A fagyasztott zöldség és gyümölcs is ugyanolyan jó, mint a friss?

Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik alapja a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása – de mit tegyen az ember a tél közepén, vagy akkor, ha nem tud, vagy nem akar boltba járni minden nap egy világjárvány kellős közepén? A fagyasztott változat vajon ugyanolyan jó megoldás?

Egy ideig az a hír járta, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a fagyasztási eljárás alatt sokat veszítenek ásványianyag- és vitamintartalmukból. Ebben azonban vajmi kevés az igazság – valójában az számít inkább, hogyan készítjük el később őket, nem az, hogy frissek vagy fagyasztottak-e. Sőt, utóbbiak még egyszerűbb és olcsóbb megoldást is kínálnak, főleg a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A fagyasztott zöldségek jó alternatívak lehetnek télen.

A fagyasztásra ítélt zöldségeket és gyümölcsöket akkor szedik, amikor a legérettebbek, legtöbb bennük a mikrotápanyag, és olyan fagyasztási eljárást alkalmaznak, ami nem csökkenti lényegesen a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy nincs jelentős különbség a fagyasztott és a friss termékek tápanyagtartalmában.

Ennek köszönhetően biztosan bennük marad az:

  • A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin, amelyek az immunrendszer helyes működéséhez is elengedhetetlenek,
  • ásványi anyagok legnagyobb része, köztük a kalcium, kálium, nátrium, vas és cink,
  • rost, ami nagyon fontos az emésztés egészsége szempontjából,
  • fitotápanyag, ami antioxidáns-hatásokkal is bírhat, és segít felvenni a küzdelmet sok káros betegséggel.

A fagyasztott előnye

Szakértők szerint a fagyasztott termékeknek több előnyük is lehet a frissekkel szemben: egyrészt a legérettebb állapotban fagyasztják őket, így biztos, hogy nem vesszük meg félig éretlenül, vagy éppen túléretten. A friss termékeket ezzel szemben gyakran éretlenül szedik, hogy kibírják a hosszú utat, amíg a boltok polcaira kerülnek, ahol szintén sokat állnak, így veszítenek a tápanyagtartalmukból. A fagyasztott változatokat akár egy évig is lehet a fagyasztóban tárolni, és sokszor olcsóbbak is, mint a friss megfelelőik.

Persze vannak hátrányaik is a fagyasztott termékeknek

A fagyasztási folyamat során az ízük és az állaguk változhat, vizesebbé, íztelenebbé válhatnak.

Érdemes vigyázni továbbá, hogy a megvásárolt fagyasztott áruban ne legyenek egészségtelen hozzávalók. Sokban van például extra só, cukor, vagy az elősütés során benne maradt olaj (ha valaki egészségesen szeretne sült krumplit sütőben, esetleg airfryerben készíteni, könnyű belefutni elősütött termékekbe). Ezért vásárlás előtt mindig érdemes elolvasni az összetevőket is. A konzerv termékeknél azonban szakértők szerint még akkor is jobbak a fagyasztott verziók, ha van extra, egészségtelen hozzávaló is bennük – jellemzően a konzervekben sajnos mindig több a cukor és/vagy a só.


Még több cikk a zöldségekről:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...