A rizottó titka

A rizottó Észak-Olaszország jellegzetessége, s ahogy az lenni szokott, minden étel, pár fortéllyal elsajátítható az elkészítése - nagy karriert futott be világszerte.

Sütőtökös rizottó

Persze ezerféle verzióját alkották már meg mindenfelé, több-kevesebb sikerrel, az eredetitől azért nagyon sok ponton eltértek már, ez pedig igen sokszor okozta már a rizottó vesztét, azaz kialakult belőle egy olyan étel, aminek az igazihoz már semmi köze nincsen.

Az általunk ismert rizibizi a legkevésbé sem rizottó, a zöldborsóval és/vagy kukoricával összefőzött rizs a vasárnapi ebédnél nagyon jól esik a rántott hús mellé - de az igazi rizottó nem köret. Egytálétel, amit hosszas főzéssel, alaplével és borral kell krémesre, szaftosra főzni, a titka pedig abban rejlik, hogy ez az az étel, ami tényleg nem lehet fél-egy percnél hosszabban magára hagyni, törődni kell vele és folyamatosan keverni-keverni. Pillanatok alatt odaég és akkor kaparhatjuk fel az edény aljáról a leégett finomságot.

Még több rizottó receptje >>

A kulcs ezenkívül az, hogy rengeteg folyadékot kell adagolnunk, legalább egy-másfél liter alaplével kell számolni, a rizs mennyiségétől függően, mert sokat magába szív, de a végeredmény is akkor jó, ha sűrű, szaftos, szóval nem kell spórolni az alaplével, ami egyébként lehet leveskockából is, ebből én kizárólag a biot javaslom, mert nem változtatja meg az étel eredendő ízét. Rizsből is speciális kell, arborio vagy carnaroli az, amelyeket javasolnék, de persze nem csak ezek kaphatók rizottórizsként, bármelyik megteszi, amit a boltban kapunk.

Ami még elengedhetetlen! Sok-sok vaj és bor, mert a rizs felületéről leoldódó keményítő nagyban hozzájárul a krémességhez, de vajjal (nem margarinnal!) nagyon sokat dobunk rajta - ezt elég a végén hozzákeverni. És hogy a bor minek? Miért ne? Pikantériát ad az ételnek, a maradékot pedig természetesen jóízűen elszürcsölhetjük az étel mellé.

Talán bonyolultnak tűnik a fenti leírás elsőre, pedig tényleg nem az: a kész rizottót lefedve még egy kicsit párolhatjuk a saját gőzében, a tűzről levéve, illetve nagyon finom lesz, ha valódi, frissen reszelt parmezánnal és friss fűszernövényekkel hintjük meg - talán nem árulok el nagy titkot a rendszeres olvasóinknak, hogy korianderrel, amiért ugye egyenesen rajongok.

Jó étvágyat!

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek