.
- Hűtőben ugyan kb. egy hétig eltartható, vásárlás után jobb, ha azonnal feldolgozzuk, mert frissen az igazi!
Még több recept patisszonnal >>
Diós-tökös ínyenc rozspite
Édesapám ötlete alapján kombináltuk össze ezt a -lássuk be- szokatlan süteményt. :) A tök és patiszon adott volt, rántani senkinek nem volt kedve és valami édeset ...
Rakott patisszon
Egyik kedves barátnőm hívott pár napja: te, kaptam egy ilyen izét...fehér és fura formájú..valami tökszerű..Tudsz vele kezdeni valamit? Bár gondoltam, patiszonról van szó, őszintén ...