Öt konyhai alapanyag, ami házilag készítve sokkal olcsóbb

Gondoljuk újra az alapélelmiszereket! Ezekkel a konyhai megoldásokkal egy kevés időért cserébe pénzt spórolhatunk. Lássuk, mi az, amit megéri otthon elkészíteni!

Otthonunkba szorulva mindannyian több időt nyertünk a konyhában. Ezt a plusz időt kihasználhatjuk, ha házi készítésű alapanyagokkal töltjük meg a kamrát. Nagyot dobhatunk minden étkezésen egy saját tésztával vagy szósszal. A cikkben bemutatjuk a legjobb ötleteket házi készítésű alapanyagokra.

Tortilla

A dél-amerikai konyha egyik alappillére nagy lépésekkel hódítja meg a világot. Ez nem véletlen, hiszen a lapos kenyér sokszínűen felhasználható és végtelenül egyszerű elkészíteni is. Itthon leginkább a gyros miatt ismerjük, de megtölthető bármilyen hússal, zöldséggel. Mártogathatunk vele szaftos ételeket, de megsüthetjük chips-nek is. Érdekes szendvicsalternatíva készülhet belőle.

Házi Gyros

A gyrost rengetegen szeretjük, és ha szeretnénk otthonunkban is elkészíteni, akkor ezzel a recepttel próbálkozhatunk, és így nem kell Görögországig, sőt a sarki gyros árusig se menni. ...

Elkészítéséhez csupán négy dologra lesz szükségünk: lisztre (ez lehet, fehér, teljes kiőrlésű vagy kukorica is), vízre, olajra és sóra. A tésztát kinyújtva, belisztezve serpenyőben készre sütjük pár perc alatt, és már fel is használhatjuk. Lefagyasztva hónapokig eláll. Részletes elkészítéséről itt láthattok egy videót.

Házi tészta

A tésztáról kevesen tudják, hogy ez nagyon sokáig a szegények étele volt. Húsok csak vasárnap kerültek az asztalra, a készítésből visszamaradt paradicsomos szószt pedig tésztával ették egész héten.

A liszthez gyakran nem is tojást, hanem vizet adtak, ebből egy tápláló és végtelenül gazdaságos étel született. Mi is dönthetünk, hogy eszerint milyen tésztát csinálunk otthon.

Tojásból 100 grammonként kell egy egész a liszthez, vízből pedig annyi, hogy összeálljon.

A tésztába nem kell só, hiszen a friss tésztát sós vízben főzzük majd. Figyeljünk azonban, hogy sokkal gyorsabban megfő majd, mint a száraz tészta. Készítsd el például ezt a házi tésztás receptet ITT!

Ajvár

Tőlünk délre, a Balkánon szinte mindenhez ezt a fantasztikus, füstös ízű zöldségkrémet eszik. Ezért is meglepő, hogy nálunk kevésbé elérhető a boltokban. Jó hír viszont, hogy minden alapanyaga egész évben beszerezhető alacsony áron. Persze legjobban akkor járunk, ha nyáron készítjük, hiszen a benne lévő zöldségeknek akkor van szezonjuk.

A zöldségkrém alapját a piros paprika (kápia vagy pritamin), padlizsán és paradicsom képezi. Olajjal dúsíthatjuk és fokhagymával, hagymával, fűszerpaprikával ízesíthetjük. Szinte alig van dolgunk vele: a zöldségeket sütőbe tesszük, utána héjukat lehúzzuk, és mindent az általunk kívánt állagra dolgozunk össze. Pontos receptért kattintsatok ide.

Öt konyhai alapanyag, ami házilag készítve sokkal olcsóbb

Fűszerolaj

Két legyet üthetünk egy csapásra a házi készítésű fűszerolajjal. Olaj és fűszer minden háztartásban van, az összeállítás pedig a legegyszerűbb a világon. Ráadásul teljesen a saját ízlésünknek tetszően alakíthatjuk a receptet. A kombinációk végtelenek, hozzunk létre új ízeket!

Csupán annyi dolgunk lesz, hogy az olajat és a kiválasztott fűszereket egy üvegbe zárva pár hétig érleljük. Ha elkészült, szabadon felhasználhatjuk kedvenc ételeinkhez. Egy jó példát itt olvashattok.

Tonhalkrém

Könnyű és egészséges szendvicset készíthetünk tonhalkrémmel. Vagyis készíthetnénk, ha egy kicsit olcsóbb lenne a boltban. Ne búsuljunk, inkább készítsünk saját tonhalkrémet: pár egyszerű hozzávalóval megoldható. Az ízesítés itt is teljesen ránk van bízva: kedvünk szerint módosíthatjuk a krém savanyúságát, állagát. Ma estére pont jó lesz ez a recept.

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral

A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is mindenképpen próbáld ki:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)