Mi a tök? Patisszon!

A hírbe hozott töknél talán csak a patisszonnak, vagy ha úgy tetszik, a csillagtöknek van kisebb ázsiója. Pedig finom, egészséges, olcsó, és ha hiszitek, ha nem, éppen szezonja van!

Szeresd a patisszont!

A patisszon a spárgatök, sütőtök és cukkini közeli rokona. Míg azonban az utóbbiak kiharcoltak maguknak egy előkelő helyet a gasztronómiában, a csillagtök valahogy soha nem volt igazán népszerű. Igaz, táplálkozási szempontból nem nagyon izgalmas egyéniség, de alacsony kalóriaszintjéhez képest magas a szénhidráttartalma, így mindenféle diétába könnyedén beilleszthető.A-vitamin-tartalma jelentős, és nektek azt is eláruljuk, hogy C-vitamin-szintje majdnem eléri a paradicsomét.

Még több patisszonrecept itt >>

Mihez kezdjünk vele?

Szinte bármihez. Levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, főzhetünk belőle főzeléket, tölthetjük hússal, rizzsel, más zöldségekkel, bundázhatjuk, sanyanyíthatjuk télire, lehet belőle rakottas, lecsó és pörkölt. Sőt, elsőre talán furcsának tűnik, de mivel kevéssé jellegzetes az alapíze, a fahéj és szegfűszegis illik hozzá, így egy hirtelen csípősre fordult októberi estén egészséges desszert lehet. A fűszerek közül jól kijön a kaporral, fokhagymával, majoránnával, petrezselyemmel, az egzotikusabb fűszerek közül pedig a kardamommal és szerecsendióval. A nagyobb, keményebb magok pedig száríthatóak, később pedig tuti salátafeltétként hasznosíthatóak.

Még több patisszonrecept itt >>

Válassz jól!

Ha kitaláltuk, mihez lenne kedvünk, már csak választani kel! Pár tipp, hogy biztosan ne nyúljatok mellé:

  • ​Vásárláskor nyomogassuk meg a patisszont. Csak akkor vegyük meg, ha ujjunkal nem tudjuk benyomni.
  • Az egészséges patisszon fehér-csontszinű, a nagyon friss egy kicsit zöldes.
  • Ha a szára száraz, körmünkkel nyomjuk meg kicsit a héját. Ha nem tudjuk benyomni, ne vegyük meg, mert már régen leszedték.
  • Ha mégis belefutunk egy idősebb példányba, főzeléknek készítsük el, tölteni, rakottasnak már nem alkalmas.
  • Hűtőben ugyan kb. egy hétig eltartható, vásárlás után jobb, ha azonnal feldolgozzuk, mert frissen az igazi!

Még több recept patisszonnal >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek