Káros vegyszermaradványok?

A bio vagy nem bio kérdéskörről, illetve az E-számok világáról már írtunk – legtöbb esetben a természetes alapanyagok használatára buzdítunk titeket. 

Fotó: flickr.com - aschweigert

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, abból baj nem lehet, szól az általánosan elfogadott vélekedés. Igen ám, de mi a helyzet a növényvédő szerekkel, melyekkel biztosítják a termés sértetlenségét? Nagy dilemma, hogy az asztalunkra kerülő vitaminbombák mosás után mennyi vegyszert tartalmaznak, viszont mindenből biót vásárolni, valljuk be, nem sokunknak van lehetősége.

Szedd magad az epret! >>

Az Environmental Working Group (EWG) minden évben megjelenteti azt a listát, ami a mosás után is legtöbb kemikáliát tartalmazó zöldség és gyümölcs nevét tartalmazza. A mérce az európai uniós szabályozás, bár a megszabott értékeket sokan túlzónak ítélik – ebben határozzák meg annak mértékét, hogy mennyi maradhat mosás után a vegyszermaradványok aránya a növényen. Sajnos az eredmények szinte minden esetben meghaladták a határértékeket, bár hozzá kell tenni, hogy nemzetközi vizsgálatról van szó, információink szerint a hazai keretek között mostanában nem készült hasonló kutatás.

Egyenesen a termelőtől >>

A 12 legszennyezettebb növénynek ezek minősültek: alma, zeller, koktélparadicsom, uborka, szőlő, erős paprika, nektarin, őszibarack, burgonya, spenót, eper, édes paprika. Tudni kell ehhez, hogy a szakértők véleménye szerint a hazai termelők sokkal kevesebb vegyszert használnak külföldi társaikhoz képest, így a legfontosabb, hogy minden esetben vásároljunk magyar terméket, ha tehetjük. Jó eséllyel egy csomó vegyszertől mentesítjük magunkat így, hiszen a helyben megtermelt zöldségek és gyümölcsök nem igényelnek mesterséges tartósítást, ellentétben a messziről utaztatott társaikkal.

Csapvíz kontra ásványvíz >>

Mindig keressük az őstermelőket a piacokon, s ne dőljünk be a csillogó, túlzottan szabályos formájú áruknak: a kissé deformált, természetesebb külsejű zöldségek biztos, hogy tisztább környezetből származnak. A bio nagyon drága, de ha tehetjük, vásároljunk belőlük vagy keressünk termelőket a környékünkön. Az EWG felmérésével kapcsolatban a nemzetközi vélemények abban viszont megegyeznek, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának előnyei messze meghaladják a vegyszermaradványok okozta hátrányokat.

Használjunk-e citrushéjakat? >>

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért ide kattints! >>

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Valaki esetleg tudna ajánlani Debrecenben megbízható helyet, ahol biztosan bio gyümölcsöket,zöldségeket árulnak? A szupermarketeket kerülöm, ha ezeket szeretném venni, de sajnos a piaci árusítókban sem bízom teljesen.

Címlapról ajánljuk

További cikkek