Használjunk-e citrushéjakat?

Vajon mennyi az igazság a citrusfélék agyonvegyszerezéséről? Nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki, mely szerint az üzletekben kapható citrusok héja alkalmatlan sütési célokra.

Sok rémhír fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban a citrusfélékkel kapcsolatban. Bloggerek, szakértők, termelők sokasága hívta föl a figyelmet a karácsonyi szezonban arra, hogy az ünnepi süteményekbe ne használjunk friss, csakis szárított citromhéjat vagy kizárólag kezeletlen, biogyümölcsöt. S hogy mi az oka az egyöntetű aggodalomkampánynak? Bizonyossá vált, hogy a hazánkba szállított citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, hiszen a szüreteléstől számítva (még éretlenül) igen hosszú utat tesznek meg a boltokig.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Ez idő alatt egyébként megromlanának, nem lenne érdemes forgalmazni őket, így a szállítók kénytelenek növényvédő szerekkel permetezni a citromokat. A baktériumölőkkel nagy probléma még nem is akadna: elvileg a gyümölcs héján kapaszkodnak csak meg, meleg vizes lemosással, alapos dörzsöléssel eltávolíthatóak. Vannak, akik szerint csak a többórás, meleg vizes áztatásban bízhatunk.Ezek a szerek leggyakrabban a tiobendazol és az ortofenil-fenol. A gombaölőkkel már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis minden kutatás azt bizonyítja, hogy nemcsak a növény héján tapadnak meg, hanem annak mélyebb rétegeibe is bejutnak onnan pedig nem lehet eltávolítani a szert, így a növények emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Háztartási reform a konyhában >>

A gyártók kötelesek feltüntetni ezeket a szereket a csomagoláson (a hálós citrom címkéjén vagy a gyümölcsöspult jól látható részén) és tájékoztatni a vásárlót a lehetséges veszélyekről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki a témában, melyben felhívja a figyelmet a fönt leírtakra és zacskózott, szárított citrushéjak használatát javasolja a frissen reszelt helyett (kivéve, ha tanúsított bio jelzésű citromról van szó), mert azok nem készülhetnek növényvédővel kezelt gyümölcsökből.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye itt olvasható >>

NoSalty-tipp: Az elvégzett vizsgálatok szerint a gyümölcshúsba nem jutnak el a vegyszerek, az fogyasztható, de mielőtt bármilyen célra felhasználnánk, mindenképpen távolítsuk el a gyümölcs héját!

Próbáld ki a mosódiót! >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...