4 eset, amikor a bolti alapanyag lekörözi a házit

Kétféle ember van: aki mindent szeret otthon, saját kezűleg elkészíteni, és aki mindent a boltból szerez be. Most mindkét felet egy kicsit megpróbálom kimozdítani a komfortzónájából a lenti cikkel.

Egyes konyhai alapanyagokkal igenis megéri vesződni. Így kezdődhetne egy gasztrocikk, ami arra próbál ösztönözni minden kedves olvasót, hogy készítsen minél több dolgot a saját konyhájában. Most is ezzel kezdenék, csak hozzátenném azt az apró kiegészítést, hogy vannak olyan konyhai alapanyagok, amelyek pedig kifejezetten akkor jók, ha nem magunk készítjük, hanem vesszük őket. Egészen pontosan most a sütés világát fogjuk átnézni, lássuk, mi melyik kategóriába esik!

4 eset, amikor a bolti alapanyag lekörözi a házit (+6 ellenpélda)

Lekvár

(Ezt tényleg nem elfogultságból mondom, de) a bolti lekvárok zöme túl sok cukrot és nem elég gyümölcsöt tartalmaz. Ez nemcsak a lekvár ízét teszi túl édessé, hanem sok esetben sütésre is alkalmatlanná teszi a dzsemet.

Persze vannak olyan esetek, amikor a nagyon zselés lekvár előny, azonban nem mindig garantált, hogy a sok zselatin és tartósító jót tesz az édességnek.

És ugyan a gyümölcsök ára minden évben egyre magasabbra kúszik, még így is jobban járunk a házi lekvárral, mint ha drágább, de jó minőségű gyümölcskészítményeket vinnénk haza a boltból.

Csokoládészósz

A csokiszósz nagyon sok édesség kísérője lehet, sűrűn használjuk, ha sütünk. A bolti verziók azonban gyakran nem a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, gyakran műízük van, esetleg az állaguk nem megfelelő számunkra.

Ráadásul mi sem egyszerűbb, mint házi csokoládészószt készíteni: csupán csokira és tejszínre lesz szükségünk. Ebből a két alapanyagból pedig bármilyen állagú, sűrűbb vagy folyékonyabb szószt összehozhatunk, nagyjából azonos áron.

Natúr és ízesített joghurt

Szerencsére nem kell belekezdenünk a házi joghurtkészítésbe, mert a boltok hűtőiben is találhatunk élőflórás, rendes baktériummal tenyésztett tejterméket.

Ezzel szemben az ízesített, gyümölcsös joghurtokat kerüljük: ezek ugyanis gyakran állagjavítókkal, színezékekkel és egyéb nemkívánatos adalékokkal vannak telepakolva. Inkább vegyünk natúr joghurtot, abba pedig keverjünk friss gyümölcsöt vagy lekvárt.

Különleges lisztek vs. süteménykeverékek

Már egyre többféle gluténmentes és egyéb speciális lisztet találhatunk az üzletekben (és nem is kell feltétlenül bioboltba menni érte), így ezek beszerzése könnyű feladattá vált. Ne is gondoljunk arra, hogy otthon daráljuk vagy őröljük a saját lisztjeinket, ezt inkább bízzuk az élelmiszeriparra.

Azonban amit feltétlenül otthon készítsünk el, az bármilyen nemű süteménykeverék. Ezek a dobozolt, előre bekevert száraz hozzávalók nem érik meg a pénzüket. Amellett, hogy nagyjából 10 perc időt és minimális energiát spórolunk meg velük, igen valószínű, hogy a liszt, kakaópor és sütőpor mellett más hozzávalók is megbújnak majd a dobozban, amikre abszolút semmi szüksége a süteményünknek vagy a szervezetünknek.

Aszalt gyümölcs és narancshéj

Nem valószínű, hogy minden átlagos konyhában lapul egy aszalógép, és ezzel nincs is semmi baj. Vegyük csak bátran a bolti aszalt gyümölcsöket, ezek teljesen alkalmasak sütéshez, és az áruk is megfizethető.

Ezzel szemben igen ritka, hogy az ember finom kandírozott narancshéjjal találkozik egy boltban: nagy néha akadnak inkább gumicukorra emlékeztető kis kockák, amik csak halványan tükrözik a narancs aromáját.

Ugyan némi vesződés, az íz és a minőség miatt mindenképpen megéri házilag kandírozni a citrushéjakat.

Fagyasztott gyümölcs és befőtt

Talán senkinek nincsen akkora méretű, ipari hűtője, ami egy egész télre elegendő fagyasztott gyümölcsöt el tud raktározni. Ne is bajlódjunk az idénygyümölcsök fagyasztásával, a boltban úgyis mindig lesz egy doboz málna, áfonya vagy eper.

Viszont a befőttszekciótól inkább forduljunk el: egyes konzervek túl sok cukrot tartalmaznak, az iparilag elrakott gyümölcsök pedig nem mindig a legszebbek. És ha már egyszer úgyis főzünk egy nagyobb adag lekvárt, készüljön pár üveg házi befőtt is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj meg a konyha többi alapanyagával is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!