Így készül egy tökéletes sütőtökös RIZOTTÓ – ha már unnád a krémlevest

Ha már elegetek volt a sült sütőtökből vagy a krémlevesből, de nem bírtok ellenállni a narancsszín csodáknak, próbáljátok ki a kedvenc sáfrányos-sütőtökös rizottónkat!

Olaszországi nyaralásunkon leginkább azt sajnáltam, hogy a gasztrotengerben elveszve valahogy megfeledkeztem a rizottóról. Tudat alatt így Bergamo óta ott motoszkált bennem, hogy készítenék egy igazán krémes sáfrányos rizottót, méghozzá aranybarnára pirított sütőtökkel megbolondítva. Szerencsére az ősz pikk-pakk beköszöntött, így ezt a tervemet hamar abszolválni tudtam.

Ilyen gyönyörű őszi színekben pompázik a rizottónk - ha érdekel a recept, kattints a képre!

A sütőtökös rizottó koncepciója persze nem újdonság, de idehaza kevéssé megszokott ez a párosítás. A sütőtök ráadásul ízben remekül passzol az olaszok kedvelt specialitásához, a sáfrányos rizottóhoz, arról már nem is szólva, hogy milyen csodás színorgiát varázsolnak a tányérunkra. Akár egy őszi napfelkelte.

Lombardia régiójának egyik fő alapanyaga a rizs, így nem véletlen, hogy ez a terület a rizottó hazája is, amit rengetegféleképpen bolondítanak. Az egyik legismertebb verzió a risotto alla milanese, vagyis a milánói stílusú rizottó, melynek jellegzetessége, hogy sáfránnyal ízesítik, ami a gyönyörű szín mellett egészen mennyei pikantériát is kölcsönöz a rizses specialitásnak.

A lombard táj elképesztően változatos és éppen ezért alapanyagokban gazdag terület

A sáfrány persze elég drága fűszer, de hát mindig is Itália északi része volt a leggazdagabb, köszönhetően a változatos tájnak és a kereskedelmet évszázadokon át meghatározó Levantei útvonalnak, amin többek között a Közel-Kelet fűszerei érkeztek Európába. Szerencsére azonban nagyon intenzív ízű és színű fűszerről van szó, így minimális mennyiség elég belőle. Ma már nagyobb boltokban országszerte kapható nálunk is, aki pedig sokallja az árát, az helyettesítheti sáfrányos szeklicével.

Sáfrányos receptjeinkből:

A jó rizottó titka

A jó rizottó lényege az alapanyagok minőségén túl a türelem. Ha fejben megadjuk a megfelelő mennyiségű tiszteletet ennek az ételkölteménynek, onnantól egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Tény: mellette kell állni végig, hogy folyamatos kevergetés mellett, az alaplevet és a fehérbort apránként hozzákeverve, lassú tűzön főzzük tökéletesen krémesre. Nem árt az sem, ha tetemes mennyiségű vajat is hozzákeverünk, ettől ugyanis még mélyebb és selymesebb lesz a rizottó íze.

A receptért katt a képre!

Éppen ezért, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön, a sütőtököt érdemes az elején külön lepirítani és csak a végén, a már majdnem kész rizottóhoz hozzákeverni. Vágjuk nagyon apró kockákra, így nem csak hamar megpirul, de a rizottót kanalazva is jobban fog esni, mintha nagy darabokban lenne benne. A sáfrányt pedig érdemes az első kanál folyadékkal a rizshez adni. Ízlés szerint zöldfűszert is csempészhetünk a rizottóba. Én ezúttal az irodánkkal szemközti épület hatalmas rozmaringbokrát dézsmáltam meg, de zsályával is nyugodtan spékelhetjük, az is nagyon jól áll neki.

Rizottóinkból csipegetve ezeket (is) ajánlom:

A sáfrányos-sütőtökös rizottó receptjéért katt a képre!

Pontos receptet ITT találtok a sütőtökös sáfrányos rizottómhoz, zárásképpen pedig egy igazán fontos részletet hangsúlyoznék ki: a rizottó azonnal fogyasztva tökéletes!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek