Ezzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a vaj

Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!

Biztosan ismerős a helyzet, amikor éppen sütsz, és lisztes kézzel a homlokodra csapsz, hogy a vajat elfelejtetted kivenni, pedig a recept útmutatása szerint szoba-hőmérsékletűre van szükséged. Ilyenkor jön a mikrózós megoldás, ám ahogy a hűtőből kivett hideg vaj nem jó, úgy a folyóssá olvasztott állag következtében is a várakozásoktól eltérő lehet a sütés végeredménye. Azért, hogy ezeket az apró konyhai kríziseket profi módon old meg, elhoztuk Kim Anderson, a Land O'Lakes kulináris vezetőjének tippjeit, amiben elárulta, milyen módszerekkel lehet elérni könnyen és gyorsan az áhított szoba-hőmérsékletet.

Mit jelent az, hogy szobahőmérséklet?

Gyakran használt konyhai kifejezés, hogy szoba-hőmérsékletű, de mit is jelent ez pontosan a vaj esetében? „A legtöbben túlságosan puhára hagyják melegedni a vajat. Nem szabad azonban, hogy olyan puha legyen, hogy érintés hatására teljesen elveszítse a formáját. Tapintásra kicsit hűvösnek és szilárdnak kell lennie” - magyarázta Anderson. Olyan tényezőktől függően, mint a hőmérséklet és a páratartalom, nagyjából 30-45 perc alatt lesz ideális állagú a vaj.Az ideális hőmérséklet a szoba-hőmérsékletű vaj esetében a 17-20 Celsius-fok, a legjobb mérőeszköz a kezed – érintsd meg a vajat, és így állapítod meg, mikor lett elég meleg ahhoz, hogy a tálba kerüljön.

1. megoldás: Reszeld le a vajdarabokat!

Biztosan olvastál már olyat kekszes vagy angol pogácsás (scone) receptben, hogy reszelt vajat kell használnod. Egyrészt ez segít, hogy egyenletesen dolgozd bele a vajat a tésztába, de arra is jó, hogy gyorsabban felmelegedjen ez a fontos hozzávaló, ha rohanásban vagy, vagy egyszerűen megfeledkeztél időben kivenni a hűtőből. A legnagyobb lyukú reszelőt használd, hogy egyforma nagyságú vajdarabokat kapj – ezzel a módszerrel nemcsak a hűtőből elővett, hanem akár a mélyhűtőben tárolt vajat is gyorsabban szoba-hőmérsékletre tudod hozni.

2. megoldás: Kockázd fel a vajat!

Ahelyett, hogy egyben próbálnád felmelegíteni az egész tömb vajat, vágd fel kisebb kockákra, még akkor is, ha a recept ezt nem írja. „Ez az eljárás a felére csökkenti a szükséges időt, mivel nagyobb felületen érintkezik a vaj a meleg levegővel” - mondta Anderson. Negyedelj fel egy tömb vajat, majd nagyjából egy centiméteres kis kockákra aprítsd fel, ezután figyeld, ahogy egy – vagy két – szempillantás alatt elkezd felengedni a vaj.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...