Mire használd a kókuszlisztet? Elmondjuk, és imádni fogod!

Ha eddig csak messziről nézted a polcokon a kókuszlisztes pakkokat, akkor itt az ideje leemelni egyet, mert kiadós alapanyag, amiből isteni sütik (is) készülhetnek!

Alapkellék mostanra a kókuszliszt a konyhámban - nemcsak sütikhez használom, egy-egy sós pitét, zöldségfasírtot is tökélyre fejlesztettem már a segítségével. Ha eddig hanyagoltad ezt a csodás alapanyagot, akkor mesélek róla bővebben, érdemes kipróbálni!

Az inzulinrezisztens életmódban mindig kutatom az alternatív liszteket, hiszen a fehérliszt kilőve, a teljes kiőrlésűt néha soknak, masszívnak érzem, a zabpehelyliszt gyakrabban előkerül, de mindenhez nem tudom felhasználni (például normális kenyeret még sosem sikerült sütnöm vele!). A kókuszliszt tökéletesen jól illik a táplálkozásomba, el is árulok róla pár infot, hogy miért:

  • szénhidrátszegény, viszont fehérjében gazdag
  • zsírjai kifejezetten hasznosak a szív egészséges működéséhez, kalóriatartalma alacsony
  • bár enyhe kókuszíze van, más lisztekkel keverve ez könnyen semlegesíthető, esetleg felerősíthető
  • gluténmentes, ilyen jellegű étrendekbe is könnyen beilleszthető
  • rostban különösen gazdag.

A kókuszlisztben az is jó, hogy egyáltalán nem kell belőle sok. Azonnal magába szív bármilyen folyadékot, amit hozzáadunk a főzés-sütés során, ezért egyáltalán nem viselkedik úgy, mint a hagyományos lisztek.

Jó tanács:

Mindig kövesd a recept utasításait, akkor is, ha nagyon kevésnek tűnik a liszt, és soknak a hozzáadott víz, tej, kókusztej stb.

Ha kiváltanád a fehérlisztet, akkor annak mennyiségét nagyjából 20 százalékban tudod helyettesíteni kókuszliszttel. Tudnod kell, hogy hajlamos összecsomósodni, ezért egy villával érdemes finoman átnyomkodni, mielőtt összedolgozod a recept többi hozzávalójával.

Azt javaslom, hogy először teszteld kifejezetten olyan receptekkel, melyek kókuszlisztre íródtak, és ha már túl vagy néhány tapasztalaton, ismered, milyen tulajdonságai vannak, akkor kezdhetsz kísérletezni saját receptekkel is. Én például pár evőkanállal használok lereszelt, sózott, kinyomkodott cukkinihez, tojással, sütőporral és fűszerekkel együtt mesés cukkinipogácsát sütök belőle.

Ezek is kókuszliszttel készültek:

Hogy nem érződik-e a kókuszíz a végeredményben? Cseppet sem, de próbáld ki, szerintem semmi nem marad a kókuszos aromából, különösen, hogy a lisztben is csak enyhén lehet érezni azt.

Természetesen a kókuszliszt a sütikben igazi nagyágyú, talán mondanunk sem kell, egy kókuszkocka isteni belő

le:

Kekszek, sütés nélküli torták és palacsinta is simán jöhetnek belőle, nagyon sokoldalúan felhasználható:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek