Nyári kedvenc, a napsárga KUKORICA – tegyük bele, amibe csak tudjuk!

A nyár egyik slágere, tápláló, laktató, mindenki szereti – ez a kukorica, amit az év minden szakaszában fogyasztunk, de frissen, csövesen megfőzve ilyenkor a legjobb. Mutatjuk, mi minden készülhet belőle.

Legyen az strandon megvásárolt finomság, vagy otthon ebédre, vacsorára vagy csak simán délutáni uzsonnaként kínált, pár perc alatt elkészülő fogás, a főtt kukoricánál kevesebb finom zöldségfélénk akad. Már a boltokban és piacokon ott vannak a friss, zsenge termések, érdemes most minél több ételt készíteni belőle.

A legfinomabb főtt kukorica receptje itt található!

Hogy válasszuk ki a legjobb darabokat?

Ilyenkor, a kukoricafőzés szezonjának kezdetekor még nem nagyon tudunk mellélőni, általában mindegyik cső kukorica jó választás lehet, de azért érdemes egy-két dologra figyelni a vásárláslásnál:

  • A halomban tárolt zöldség közé ragadt pára például kellemetlen penészedést indíthat el a csöveken, ezért mindig vizsgáljuk meg a növény felületét, héját, hogy tiszta-e.
  • Tárolni hűtőben is lehet – ekkor tény, hogy kevésbé fog kiszáradni a cső, de a friss kukorica eltarthatósága azért véges.
  • Minél  többet áll, annál többet veszítenek a kukoricaszemek a cukortartalmukból és lesznek töppedtebbek, szárazabbak, íztelenebbek. Vásárláskor a levelek alá kukkantva ha a szemek egy kicsit szárazabbnak tűnnek, inkább ne vegyük meg, vagy azonnal használjuk fel a zöldséget.

Hogy főzzük?

A zsenge darabokat elég forralás után csak maximum tíz percig főzni, mert minél tovább főzzük, annál keményebb, szárazabb lesz az eredmény. A vizet nem érdemes előre megsózni, mert az is ront a kukorica zsengeségén, elég csak a kész csövet meghinteni majd.

Sajnos néha belefuthatunk csemegekukorica helyett takarmánykukoricába is, amit még teljes beérése előtt, korán le szoktak szüretelni és eladni. Külsőségében ezeket a darabokat egy laikus egyáltalán nem tudja megkülönböztetni a csemegekukoricától, csak főzés után derül ki, hogy a keményítős, lisztes ízt nem a rossz főzési gyakorlat, hanem a nem megfelelő alapanyag okozza. Ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy megjegyezzük, melyik árust jobb inkább elkerülnünk a jövőben.

Hogy fűszerezzük?

Legtöbben azt mondanák, hogy leginkább sehogy, vagy maximum egy kis sóval. Valóban, a friss, édes kukorica íze annyira komplex, hogy nem igazán igényel további fűszerezéseket, de ha van kedvünk, kipróbálhatjuk, hogy milyen olvasztott vajjal meglocsolva, vagy éppen grillrácson elkészítve. Sőt, a vaj mellett szórhatunk rá egy kis chilipelyhet is, ami szintén nagyon illik a kukorica édes-sós ízéhez.

Mi készüljön belőle?

Ha nem magában, a csőről leeszegetve a magokat fogyasztanánk, készítsünk belőle olyan ételeket, amiket nem feltétlenül szoktunk a friss kukoricából. Tehát ne köretként, salátába vagy épp húsok mellé együk, hanem főzzünk belőle krémlevest – ehhez hasznos trükk, ha egy előzőleg főzött csöves kukorica félretett főzővizét használjuk fel, mert így még intenzívebb kukoricás ízt kapunk.

A leves készülhet tejszínesen, kókusztejesen, de akár mexikói behatásokkal is, csípősen.


Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Még több isteni nyári alapanyag itt:

Címlapról ajánljuk

Ezért üres George Clooney kezében a kávéscsésze

A George Clooney szereplésével készült The Empty cup kampányban a Nespresso rávilágít a kockázatra, amelyet az éghajlatváltozás jelent a kávétermelő közösségekre, és a márka megerősíti hosszú távú elkötelezettségét a világ legjobb kávéinak megőrzése iránt

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.