Ázsiai szószismertető: minden, amit a mirinről tudni szeretnél

Nem ismerjük, de biztosan ettünk már belőle tudtunk nélkül. A mirin nevű ázsiai szószról most minden fontos tudnivalót elmondunk.

Nagy valószínűséggel soha nem találkoztunk szemtől szembe egy mirin feliratú üveggel. Ennek ellenére száz százalék, hogy kóstoltuk már, hiszen a legtöbb ázsiai büfében kapható tésztaételhez használják. A tudatos táplálkozás címszavával most bemutatjuk, hogy mi is pontosan a mirin, így biztosan tudni fogjuk, hogy mit is rendelünk az étteremben.

Mit kell tudni róla?

A kevésbé ismert ázsiai szószok közé tartozik a mirin. Japánban használják leginkább, de sok más környező ország konyhája is átvette ezt az alapanyagot.

Ázsiai szószismertető: minden, amit a mirinről tudni szeretnél

A szakéhoz hasonlóan ez is egy rizsből készült bor. A különbség annyi, hogy a mirinnek alacsonyabb az alkohol-, és magasabb a cukortartalma. Ebből kifolyólag íze elég édes, állaga pedig sűrűbb. Szín szerint két fő változata ismert: az átlátszó és a halványbarna.

A benne lévő alkohol 1 % és 20% között mozog, a leggyakrabban kapható típusok nem érik el a 10 százalékot. Emiatt könnyen elfő az ételekből az alkohol, ha mirint használunk.

Édesebb íze miatt kiváló kontrasztot biztosít a sós ízű szószok (pl. szójaszósz, halszósz) mellé. Ezeket gyakran használják együtt ázsiai ételek készítésénél.

A teriyaki egyik alap összetevője, ezen kívül levesekre (pl. misoleves), sült húsokra öntik tálalás előtt.

Hogyan használjuk?

A nagyobb élelmiszerboltok nemzetközi polcain valószínűleg találunk majd mirint. Ha vettünk és azon tanakodunk, hogy mihez kezdjünk vele, íme, néhány tanács.

Pirított tészta- és rizsételek kiegészítőjeként, hús- és zöldségpácoláshoz összetevőként mind nagyon jó választás. Magasabb cukortartalma miatt könnyen karamellizálódik, ezért előszeretettel készítenek édes-ragacsos húst vele.

Óvatosan használjuk, mivel nagyon erőteljes íze van. Inkább adjuk fokozatosan az ételekhez, kóstoljunk, és eszerint öntsünk hozzá még egy kanállal. De ezen kívül próbálkozzunk, fedezzünk fel új, izgalmas ételeket!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Idegen ízek, akár az otthoni konyhában is:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...