Ezért nem működik mindig, ha megduplázod a receptekben az adagokat

Mi sem egyszerűbb, mint nagyobb adagokra átírni a receptet! Biztosan? Inkább eláruljuk, hogyan csináld!

Olyan egyszerűnek tűnik, mégis, a tapasztalt szakácsok is elbuknak rajta: hogyan duplázd (triplázd stb.) egy recept hozzávalóit, ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni, mint ami a leírásban szerepel? A logikus válasz szerint egyszerűen annyiszor több alapanyagot használsz, mint amennyivel több emberre főzöl/sütsz, csak persze a konyhaművészet ennél kifinomultabb tevékenység.

Mutatjuk, miből mennyit meríts a táladba, ha duplázol!

Különösen akkor, ha mértékegységből kell mértékegységbe váltanod a receptet, mert külföldi oldalról szerezted, érdemes mindent leírni, mert egy pillanat alatt összezavarodhatsz, szóval az átváltogatás eredményét firkantsd fel egy papírra, úgy kezdj hozzá a folyamathoz.

Bár a főzés és a sütés is elsősorban kémián alapszik, sose téveszd szem elől, hogy nagyon különböznek egymástól!

A főzésben nagyobb tere van a kísérletezésnek, módosításoknak és egyéni ízlésnek, a sütés ezzel szemben érzékenyebb téma, ami jobban függ a kémiai reakcióktól.

A főzésben a hozzávalók kevésbé kényesek, például semmi akadálya, hogy zöldségekből simán kétszeres mennyiséget vegyél, akárcsak kenyérből, húsfélékből. A fűszerezéssel már bánj óvatosabban, először inkább a másfélszeresét vedd az előírt mennyiségnek, kiváltképpen, ha előszeretettel használsz púpozott kanállal minden ízesítőt. Egyes fűszerek, mint a , a csípős kiütik a többi, gyengédebb aromájú fűszert, mondjuk a petrezselymet, így az teljesen észrevétlen lehet az ételedben a végén.

Az alkoholok mennyisége bármilyen receptben először szintén másfélszeresére növelhető, később, ha szükségét érzed, hozzáigazíthatod még az étel ízét a nagyobb mennyiségét, de csakúgy, mint a csípősnél, az alkoholnál is figyelni kell, hogy ne dominálja túl az egész receptet.

Sütésnél az alapvető hozzávalókat ugyanígy közelítheted meg: liszt, cukor, tejtermék, magvak simán megduplázhatóak, a sütőpor már kényesebb téma. Az a helyzet, ha kevesebb használsz belőle, akkor a sütid vagy nem jön fel kellőképpen, vagy túlságosan nagyra dagad, a végeredményt illetően mindenesetre egyik sem egy esztétikai élmény. Azt javasoljuk, süss két külön adagot a receptből, ez a biztos megoldás, a sütőpor kicsit hisztis dolog tud lenni.

Figyelj rá, hogy a nagy mennyiségű hozzávaló több odafigyelést is igényel, a vaj megolvadhat, a friss fűszernövények száradásnak indulhatnak - sok alapanyaggal dolgozol, ezekre nem árt ügyelni. Ne felejts minden, megkétszerezett hozzávalót leírni!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Imagesvia Cookinglight

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek