hozzászólások (6)

leírás

A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tarozott, Európában hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.  Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás tápértéke és energiatartalma igen magas. Emelett magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma - káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges "rágcsa", a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Ősszel és télen.

hogyan tároljam

Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.

Sütőtök alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (6)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Zs.u.zs.i
        Zs.u.zs.i h, 2013-08-19 11:03

        Kedves szakácsok és szakácskodók! :)
        Van valakinek jó módszere a nyers sütőtök meghámozására? Van egy levesem, amit mindenki imád, de ritkán főzöm, mert felér egy edzéssel megpucolni a tököt (még kis darabokban is)... Megsütni nem akarom előtte, mert akkor más a leves íze :( Eddig sajnos nem bukkantam rá a gyors metódusra.
        üdv,
        Zsuzsi

        Csefezs
        Csefezs k, 2013-10-22 14:05

        Kedves Zs.u.zs.i!
        Én gyakran főzök sütőtököt és sima, egyszerű zöldséghámozóval szoktam megpucolni, 1 perc az egész! Mindössze annyi a lényeg, hogy éles legyen a hámozó, érdemes egy jó minőségűt beszerezni. És mindenképpen egyben, mert úgy sokkal gyorsabb, mint darabokban!

        Jó főzést, itt a szezonja ;)

        kuckuli
        kuckuli v, 2012-11-18 00:52

        kedves Petra!

        Attól függ, miért szeretnéd elrakni télire. Bébiételnek apró kockákra vágod és dobozban lefagyaszthatod. Én rétesnek szoktam lefagyasztani, meghámozom és legyalulom úgy mint az almát, és zacskóban lefagyasztom. Kiengedve úgy használom fel mint ha almás rétest készítenék ----mi nagyon szertejük. Gyermekkoromban nagymamám idénykor gyakran sütött ilyet.

        farkas jozsef
        farkas jozsef h, 2012-10-08 10:45

        Kedves mindenki !Átnéztem a sütőtökből készíthető recepteket csak egy valamit nem találtam hogyan lehet a sütőtókőt elrakni télire?
        Tisztelettel várom a segítségét minden válasz adónak.
        Üdv: lobo5 / e-mail lobo5@t-online.hu/

        petra
        Petra / petra h, 2012-10-08 11:08

        Kedves József,
        A sütőtöknek ősszel és télen van szezonja, így ez egy olyan finomság, amit nem kell télire eltenni:-). Egyébként jól tárolható, fagymentes, hűvös helyen akár tavaszig eltartható.
        Üdvözlettel,
        Petra

        zsu83
        zsu83 / zsu83 h, 2010-10-18 13:18

        Kedves Petra!
        Ha nem haragszol meg, leírom....
        A tökmagolajat javarészt a zöld-sárga csíkos olajtök magjából készítik. Sokan "csak" takarmány tökként ismerik, pedig a húsa ugyanúgy felhasználható, akár főzelék is készíthető belőle. De mivel nagy mennyiségben, hatalmas hektárnyi területeken termelik, ezért a sok kivájt tök ment általában az állatoknak- ezért is az elnevezés...A tökmag otthon serpenyőben lepirítva, enyhén sózva finom csemege, a serpenyőben pedig ott marad az isteni olaj(igaz csak kis mennyiség), és azt is felhasználhatjuk...