Mégis miből készül a (jó) gyroshús? Utánajártunk, itt a válasz!

Rengetegen szeretjük a gyrost, de csak kevesen tudjuk, hogyan készül az igazi - mert jó lehet a körúti éjszakai verzió is, de valójában milyen az autentikus gyros-szendvics? 

Nagyon régóta érdekel, hogy milyen az igazi gyros. Tudjátok, ami Görögországból ered, autentikus fűszerezésű hússal, tzatzikivel, igazi, házi pitában. Az utcai árusoknál kapható gyrosok is megteszik nagy ritkán egy-egy átmulatott éjszaka után vagy gyors ebédnek, most viszont arra voltam kíváncsi, hol árulnak Budapesten autentikus gyrost, miből készítik, és miben más, mint a körúton kapható, hétszázas verziók.

A Gyradiko az egyik legmenőbb görög étteremnek számít a fővárosban, immár három különböző helyen, eredeti recept szerint készült mezékkel és gyrostálakkal, utóbbit akár már 1800 forinttól. Ghavrilos Arghyropoulos tulajdonos segített eligazodni a gyrossal kapcsolatos hiedelmek között, elsőként a sokunkat foglalkoztató kérdésben:

Mégis miből van a gyroshús?

Utánanéztem, és

...a legtöbb nyárson kapható, minimum ötkilós gyrosnyárs bőrös csirkecombfiléből, és nem részletezett összetevőjű pácból készül.

Ezzel szemben a Gyradikoban másból készül a hús, magyarázza Ghavrilos:

“Az eredeti görög gyros sertéshúsból készül, de mára mindenféle húsból készítik Görögországban is. Mivel itt a sertést másképp bontják, ezért mi egy hasonló jellegű sertéshúsrésszel, a dagadó-lapockával dolgozunk. Mi magunk fűszerezzük, és húzzuk fel a nyársakat is. “

A PÁC

Oké, de mitől kap a gyroshús jellegzetes, fűszeres ízeket, milyen összetevőkből állítják össze? Ghavrilos elmondta, hogy a Gyradikoban ez is egyedi:

“Ami pácunk egyedi fűszerkombóból készül. Athénban, egy fűszermester készíti a keverékünket, immár 20 éve. Készített két különböző keveréket,mindkettő nagyon tetszett, így azóta is mind a két keveréket együtt, keverve használjuk a Gyradikoban. Az összetételét illetően van benne mustármag, kurkuma, oregano, chili, római kömény, sáfrány, de van benne szárított zöldség és só is, plusz adunk hozzá még görög mustárt, fokhagymát, illetve kevés olajat. A pácunk kb. pár órányi várakozás után süthető gyrost eredményez.”

A PITA

A pitákat, tortillákat illetően is nagyon színes a kép, és rengeteg múlik rajtuk, gyakran futunk bele jéghideg, száraz, vastag változatokba, Ghavrilos elmondja, hogyan nézne ki egy jó gyros pita:

“Ragaszkodunk az eredeti görög, kézzel készített pitakenyérhez, ezért a mienk talán az egyetlen olyan pesti gyros, ahol a tradícióknak megfelelően készítjük a gyrost.A dzadzikink (vagy tzatziki) duplán szűrt görög (török) joghurtból készül, amit magunk szűrünk. Ehhez jön a lecsepegtetett, lereszelt uborka, adunk hozzá sót, oreganót, mentát, nem kevés fokhagymát, valamint olajat, hogy krémes legyen az állaga.Jön még ide vékonyan vágott hagyma, amit petrezselyemmel keverünk, illetve megy még bele paradicsom is.“

A KÖRET

Ami engem pedig a legjobban meglepett, Ghavrilos elárulta:

“Az eredeti görög gyrosban minden esetben van sült krumpli is!”

Tudtad?

Kiegészítő információ, hogy a csirkés vagy pulykás arab pitát schawarmának, a maha- és/vagy darált borjúhússal készült, tortillába tekert ételt dönernek nevezzük.

Ezt olvastad már?

Te tudtad, hogy ettől lyukacsosak a sajtok?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek