A fagyasztott zöldség és gyümölcs is ugyanolyan jó, mint a friss?

Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik alapja a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása – de mit tegyen az ember a tél közepén, vagy akkor, ha nem tud, vagy nem akar boltba járni minden nap egy világjárvány kellős közepén? A fagyasztott változat vajon ugyanolyan jó megoldás?

Egy ideig az a hír járta, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a fagyasztási eljárás alatt sokat veszítenek ásványianyag- és vitamintartalmukból. Ebben azonban vajmi kevés az igazság – valójában az számít inkább, hogyan készítjük el később őket, nem az, hogy frissek vagy fagyasztottak-e. Sőt, utóbbiak még egyszerűbb és olcsóbb megoldást is kínálnak, főleg a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A fagyasztott zöldségek jó alternatívak lehetnek télen.

A fagyasztásra ítélt zöldségeket és gyümölcsöket akkor szedik, amikor a legérettebbek, legtöbb bennük a mikrotápanyag, és olyan fagyasztási eljárást alkalmaznak, ami nem csökkenti lényegesen a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy nincs jelentős különbség a fagyasztott és a friss termékek tápanyagtartalmában.

Ennek köszönhetően biztosan bennük marad az:

  • A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin, amelyek az immunrendszer helyes működéséhez is elengedhetetlenek,
  • ásványi anyagok legnagyobb része, köztük a kalcium, kálium, nátrium, vas és cink,
  • rost, ami nagyon fontos az emésztés egészsége szempontjából,
  • fitotápanyag, ami antioxidáns-hatásokkal is bírhat, és segít felvenni a küzdelmet sok káros betegséggel.

A fagyasztott előnye

Szakértők szerint a fagyasztott termékeknek több előnyük is lehet a frissekkel szemben: egyrészt a legérettebb állapotban fagyasztják őket, így biztos, hogy nem vesszük meg félig éretlenül, vagy éppen túléretten. A friss termékeket ezzel szemben gyakran éretlenül szedik, hogy kibírják a hosszú utat, amíg a boltok polcaira kerülnek, ahol szintén sokat állnak, így veszítenek a tápanyagtartalmukból. A fagyasztott változatokat akár egy évig is lehet a fagyasztóban tárolni, és sokszor olcsóbbak is, mint a friss megfelelőik.

Persze vannak hátrányaik is a fagyasztott termékeknek

A fagyasztási folyamat során az ízük és az állaguk változhat, vizesebbé, íztelenebbé válhatnak.

Érdemes vigyázni továbbá, hogy a megvásárolt fagyasztott áruban ne legyenek egészségtelen hozzávalók. Sokban van például extra só, cukor, vagy az elősütés során benne maradt olaj (ha valaki egészségesen szeretne sült krumplit sütőben, esetleg airfryerben készíteni, könnyű belefutni elősütött termékekbe). Ezért vásárlás előtt mindig érdemes elolvasni az összetevőket is. A konzerv termékeknél azonban szakértők szerint még akkor is jobbak a fagyasztott verziók, ha van extra, egészségtelen hozzávaló is bennük – jellemzően a konzervekben sajnos mindig több a cukor és/vagy a só.


Még több cikk a zöldségekről:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek