5 mód, ahogy talán még nem kóstoltad a kuszkuszt

Már egyre több magyar háztartásba megtalálta útját a kuszkusz, az apró szemű tésztát legtöbbször köretként vagy salátaként fogyasztjuk. Nézzük most, mi mindenre alkalmas még!

Azt hisszük rá, hogy gabona, igazából azonban egészen apró szemű tészta a kuszkusz, amit több tulajdonsága miatt is egyre többen előnyben részesítünk az alternatív köretek közül. Leginkább azért, mert nem kell főzni, elég leönteni forró vízzel – ennek hatására pillanatokon belül megdagad, és azonnal fogyasztható. Ilyenkor már csak az elfogyasztás módja marad kérdéses: lépjünk túl a megszokott köreten és salátán, alkossunk a kuszkusszal valami egészen újat!

5 mód, ahogy talán még nem kóstoltad a kuszkuszt

Levesbetét

A lehető leggyorsabb levesbetét válhat a kuszkuszból: főzésmentes elkészítése lehetővé teszi, hogy egyszerűen csak beleöntsük a fazékba, amikor már majdnem készre főtt az étel. Nem lesz túl domináns kiegészítő (ne várjunk galuskaszerű tésztagombócokat), azonban a legszerényebb zöldséglevest is képes tartalmassá tenni.

Rakottas

Hagyjuk pihenni a rizst, készítsük a következő rakottasunkat kuszkusszal. Húsosan vagy vegetáriánus verzióban is működhet, és szinte minden zöldséghez jól illik. Mindenképpen fűszerezzük meg valamivel, vagy készítsünk hozzá egy ütős szószt (pl. paradicsomszósz, zöldségpüré), amivel aztán elkeverhetjük.

Fasírt

A gabonákból mind formázhatunk fasírtokat, és attól függetlenül, hogy a kuszkusz nem gabona, ugyanúgy alkalmas erre.

Megfőzött, de kihűtött állapotban keverjünk hozzá vagy tojást vagy valamilyen sült zöldségpürét (pl. édesburgonya, sütőtök, cékla, paprika, répa). Ha nem akarna összeállni, némi liszttel segítsünk rá a dologra, és mindenképpen fűszerezzük bőségesen. Enyhén olajozott serpenyőben süssük a fasírtok mindkét oldalát aranybarnára. Salátával és mártogatóssal fogyasszuk!

Töltelék

Töltött zöldségek belsejében is landolhat a főtt kuszkusz: fűszerekkel ízesítve, esetleg apróra vágott zöldségekkel vagy sajttal (pl. feta, kecskesajt) elkeverve gazdagíthatja ezeket az ételeket. Paprika, cukkini, padlizsán mind kaphat belőle.

Sütemény

Igen, akár édesség is születhet a szemcsés kuszkuszból: sült és sütés nélküli torták alapját adhatja, de kerülhet kevert piskótákba is. Kifejezetten izgalmas texturális élményt nyújt, ízben azonban elkél mellé egy-két ütősebb kiegészítő (pl. citrusok héja, egzotikus gyümölcsök, stb.).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kreatív konyhai ötlet vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek