A rizottó titka

A rizottó Észak-Olaszország jellegzetessége, s ahogy az lenni szokott, minden étel, pár fortéllyal elsajátítható az elkészítése - nagy karriert futott be világszerte.

Sütőtökös rizottó

Persze ezerféle verzióját alkották már meg mindenfelé, több-kevesebb sikerrel, az eredetitől azért nagyon sok ponton eltértek már, ez pedig igen sokszor okozta már a rizottó vesztét, azaz kialakult belőle egy olyan étel, aminek az igazihoz már semmi köze nincsen.

Az általunk ismert rizibizi a legkevésbé sem rizottó, a zöldborsóval és/vagy kukoricával összefőzött rizs a vasárnapi ebédnél nagyon jól esik a rántott hús mellé - de az igazi rizottó nem köret. Egytálétel, amit hosszas főzéssel, alaplével és borral kell krémesre, szaftosra főzni, a titka pedig abban rejlik, hogy ez az az étel, ami tényleg nem lehet fél-egy percnél hosszabban magára hagyni, törődni kell vele és folyamatosan keverni-keverni. Pillanatok alatt odaég és akkor kaparhatjuk fel az edény aljáról a leégett finomságot.

Még több rizottó receptje >>

A kulcs ezenkívül az, hogy rengeteg folyadékot kell adagolnunk, legalább egy-másfél liter alaplével kell számolni, a rizs mennyiségétől függően, mert sokat magába szív, de a végeredmény is akkor jó, ha sűrű, szaftos, szóval nem kell spórolni az alaplével, ami egyébként lehet leveskockából is, ebből én kizárólag a biot javaslom, mert nem változtatja meg az étel eredendő ízét. Rizsből is speciális kell, arborio vagy carnaroli az, amelyeket javasolnék, de persze nem csak ezek kaphatók rizottórizsként, bármelyik megteszi, amit a boltban kapunk.

Ami még elengedhetetlen! Sok-sok vaj és bor, mert a rizs felületéről leoldódó keményítő nagyban hozzájárul a krémességhez, de vajjal (nem margarinnal!) nagyon sokat dobunk rajta - ezt elég a végén hozzákeverni. És hogy a bor minek? Miért ne? Pikantériát ad az ételnek, a maradékot pedig természetesen jóízűen elszürcsölhetjük az étel mellé.

Talán bonyolultnak tűnik a fenti leírás elsőre, pedig tényleg nem az: a kész rizottót lefedve még egy kicsit párolhatjuk a saját gőzében, a tűzről levéve, illetve nagyon finom lesz, ha valódi, frissen reszelt parmezánnal és friss fűszernövényekkel hintjük meg - talán nem árulok el nagy titkot a rendszeres olvasóinknak, hogy korianderrel, amiért ugye egyenesen rajongok.

Jó étvágyat!

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.