Egy pofonegyszerű alapanyag, amitől mennybe megy a rizottód

A rizottó az az étel, amit otthon is el lehet készíteni, mégis luxus érzete van, mintha étteremben ennénk. A szakértőknek pedig egy pofonegyszerű tippje is van arra, hogyan lehet még jobb.

Lehet fellengzős, de lehet comfort food, a rizottó sokféleségéhez nem férhet kétség. Tehetsz bele szarvasgombát vagy rákot, de egy kis zöldséggel is tökéletes, igazából bármivel elkészítheted, ami éppen van a hűtődben. Egy kritikus pontja van, mégpedig az alaplé. Ha épp nincs belőle friss vagy a fagyasztóban egy adag, akkor lőttek a romantikus rizottó vacsorának. Vagy mégsem? Naomi Pomeroy Taste & Technique című szakácskönyvében amellett érvel, hogy enélkül is elkészítheted a rizottót.

Alaplé helyett használj sós vizet a tökéletes rizottóhoz

Jól olvastad – egyszerűen egy kis vizet is befűszerezhetsz a rizottód alapjául. Több okból is zseniális ez a csere: ha épp nincs kéznél alaplé, nem kell a boltba rohangálnod, amivel időt és pénzt takarítasz meg, emellett a bolti alaplé minősége elég kiszámíthatatlan lehet.

Azzal, hogy sós vizet használsz, hagyod, hogy a rizs íze domináljon, ami tökéletes alapot szolgáltat a változatos feltétekhez.

A víz legyen sós, de ne túlságosan

A szerző ajánlása alapján hat bögre vízhez egy evőkanál sót kell tenni, majd felforralni azt. Ha receptet követsz, akkor ugyanúgy add hozzá a vizet, ahogy az alaplét is kellene – általában fél bögrénként kell adagolni a rizshez, és közben kavargatni. Ha több vízre lenne szükséged, akkor pedig ugyanabban a fazékban bármikor forralhatsz még.

Ha elkészültél, mindenképp kóstold meg a rizottót, mielőtt valamilyen sós alapanyagot, például parmezánt vagy romano sajtot adnál hozzá. A sós víz használatával teljes kontrollt szerzel a rizottó végső íze felett, és az igazán különleges alapanyagok, mint a fésűkagyló, cékla aromája még jobban kidomborodik, így a végeredmény olyan lesz, mintha nem is a konyhádban készült volna, hanem egy Michelin-csillagos étteremben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek