Mire használd a kókuszlisztet? Elmondjuk, és imádni fogod!

Ha eddig csak messziről nézted a polcokon a kókuszlisztes pakkokat, akkor itt az ideje leemelni egyet, mert kiadós alapanyag, amiből isteni sütik (is) készülhetnek!

Alapkellék mostanra a kókuszliszt a konyhámban - nemcsak sütikhez használom, egy-egy sós pitét, zöldségfasírtot is tökélyre fejlesztettem már a segítségével. Ha eddig hanyagoltad ezt a csodás alapanyagot, akkor mesélek róla bővebben, érdemes kipróbálni!

Az inzulinrezisztens életmódban mindig kutatom az alternatív liszteket, hiszen a fehérliszt kilőve, a teljes kiőrlésűt néha soknak, masszívnak érzem, a zabpehelyliszt gyakrabban előkerül, de mindenhez nem tudom felhasználni (például normális kenyeret még sosem sikerült sütnöm vele!). A kókuszliszt tökéletesen jól illik a táplálkozásomba, el is árulok róla pár infot, hogy miért:

  • szénhidrátszegény, viszont fehérjében gazdag
  • zsírjai kifejezetten hasznosak a szív egészséges működéséhez, kalóriatartalma alacsony
  • bár enyhe kókuszíze van, más lisztekkel keverve ez könnyen semlegesíthető, esetleg felerősíthető
  • gluténmentes, ilyen jellegű étrendekbe is könnyen beilleszthető
  • rostban különösen gazdag.

A kókuszlisztben az is jó, hogy egyáltalán nem kell belőle sok. Azonnal magába szív bármilyen folyadékot, amit hozzáadunk a főzés-sütés során, ezért egyáltalán nem viselkedik úgy, mint a hagyományos lisztek.

Jó tanács:

Mindig kövesd a recept utasításait, akkor is, ha nagyon kevésnek tűnik a liszt, és soknak a hozzáadott víz, tej, kókusztej stb.

Ha kiváltanád a fehérlisztet, akkor annak mennyiségét nagyjából 20 százalékban tudod helyettesíteni kókuszliszttel. Tudnod kell, hogy hajlamos összecsomósodni, ezért egy villával érdemes finoman átnyomkodni, mielőtt összedolgozod a recept többi hozzávalójával.

Azt javaslom, hogy először teszteld kifejezetten olyan receptekkel, melyek kókuszlisztre íródtak, és ha már túl vagy néhány tapasztalaton, ismered, milyen tulajdonságai vannak, akkor kezdhetsz kísérletezni saját receptekkel is. Én például pár evőkanállal használok lereszelt, sózott, kinyomkodott cukkinihez, tojással, sütőporral és fűszerekkel együtt mesés cukkinipogácsát sütök belőle.

Ezek is kókuszliszttel készültek:

Hogy nem érződik-e a kókuszíz a végeredményben? Cseppet sem, de próbáld ki, szerintem semmi nem marad a kókuszos aromából, különösen, hogy a lisztben is csak enyhén lehet érezni azt.

Természetesen a kókuszliszt a sütikben igazi nagyágyú, talán mondanunk sem kell, egy kókuszkocka isteni belő

le:

Kekszek, sütés nélküli torták és palacsinta is simán jöhetnek belőle, nagyon sokoldalúan felhasználható:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...