7 főzési szokás, ami elrontja a főztöd: itt az ideje elhagyni őket

Szeretünk ragaszkodni a szokásainkhoz, azonban jó, ha tudjuk, hogy van néhány olyan dolog, amin változtatnunk kell, ha nem szeretnénk kárt okozni az egészségünkben, vagy egyszerűen csak finomabb ételekre vágyunk.

Főzési szokásaink a legtöbbször berögződésből származnak. Másoktól tanult, esetleg az internetről ellesett módszerek és trükkök ezek, és lehet, hogy nem mindegyik biztonságos vagy egészséges. Tudtad például, hogy nem mindig jó, ha kevergetjük az ételt, vagy nem is biztos, hogy jót teszünk, ha a mosogatóban tisztítjuk meg a nyers húst? Ha a válaszunk nem, akkor a következő tippeket nekünk találták ki! Ideje változtatni rossz főzési szokásainkon.

Rossz főzési szokások, amiken ideje változtatnunk

Túlhevítjük az olajat

Nagyon jó, ha felmelegítjük az olajat, mielőtt beledobáljuk a hozzávalókat, hogy nehogy megszívják magukat, de vigyázzunk: ne forraljuk addig, amíg füstölni nem kezd!

Így az olajnak nemcsak az ízét rontjuk el, hanem elpusztítjuk a hasznos antioxidánsait, ráadásul a szervezetünkre káros vegyületek is képződnek benne.

Telepakoljuk a serpenyőt

Ha túl sok dolgot teszünk a serpenyőbe, akkor búcsút mondhatunk a ropogós falatoknak és könnyen előfordulhat, hogy a végeredmény egy pépes massza lesz. Ez nemcsak a zöldségekre, hanem a húsra is érvényes: ha túl sokat teszünk egymásra, akkor a serpenyő hőmérséklete csökken, a hús pedig ragacsos lesz.

Ha egyenként főzzük meg őket, akkor bár sokkal több időbe telik, a ráfordított energia biztosan megtérül evés közben.

Állandóan keverjük

Ha ropogós végeredményt szeretnénk, akkor ne kevergessük folyamatosan az ételt. Igaz, hogy megakadályozhatjuk vele, hogy odakapjon a finomságunk, de nem is lesz olyan barna (ezzel együtt pedig finom), mintha hagynánk egy kicsit ülni.

Ráadásul össze is törhetjük és egy nagy adag bébipapit kaphatunk eredményül. Csak akkor kavargassuk, ha a recept kimondottan erre utasít minket!

Leöblítjük a húst

Ha elkészítés előtt leöblítjük a húst a mosogatóban, akkor nyálkás biztosan nem lesz majd, a baktériumok azonban a csapban landolnak és van rá esély, hogy rákerülnek az evőeszközeinkre, amitől nem ússzuk meg az éppen elkerülni kívánt betegségeket. Használjunk inkább papírtörlőt.

Tapadásmentes serpenyők

Jobb, ha nem főzünk tapadásmentes serpenyővel és fém felszereléssel magas hőfokon, ugyanis így olyan anyagokat szabadíthatunk fel eszközeinkből, amik májkárosodáshoz és fejlődési problémákhoz vezethetnek.

Mindig érdemes tájékozódnunk a gyártótól, hogy milyen hőmérsékletet ajánlanak, fém helyett pedig használjunk fakanalat, így elkerülhetjük a serpenyő felületi sérüléseit is.

Fontos, hogy milyen serpenyőt használunk

Rozsdamentes eszközök

Ha savas ételeket főzünk vagy tárolunk serpenyőben, akkor ügyeljünk rá, hogy mindenképpen rozsdamentes legyen az edény. A sav feloldhatja a fémet, ezáltal pedig nemcsak egészségtelen lesz a benne tárolt étel, hanem a színét és az ízét is átveszi.

Forró folyadékok turmixolása

Távolítsuk el a turmixgép a tetejét vagy a tetején lévő dugót, amikor valami forrót pépesítünk benne. A felszálló gőz növeli a nyomást, így szó szerint leröpítheti magáról a fedelet.

A tetejét inkább egy törölközővel takarjuk le, ami megakadályozza, hogy minden koszos legyen és leforrázzuk magunkat, de mégis átengedi a forró levegőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Mindig okosan a konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek