hozzászólások (6)

leírás

Az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége lévén, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik. Két fő kategóriába tartoznak a különböző fajták: vannak a nyers fogyasztásra alkalmasak, és kimondottan a főzéshez használtak. Magyarországon leggyakoribbak: Jonatán, Jonagold, Starking, Golden, Idared, Gala, Granny Smith.
Az alma emellett egy igazi tápanyag és rostforrás, nem véletlenül kaptuk sokan gyerekkorunkban a keksszel elreszelt almát - nagy szerepe van a szervezet regenerálódásában. Az alma tartalmaz A-, B-komplex, C-vitaminokat, nyomelemeket, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, kálciumot tartalmaz. Bár C-vitamin tartalma nem olyan magas, mint pl. a citrusoké, mégis fontos élelmiszer, mely rendkívül jó hatással van az emésztésre is. Sajnos a C-vitamin nagy része az alma héjában található, ami egyre kevésbé válik fogyaszthatóvá a legkülönfélébb konzerváló viaszoktól, amivel bekenik őket. Vásárláskor próbáljunk ezektől mentes gyümölcsöt vásárolni, akkor is, ha nem olyan szép. Az alma héja ugyanis jó béltisztító, bizony érdemes megenni. Ezt vásárláskor könnyen észrevehetjük: ha a gyümölcs kissé zsírosan ragad és szép fényesen csillog, biztosan bevonták valamivel.
Emellett magas pektintartalmú, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.  

mikor vegyem

Az év minden szakaszában kapható valamely fajta, de mivel Magyarországon szezonja júliustól novemberig tart, ekkor a legzamatosabbak.

hogyan tároljam

Kiterítve, hűvösebb helyen.

Alma alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (6)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        lkjhzui
        Bloemcake / lkjhzui v, 2010-01-17 16:59

        Imádom a sütiket és mindent amit szeretek. Nagyon szeretem és imádok főzni, sütni és sok mindent lehet találni ilyen recepteket.

        bokormelinda
        Bloemcake / bokormelinda p, 2010-01-15 09:20

        szia!
        én leírom, hogy sütöm a piskótát: mindig ahány tojás annyi evőkanál cukor és liszt - ez fontos .kibélelek sütőpapírral egy tortaformát , és bekapcsolom a sütöt kb 18o fokra.
        5 közepes nagyságú tojás fehérjét nagyon kemény habbá verem / egy csepp sót teszek a habba verés közbe , nem esik össze töle / beleszórok eggyenként
        5 evőkanál kristálycukrot, ezzel tovább verem, amíg olyan kemény, hogy felfordítva sem borul ki
        A mixert lekapcsolom a leglasubb fokozatra és beleöntöm a tojások sárgáját nagyon lazán beleforgatom, majd az 5 evőkanál fehérlisztet is lazán beleforgatok . Ezt a masszát borítom a sütőpapírba . A forró sütőbe teszem, és nem nyitom ki a sütőt, mert ettől esik össze a torta, csak ha kész van , akkor kiborítom a formából és még melegen lehúzom róla a papírt, ha kihült akkor tudom felvágni, szeletelni. nekem ez bevált probáld ki

        afitos
        Bloemcake / afitos k, 2010-01-05 17:54

        Sziasztok! Évek óta sütök piskótát, de mire kihül a közepe összeesik, ha van jó ötletetek irjátok meg, már sokféleképpen próbáltam, most lesz egy szülinaposom (fiam) szeretnék egy szépen feldiszitett tortát sütni. Irjatok, várom! BUÉK!!!!!!!!!

        Mariann 69
        Bloemcake / Mariann 69 cs, 2010-01-07 23:43

        szia úgy hallottam,hogy belisztezed a tetejét amikor már megsült és átfordítva hűtöd ki! Egy cukrász ismerősöm mondta.