Itt a nyár és a roppanós ZÖLDBAB – mi lesz belőle főzeléken kívül?

Próbáld ki leveseken és főzeléken kívül salátákban, köretként is - a zöldbab a nyár nagy ajándéka, fogyassz belőle frissen, fagyaszd le télre!

Ez is bab, sőt, sokszor ugyanúgy használjuk fel, mint sokkal laktatóbb és téliesebb testvérét, a fejtett babot. A zöldbab ezzel szemben sokkal inkább a nyárra emlékeztet minket, itthon pedig előszeretettel fogyasztjuk sárgahüvelyű változatát is.

Sokféle érv szól a zöldbab mellett, élettanilag is csupa kedvező tulajdonsága van, amit szerencsére egész nyáron ki tudunk használni. Népies nevén a paszuly őshazája Mexikóban van, jó pár évszázada pedig az európai gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga.

Lássuk pár tulajdonságát, ami miatt kiemelkedő:

  • A zöldbab a fogyókúrázók egyik kedvence, mert tíz dekában alig negyven kalória található.
  • Szénhidrátban igen szegény, annál többet vizet tartalmaz, tartósan szabályozza az éhségérzetünket.
  • B-vitaminokban bővelkedik, és sokkal könnyebben emészthető a fejtett babhoz, vörösbabhoz képest.
  • Rendben tartja a vércukorszintet, cukorbetegek táplálkozásában kiemelkedő alapanyag, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

{ CKÉP = 280607, 6 }

Harsogó színű és roppanós

A friss zöldbabot megpárolhatjuk, és remek salátákat készíthetünk belőle kevés vajon átfuttatva úgy, hogy még éppen ropogós maradjon, de a belseje jobban megpuhuljon. Salátákba is ugyanígy belekeverheted, párolás után meleg saláták is készülhetnek belőle. A klasszikus zöldbabfőzelék pirospaprikával dinsztelt hagymán készül, rengetegen szeretjük, nálam a nyár alapvető fogása. Fasírttal igazi retró fogás!

A másik megunhatatlan a palócleves, ami eredetileg ürühúsból készül, mára azonban csirkébőléssertésből is főzik. Az enyhén savanykás ízű, laktató raguleves mellé nyáron egy cukkinitócsni, és kész is a tökéletes vacsora vagy ebéd.

Zöldbablevest is sokféleképpen főzhetsz belőle, a fogyókúrásabb verzióból kimarad a krumpli, helyét átveszi a sok-sok leveszöldség. Olaszos, és ázsiai ételeket is gazdagíthatsz vele, a zöldbab azért is jó, mert bármilyen zöldséges fogást laktatóvá tesz, ugyanakkor nem nehezít el, könnyen emészthető, nem terhel felesleges kalóriákkal.

A rakott zöldbab is pazar ötlet, darált hússal vagy vega verzióban, rétegezve, sütőben könnyen összedobható nyári recept.

+ 1 ötlet: eltenni a zöldbabot fagyasztva és savanyúságként is szokták, ismerkedj meg az ötlettel receptjeinkben!

A friss zöldbabot hűtőben se tárold 2-3 napnál tovább, dolgozd fel, amint csak lehetséges!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!