Így használd a hüvelyeseket kreatívan: izgalmas főzelékek, kencék, krémlevesek

Készíts az uncsi és megszokott bableves-borsófőzelék-sárgaborsófőzelék hármasán túl jóval érdekesebb és izgalmasabb fogásokat a száraz hüvelyesekből. Segítünk! (x)

A hüvelyesek reneszánszukat élik, és manapság főleg a veganizmus elterjedésével kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a tudatos étkezésben. Bab, zöldbab, lencse, zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó, ők az alapvető növényi fehérjék, amelyek a húsmentesen étkezők megmentői lehetnek – de nem csak az övék! Iktassunk be húsevőként is egy-egy húsmentes napot a hétbe, és támaszkodjunk a csodás hüvelyesekre! Tele vannak tápanyaggal, fehérjével, laktatók, rostdúsak, és irtó változatosan elkészíthetők! Lássunk túl a csülkös bablevesen és a lisztes zöldborsófőzeléken.

Mutatunk nektek pár trendi receptet és ötletet, amely talán új szintre helyezi az uncsinak gondolt hüvelyesek felhasználását:

LEVESEK

Szuper dolog a tejfölös zöldbableves és a csülkös vagy kolbászos fejtettbab-leves is, na de kicsit nehéz ételek ezek, valljuk be, és a menza óta talán rájuk is untunk némileg. Nem kell mindig tejtermék a levesekbe, elkészítheted őket kókusztejjel, tejszínpótlókkal, sőt, önmagukkal sűrítve is, extra fűszerekkel, de mehetnek olaszos minestronéba, és ölthetnek krémleves-formátumot is!

SALÁTÁK

Fogadjunk, hogy az év végi ecetes vagy majonézes lencsesalátán kívül egészen ritkán használod a hüvelyeseket salátákban... pedig csodás fehérje- és rostforrás mind, amivel kiválthatod a húst is a salidban, és mégis jóllaksz majd. Választhatsz konzerves változatokat is, fehér- vagy vörösbabot, de csicseriborsót is, lencsét (sima barnát, fekete belugát vagy vöröset.) Menjen hozzá egy különleges ecet vagy citromlé, olívaolaj, zöldségek, esetleg hús, tonhal, főtt tojás, zöldfűszerek!

FŐZELÉKEK

Azért ne hagyjuk ki a nagykedvenc felhasználási területet sem – a hüvelyesek kéz a kézben járnak a főzelékreceptekkel. Na de gondoltál már arra, hogy ne rakj bele tejet, lisztet, önmagával sűrítsd, vagy mondjuk egzotikus kókuszkrémmel dobd fel? És petrezselyem helyett korianderrel szórd meg? Vagy curryvel fűszerezd?

KENCÉK

A bolti felvágottak és szendvicskrémek ideje lejárt! Miért ne tennénk házi készítésű, tápanyagdús és friss, egészséges kencéket a kenyérre inkább? Tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz, ha csicseriborsóból varázsolsz hummuszt, ebbe sütőtök vagy cékla is mehet, de az olcsóbb babpüré is szuper megoldás, sőt, zöldborsóval is dolgozhatsz – utóbbihoz a citrom, a bazsalikom és a menta is illik!

Keress még több zöldséges receptet a Bonduelle oldalán itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!