Főzés nélküli lekvár (egy titkos hozzávalóval), amihez tűzhely és cukor sem kell

A nyárnak ugyan lassan vége, de a befőzőszezonnak még korántsem. Hátra vannak a legfinomabb őszi (sőt, téli) gyümölcsök, amik mindenképpen lekvárrá akarnak válni. Mondjuk egy főzés- és cukormentes lekvárrá.

Amikor már kissé elegünk van a tűzhely mellett álldogálásból, a főzés nélküli lekvárok kihúznak minket a csávából. Minek kapcsoljuk be a lángot, ha sokkal rövidebb idő alatt, kevesebb macerával elérhetünk addig a kívánatos üveg, édes-szirupos gyümölcsig? Ez a lenti recept ráadásul kristálycukrot sem használ, és mindössze 30 perc alatt elkészül. Következzen a leggyorsabb főzés nélküli lekvár:

Főzés nélküli lekvár (egy titkos hozzávalóval), amihez tűzhely és cukor sem kell

A titkos hozzávaló

De mégis mitől lesz a nyers gyümölcsből sűrű lekvár? Nos, a fekete mágiáért egy fantasztikusan sokszínű konyhai alapanyag, a chiamag felelős. Ha készítettünk már chiapudingot, ismerhetjük a magnak azt a jó szokását, hogy folyadék hatására megdagad.

A lekvárban is ez történik: a chiamag beszívja a friss gyümölcs levét, megduzzad, és így besűrűsödik a lekvár.

Érdemes ezért arra figyelni, hogy a gyümölcs előkészítésénél minél kevesebb levet veszítsünk. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a lekvárunk nem lesz elég sűrű.

(Nagyjából) szigorú arányok

Mivel minden gyümölcs máshogy viselkedik, a lekvár arányai nincsenek kőbe vésve. Inkább az érzékeinkre kell majd hagyatkoznunk, mint a receptre.

A gyümölcsöt tisztítsuk meg (mag, héj, szár), majd vágjuk kisebb kockákra. A bogyós gyümölcsöket nem szükséges feldarabolni. Így előkészítve mérjünk le egy bögrényit (nagyjából 150-200 gramm) belőle.

Minden bögrényi adaghoz adjunk nagyjából 4 evőkanál chia magot, 1 evőkanál folyékony édesítőszert (például mézet). Ha elég édesnek érezzük a gyümölcsöt, az édesítőt el is hagyhatjuk. Kell még a keverékhez egy kevés citromlé és egy csipet só (mindkét mennyiség ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető).

Villámgyors elkészítés

Az összes hozzávalót öntsük egy tálba, majd egy krumplinyomó vagy más eszköz segítségével dolgozzuk olyan állagúra, ami a szívünkhöz legközelebb áll. Hagyhatjuk darabosra is, a lényeg az, hogy elég levet kinyomjunk a gyümölcsből, és a chia mag meg tudja szívni magát.

A keveréket tegyük fél órára a hűtőbe. Ha letelt az idő, ellenőrizzük az ízt és az állagot, és az elégedettségünktől függően alakítsunk rajta. Ha túl híg, adjunk hozzá egy kevés magot, ellenben ha túl sűrű, némi gyümölccsel lazítsunk rajta.

Másnapra úgysem marad

Egy főzés nélküli lekvárról van szó, így a kész terméket mindenképpen tároljuk hűtőben, nehogy megromoljon. Az eltarthatósága sem túl hosszú, a legjobban tesszük, ha kis adagokban készítünk belőle, és egy héten belül megesszük.

De talán ez is elkönyvelhető előnynek, hogy nem kell kilós mennyiségekben dolgozni, és órákig a konyhában izzadni a lekvárfőző-üst felett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári recepteket, tippeket is ki kell próbálnod:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek