Magyar étkezési szokások, amelyektől szívéhez kap a világ

Kétségtelen, hogy mindenki úgy főz a saját konyhájában, ahogy az a saját ízlésének leginkább megfelel. És ez teljesen rendjén is van így, azonban jobb, ha tudjuk, hogy nekünk magyaroknak akad néhány szokásunk, amitől a gasztronómiai világ haja égnek áll.

Magyarként hajlamosak vagyunk olykor megfeledkezni arról, hogy nem minden esetben mi találtuk fel a spanyolviaszt. A gasztronómia és a főzési szokások terén ugyan mi is sokat hoztunk a nemzetközi asztalhoz, és rengeteg olyan sajátos fogásunk van, amiért rajonganak világszerte. Mindemellett azonban vannak olyan főzési szokásaink is, amik felérnek egy kisebb szentségtöréssel. Lássuk ezeket, és okuljunk belőlük!

Magyar étkezési szokások, amiktől szívrohamot kap a világ

Az olaszok rémálma a magyar tészta

Mi nálunk a tészta? Egy gyors, olcsó és laktató fogás, amit egy fáratag hétköznap estén összedobhatunk a családnak. Főételként. Ezzel szemben az olaszok szinte művészi szinten készített tésztája csupán előétel, amit azért főznek, hogy a szószban rotyogtatott húsételt megelőzze valami.

És ez nem az egyetlen különbség: a tésztát jó magyar szokásként alaposan túlfőzzük, leöblítjük és olajozzuk, hogy ne ragadjon össze.

Mindhárom tevékenység szívrohamközeli állapotba hozna egy olasz nagymamát, és teljesen jogosan. A tészta összeragadását ugyanis nem így kell megoldani, a titok nyitja inkább a gyorsaság: a megfőzött tésztának minél hamarabb a szószban kell landolnia, hogy ne álljon össze. És épp ezért fontos az al dentére főzés is: a forró szószban tovább puhul a tészta, és ha alapból készre főztük, túl puha lesz az állaga.

A rizottóról nem is beszélve

Egy másik olasz étel, amit akarva-akaratlanul meggyalázunk, a rizottó. Attól kezdve, hogy rosszfajta rizst választunk hozzá – a kerekszemű helyett a hétköznapi A vagy B rizs nem adja ugyanazt az eredményt – a sajtválasztáson át, a főzés technikájáig nagyon sok mindent elbaltázunk.

Tulajdonképpen a magyarok rizottója egy szétfőzött, zöldséges rizs trappista sajttal bőségesen megszórva. És bármennyire szeretjük is, azért mégsem az igazi. Néha-néha érdemes megpróbálkozni egy igazi, lassan kevergetve főzött, parmezános-krémes, olasz rizottóval.

Tejföl és paradicsom, avagy a mexikói ételek kudarca

Amikor a magyar chilis babot főz, a kész ételt alaposan megpakolja tejföllel és megszórja a nemzeti kedvenc trappista sajttal. A sajt még talán el is menne a radar alatt, na de a tejföl.

A dél-amerikai konyhában egyáltalán nem jellemző, hogy a paradicsomos ételek mellé tejtermék, tejföl kerül. Ez elsősorban egy amerikai (azaz az USA-ban született) szokás, amit ügyesen mi is átvettünk.

Saját képünkre formált kínai

Ugyan rendszeresen eszünk kínai büfékben, mégis egészen valószínű, hogy még nem kóstoltunk rendes kínai ételt. Hogyan lehetséges ez? Nos, annak ellenére, hogy a legtöbb ázsiai gyorsétteremben a szakácsok ázsiaiak, a receptúrákat mégis a magyar közönség szája íze szerint készítik.

A fűszerezés, a szószok és a felhasznált alapanyagok mind eltérnek az autentikus vonaltól. Ezért, amit mi ismerünk, és esetleg megpróbálunk otthon rekreálni, az köszönőviszonyban sincs az igazi kínai ételekkel.

Mit tömünk a pitába?

Valószínűleg nem csinálunk otthon minden héten gyrost, a török éttermeket annál sűrűbben látgatjuk, általában anélkül, hogy ismernénk a rendes gyros összetételét. A hígított erőspista és a vizes tejföl természetesen nem része az autentikus élménynek, ez egy sajátos magyar megoldás, amit az otthoni konyhában is átveszünk.

A gyros másik halála az előre fűszerezett apróhús, amit a boltban veszünk. Ha mégis házilag szeretnénk egy ízletes pitát összedobni, készítsük el a saját fűszerkeverékünket. Ezzel nemcsak finomabb eredményt érhetünk el, hanem a saját ízlésünknek megfelelő ízesítést is elérhetünk, hiszen az arányokat kedvünk szerint alakíthatjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezt is a magyarok csinálják:

Címlapról ajánljuk

További cikkek