Öt konyhai alapanyag, ami házilag készítve sokkal olcsóbb

Gondoljuk újra az alapélelmiszereket! Ezekkel a konyhai megoldásokkal egy kevés időért cserébe pénzt spórolhatunk. Lássuk, mi az, amit megéri otthon elkészíteni!

Otthonunkba szorulva mindannyian több időt nyertünk a konyhában. Ezt a plusz időt kihasználhatjuk, ha házi készítésű alapanyagokkal töltjük meg a kamrát. Nagyot dobhatunk minden étkezésen egy saját tésztával vagy szósszal. A cikkben bemutatjuk a legjobb ötleteket házi készítésű alapanyagokra.

Tortilla

A dél-amerikai konyha egyik alappillére nagy lépésekkel hódítja meg a világot. Ez nem véletlen, hiszen a lapos kenyér sokszínűen felhasználható és végtelenül egyszerű elkészíteni is. Itthon leginkább a gyros miatt ismerjük, de megtölthető bármilyen hússal, zöldséggel. Mártogathatunk vele szaftos ételeket, de megsüthetjük chips-nek is. Érdekes szendvicsalternatíva készülhet belőle.

Elkészítéséhez csupán négy dologra lesz szükségünk: lisztre (ez lehet, fehér, teljes kiőrlésű vagy kukorica is), vízre, olajra és sóra. A tésztát kinyújtva, belisztezve serpenyőben készre sütjük pár perc alatt, és már fel is használhatjuk. Lefagyasztva hónapokig eláll. Részletes elkészítéséről itt láthattok egy videót.

Házi tészta

A tésztáról kevesen tudják, hogy ez nagyon sokáig a szegények étele volt. Húsok csak vasárnap kerültek az asztalra, a készítésből visszamaradt paradicsomos szószt pedig tésztával ették egész héten.

A liszthez gyakran nem is tojást, hanem vizet adtak, ebből egy tápláló és végtelenül gazdaságos étel született. Mi is dönthetünk, hogy eszerint milyen tésztát csinálunk otthon.

Tojásból 100 grammonként kell egy egész a liszthez, vízből pedig annyi, hogy összeálljon.

A tésztába nem kell só, hiszen a friss tésztát sós vízben főzzük majd. Figyeljünk azonban, hogy sokkal gyorsabban megfő majd, mint a száraz tészta. Készítsd el például ezt a házi tésztás receptet ITT!

Ajvár

Tőlünk délre, a Balkánon szinte mindenhez ezt a fantasztikus, füstös ízű zöldségkrémet eszik. Ezért is meglepő, hogy nálunk kevésbé elérhető a boltokban. Jó hír viszont, hogy minden alapanyaga egész évben beszerezhető alacsony áron. Persze legjobban akkor járunk, ha nyáron készítjük, hiszen a benne lévő zöldségeknek akkor van szezonjuk.

A zöldségkrém alapját a piros paprika (kápia vagy pritamin), padlizsán és paradicsom képezi. Olajjal dúsíthatjuk és fokhagymával, hagymával, fűszerpaprikával ízesíthetjük. Szinte alig van dolgunk vele: a zöldségeket sütőbe tesszük, utána héjukat lehúzzuk, és mindent az általunk kívánt állagra dolgozunk össze. Pontos receptért kattintsatok ide.

Öt konyhai alapanyag, ami házilag készítve sokkal olcsóbb

Fűszerolaj

Két legyet üthetünk egy csapásra a házi készítésű fűszerolajjal. Olaj és fűszer minden háztartásban van, az összeállítás pedig a legegyszerűbb a világon. Ráadásul teljesen a saját ízlésünknek tetszően alakíthatjuk a receptet. A kombinációk végtelenek, hozzunk létre új ízeket!

Csupán annyi dolgunk lesz, hogy az olajat és a kiválasztott fűszereket egy üvegbe zárva pár hétig érleljük. Ha elkészült, szabadon felhasználhatjuk kedvenc ételeinkhez. Egy jó példát itt olvashattok.

Tonhalkrém

Könnyű és egészséges szendvicset készíthetünk tonhalkrémmel. Vagyis készíthetnénk, ha egy kicsit olcsóbb lenne a boltban. Ne búsuljunk, inkább készítsünk saját tonhalkrémet: pár egyszerű hozzávalóval megoldható. Az ízesítés itt is teljesen ránk van bízva: kedvünk szerint módosíthatjuk a krém savanyúságát, állagát. Ma estére pont jó lesz ez a recept.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is mindenképpen próbáld ki:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az...

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Nosalty

További cikkek