Valahogy egy pár napja erőt vett rajtam a vágy, hogy túrós tésztát készítsek, méghozzá házilag gyúrt tésztából – mint ahogy nagymamám csinálta régebben, mert annak nincsen párja. Ekkor jutott eszembe, hogy a stíriai metélt hónapok óta ott csücsül az elkészítendő receptek listám élén, mindeddig teljesen elhagyatva. Összeadtam hát az egy meg egyet, és belevágtam a stájer túrós tészta gyártásba!
A stíriai metélt ugyanis ízben nagyonis hajaz a mi (édesen fogyasztott) túrós tésztánkra, annyi különbséggel, hogy itt a túró már magába a tésztába van belegyúrva, így sokkal teltebb, és gazdagabb a végeredmény. Merthogy a tésztához ugye valamilyen öntet is dukál, magában mégsem esszük, az osztrákok megoldása erre pedig, hogy egy csodálatosan krémes vaníliasodóval sütik össze a magában sem éppen rossz tésztát.
A végeredmény persze önmagáért beszél, talán még nem is ettem ennyire szaftos, édes tésztaspecialitást, amiben a habtejszín az, ami szerény véleményem szerint a csodát véghez viszi. Ha szeretitek, nyugodtan tegyetek mazsolát is a krémbe, bevallom, én kihagytam, mert a hideg kiráz a megduzzadt mazsolaszemektől.
A mindent belengő vanília- és citromillat pedig csak kellemes apróság, ami már-már karácsonyi hangulatot teremt a konyhában.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Így készül a Pastel de Belém, Portugália legféltettebb nemzeti kincse
Portugália egyik legismertebb nemzeti kincse kétség kívül a pastel de Belém: a valamikori kolostori süti receptjét ugyanis csak hat ember ismeri az egész világon!
DacotaŐrjítő jalapeno poppers golyó formában - ez lesz a kedvenc...
A jalapeno popperst nem volt nehéz megkedveltetni a hazai közönséggel, készítettem hát egy még gyorsabb verziót, mert a VB-nek ugyan vége, de a nyár azért még tart!
DacotaPaprikás csirke, ahogy Amerikában elképzelik
Probléma nélkül hívjuk a karvastagságú kelt tésztára pakolt sajtot és száraz kolbászt pizzának, de mi van akkor, ha valaki a mi kedvenc ételünket alakítja át?
DacotaTöltött rántott krumpli, a katalán talált kincs
Nagyon sokat agyaltam rajta, hogy a Katalóniában összekóstolt rengeteg minden közül mit hozzak nektek - végül egy kevéssé ismert tapas, a patatas d'Olot mellett döntöttem.
Dacota