Ázsiai szószismertető: minden, amit a mirinről tudni szeretnél

Nem ismerjük, de biztosan ettünk már belőle tudtunk nélkül. A mirin nevű ázsiai szószról most minden fontos tudnivalót elmondunk.

Nagy valószínűséggel soha nem találkoztunk szemtől szembe egy mirin feliratú üveggel. Ennek ellenére száz százalék, hogy kóstoltuk már, hiszen a legtöbb ázsiai büfében kapható tésztaételhez használják. A tudatos táplálkozás címszavával most bemutatjuk, hogy mi is pontosan a mirin, így biztosan tudni fogjuk, hogy mit is rendelünk az étteremben.

Mit kell tudni róla?

A kevésbé ismert ázsiai szószok közé tartozik a mirin. Japánban használják leginkább, de sok más környező ország konyhája is átvette ezt az alapanyagot.

Ázsiai szószismertető: minden, amit a mirinről tudni szeretnél

A szakéhoz hasonlóan ez is egy rizsből készült bor. A különbség annyi, hogy a mirinnek alacsonyabb az alkohol-, és magasabb a cukortartalma. Ebből kifolyólag íze elég édes, állaga pedig sűrűbb. Szín szerint két fő változata ismert: az átlátszó és a halványbarna.

A benne lévő alkohol 1 % és 20% között mozog, a leggyakrabban kapható típusok nem érik el a 10 százalékot. Emiatt könnyen elfő az ételekből az alkohol, ha mirint használunk.

Édesebb íze miatt kiváló kontrasztot biztosít a sós ízű szószok (pl. szójaszósz, halszósz) mellé. Ezeket gyakran használják együtt ázsiai ételek készítésénél.

A teriyaki egyik alap összetevője, ezen kívül levesekre (pl. misoleves), sült húsokra öntik tálalás előtt.

Hogyan használjuk?

A nagyobb élelmiszerboltok nemzetközi polcain valószínűleg találunk majd mirint. Ha vettünk és azon tanakodunk, hogy mihez kezdjünk vele, íme, néhány tanács.

Pirított tészta- és rizsételek kiegészítőjeként, hús- és zöldségpácoláshoz összetevőként mind nagyon jó választás. Magasabb cukortartalma miatt könnyen karamellizálódik, ezért előszeretettel készítenek édes-ragacsos húst vele.

Óvatosan használjuk, mivel nagyon erőteljes íze van. Inkább adjuk fokozatosan az ételekhez, kóstoljunk, és eszerint öntsünk hozzá még egy kanállal. De ezen kívül próbálkozzunk, fedezzünk fel új, izgalmas ételeket!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Idegen ízek, akár az otthoni konyhában is:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.